– Hellas innfrir nytt avdrag

Grekerne er i ferd med å betale nok en milliardregning til IMF. Men de har ikke fått kreditorene med på utbetaling av flere sårt tiltrengte lånemidler.

SKRAPTE SAMMEN PENGENE: Hellas skal nå ha betalt ned et avdrag de skyldte det internasjonale pengefondet, IMF. Her er den greske finansministeren, Alexis Tsipras, avbildet med den tyske forbundskansleren, Angela Merkel.

Tobias Schwarz
  • NTB
Publisert:

Mandag dominerte Hellas nok en gang møteplanen for eurosonens 19 finansministre. Nok en gang var det få som ventet noen rask utbetaling av flere midler til det kriserammede landet. Det hjalp ikke at en ny innbetaling er på vei til IMF.

– Betalingsordren til IMF er effektuert, sa en tjenestemann i det greske finansdepartementet til nyhetsbyrået dagen før avdraget forfaller til betaling tirsdag.

Dermed innfrir trolig grekerne avdraget på 750 millioner euro, over 6,3 milliarder kroner, til Det internasjonale pengefondet før forfall tirsdag.

Men långiverne vil fortsatt ikke betale ut de resterende 7,2 milliardene euroene fra grekernes kriselån, før regjeringen i Aten forplikter seg til harde reformer.

Les også

Ny deadline-uke for Hellas

Ikke nok

– Dessverre er det ikke nok fremskritt til en avgjørelse i dag, sa Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble på vei inn til møtet.

– Vi ønsker å hjelpe Hellas, men Hellas må gjøre sitt, sier Schäuble.

Men den greske statskassa er bunnskrapt, og det er uklart hvor mange avdrag og regninger Hellas kan dekke inn uten tilgang til nye lånemidler fra de internasjonale långiverne i EU og IMF.

Fremskritt

Hellas' finansminister Yanis Varoufakis forventer at europartnerne merker seg det han kaller fremskritt fra gresk side. Og han tror fortsatt utfallet av den langvarige kampen med de internasjonale kreditorene til slutt kan bli positivt.

– De neste par dagene, tror jeg, sier han om forventningen til når en avtale kan foreligge.

I juni forfaller nye 1,5 milliarder euro i avdrag til betaling.

Til nå skal grekerne ha skrapt sammen penger fra både pensjonsfond og kommunekasser før EUs krisepakke utløper ved utgangen av juni. Flere frykter at den greske statskassa ikke er i stand til å betale flere regninger uten nye midler.

– Hellas vil alltid innfri sine forpliktelser overfor kreditorene, bedyrer finansministeren overfor Euronews.

Deadline

– Den politiske deadlinen er utgangen av juni. For hver uke samtalene pågår, får vi mindre tid til gjennomføring og utbetaling, varsler eurosjef Jeroen Dijsselbloem om når en avtale må være på plass.

Spekulasjonene har gått lenge allerede om grekernes betalingsevne. De kommende dagene kan bli avgjørende for Hellas' fremtid i eurosonen.

Onsdag skal styret i Den europeiske sentralbanken (ESB) vurdere om de fortsatt skal gi kriselån til greske banker.

Varoufakis har den siste uka besøkt kolleger i Paris, Brussel, Roma og Madrid for å sanke støtte, mens statsminister Alexis Tsipras har sittet i tre telefonsamtaler med Tysklands statsminister Angela Merkel.

Publisert:

Flere artikler

  1. Hellas håper denne trioen skal løse gjeldsfloken

  2. Hellas ber IMF om betalingsutsettelse

  3. Hellas' finansminister presses fra alle kanter

  4. – Må forhandle intenst om gresk gjeld

  5. – Hellas har ikke penger til neste IMF-avdrag