Giske må svare på fire nye spørsmål

Opposisjonen vil vite om Giske prøvde å presse en nær venn inn i Telenor-styret.

KREVER NYE SVAR: Opposisjonen har, mot de rødgrønnes stemmer, fått Stortingets kontrollkomité til å sende nye spørsmål til næringsminister Trond Giske. Her er lederen i Kontrollkomiteen, Anders Anundsen (Frp) (t.v.), avbildet sammen med Martin Kolberg (midten) fra Arbeiderpartiet og SVs Hallgeir Langeland (t.h.) etter et komitémøte i mars.
Publisert:

- Dette blir en gylden anledning for Trond Giske å avklare fakta i saken. Jeg mener det er viktig at slike saker ikke blir hengende for lenge i luften, sier lederen i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, Anders Anundsen til E24.

Torsdag ettermiddag møttes komiteen for å beslutte hvordan de skal gå videre i sakene rundt næringsminister Trond Giske.

Følg E24 på Facebook

Det endte med en ny runde spørsmål til Giske, mot regjeringpartienes vilje.

Denne gangen går spørsmålene direkte på TV 2s avsløring om at Trond Giske skal ha utøvd press på nominasjonskomiteen i Telenor for å få inn sin venn Tore O. Sandvik i styret.

Trond Giske har avvist påstandene til TV 2 som usanne.

- Brevet ble støttet av et flertall i komiteen som bestod av opposisjonspartiene. De rødgrønne regjeringspartiene gikk i mot, sier Anundsen.

Han mener Telenor-saken fremstår som så spesiell at han har vanskelig for å tro at det virkelig kan være sant. Nå ser han frem til at statsråden gir en grundig forklaring i hvordan han og departementet har opptrådt.

Les saken: TV 2: - Giskes departement presset inn LO-lederen i Kongsberg-styret

Nye spørsmål

I brevet spør komiteen om innspill fra departementet med styrekandidater som kommer etter at nominasjonskomiteen har lagt frem sin innstilling kan bli oppfattet som press. De spør også om statsråden på noen måte forsikrer seg om at innspill ikke blir oppfattet som press.

Næringsministeren blir bedt om å legge frem all skriftlig og muntlig korrespondanse som gikk mellom departementet og Telenor i saken.

Komiteen spør i tillegg spesifikt om hvorfor Trond Giske og departementet oppfattet sin venn Tore O. Sandvik som «særlig kvalifisert» til å sitte i Telenors styre.

Giske har innrømmet at han kan ha spilt inn Sandvik som nytt styremedlem, men sier at departementet aldri kommenterer nominasjoner av enkeltpersoner.

Næringsministeren må svare Stortinget innen 5. november.

Flere saker

Det har den siste tiden blitt avslørt flere tilfeller der nære venner og bekjente av næringsminister Trond Giske har blitt nominert til posisjoner i store norske selskaper.

Les også: Dette er Entra-saken

I statseide Entra Eiendom ble Trond Giskes nære venn Rune Olsø regelrett kuppet inn som ny konsernsjef av et mindretall i styret, ledet av Ketil Fjerdingen.

Trond Giske hadde erklært seg inhabil, men Næringsdepartementet var likevel klar over at det hadde oppstått en konflikt i styret.

Det er i tillegg blitt kjent at Næringsdepartementet i våres ba om å få inn LO-leder Roar Flåthen i styret i Kongsberg Gruppen.

Det ønsket ikke valgkomiteen, som heller valgte å opprette en egen varaposisjon til Flåthen.

Les også: Entra-saken: Fem spørsmål de ikke vil svare på

Det har ikke lyktes E24 å få svar fra Arbeiderpartiets medlemmer i kontrollkomiteen torsdag ettermiddag.

Les også

Giske ga styreverv til vennens koneIngen Ap-dominans i statlige selskaperKomitéleder: - Ikke gunstig med FlåthenTV 2: - Giskes departement presset inn LO-lederen i Kongsberg-styretGiskes Entra-svar imponerer ikke AnundsenRune Olsø går av som administrerende direktør i Entra

Publisert:
Gå til e24.no