- Kina kutter investeringene

Ifølge nyhetsbyrået Reuters skal Kina være i ferd med å trappe ned investeringene i landets infrastruktur på grunn av problemer med korrupsjon.

HØYHASTIGHET: Kina utvider sitt nettverk av høyhastighetstog, og vil snart ha verdens raskeste tog. Dette bildet ble tatt for ett år siden. FOTO: HARALD HENDEN/VG
Publisert: Publisert:

De neste fem årene skal kinesiske myndigheter investere 1.500 milliarder dollar i syv nye strategiske satsningsområder.

Imidlertid skal planen nå være i ferd med å bli revurdert, blant annet på grunn av korrupsjonen som er oppdaget i departementet med ansvaret for utbyggingen av høyhastighetstog.

- Myndighetene i Kina revurderer nå investeringsplanene for de syv strategiske satsningsområdene, sier en anonym kilde til Reuters.

De syv planlagte satsningsområdene er høyhastighetstog, høyteknologisk utstyrsproduksjon, alternative energiformer, bioteknologi, informasjonsteknologi, biler på alternativ energi og miljøvennlige teknologier.

Satsingen skal bidra til å modernisere landets økonomi, slik at de baserer seg mindre på lavkostproduksjon.

Togproblemer

Tidligere i år ble Liu Zhijun, statsråden med ansvar for utbyggingen av høyhastighetstog, sparket ut av regjeringen.

Avgangen ble begrunnet med «disiplinære overtredelser», er begrep som ofte brukes om korrupsjonstatte politikere.

Den nye statsråden har nedskalert utbyggingsplanene for det enorme høyhastighetstognettet Kina planlegger noe, men ambisjonene er fremdeles å bygge 45.000 kilometer med høyhastighetstog i landet.

- De sentrale myndighetene mener at byggingen av høyhastighetstog må fortsette, men investeringene vil spres utover et større tidsrom, slik at utbyggingstakten synker noe og det brukes mer penger på utviklingsarbeid, sier transportforsker Dong Yan i det offentlige Institute of Comprehensive Transportation.

Skaper jobber

De enorme investeringene i infrastruktur har lenge vært ett av verktøyene regjeringen bruker til å holde arbeidsledigheten nede.

Flere økonomer, blant annet professor Nouriel Roubini, har imidlertid argumentert for at Kina investerer mer enn de egentlig har råd til i de omfattende infrastrukturprogrammene.

Roubini ble verdenskjent for å ha forutsett finanskrisen.

Økte renten

Nyheten om de mulige nedskjæringene kommer dagen etter at den kinesiske sentralbanken satte opp renten for tredje gang i år.

Med hevingen gjorde myndighetene det klart at de ikke lar seg skremme av det mange frykter kan bli en «hard landing», i en økonomi som allerede preges av en avdemping i veksten.

Før onsdagens økning av renten kom det flere tegn til at Kinas svært omfattende industrisektor sakker opp farten, som en følge av stadig strammere pengepolitikk og dempet internasjonal etterspørsel.

LES OGSÅ:

Kina øker renten

Oppbremsing i Kina

WTO-dom mot kinesiske eksportbegrensninger

Publisert: