Bankskatt avlyst i Hellas-samtaler

Toppledere i eurosonen vil ikke lenger utelukke en delvis betalingsstans i Hellas for å redde euroen.

ENIGE I SISTE LITEN: Angela Merkel tar i mot Nicolas Sarkozy i Berlin onsdag, der de to møttes i forkant av krisemøtet for alle eurolederne i Brussel torsdag.
Publisert: Publisert:

– Vi kan ikke utelukke noen mulighet, men alt må gjøres for å unngå det, sa eurogruppens leder Jean-Claude Juncker da han kom til toppmøtet i Brussel torsdag.

Nederlands finansminister antydet torsdag det samme.

– En selektiv betalingssvikt er ikke et mål i seg selv og selvfølgelig ikke noe vi ser fram til, men vi kan ikke utelukke det på forhånd. Det er potensielt uunngåelig, sa finansminister Jan Kees de Jager i Nederlands nasjonalforsamling før eurotoppmøtet begynte.

EU-kilder sier samtidig til nyhetsbyrået Reuters at den europeiske sentralbanken ECB er innstilt på å godta at Hellas ikke klarer å betale ned på all gjeld.

Ifølge Financial Times skal det også ha kommet frem at det franske ønsket om en egen bankskatt for å hjelpe Hellas, som E24 skrev om torsdag formiddag, ikke er med i avtalen.

Fransk-tysk

Natt til torsdag ble Frankrikes president Nicolas Sarkozy og den tyske statsministeren Angela Merkel enige om en avtale om Hellas.

Lite er kommet fram om innholdet i avtalen, men ifølge en diplomat i Paris åpner avtalen døra på gløtt for en delvis betalingsstans.

Avtalen inkluderer en mulig frivillig avtale med bankene om å forlenge greske lån eller en rullering av statspapirer for å restrukturere gjelda.

Minimøte

Eurotoppmøtet i Brussel ble ifølge nyhetsbyrået DPA innledet med et møte mellom åtte ledere.

De som deltok var Tysklands Angela Merkel, Frankrikes Nikolas Sarkozy, ECB-sjef Jean-Claude Trichet og lederen for eurogruppens finansministre, Luxembourgs Jean-Claude Juncker.

Med var også IMFs sjef Christine Lagarde, Hellas' statsminister Giorgos Papandreou, EU-president Herman van Rompuy og EU-kommisjonens formann José Manuel Barroso.

Publisert:
Gå til e24.no