Medvedev til finansministeren: - Støtt meg eller gå av

Dmitrij Medvedev ber finansminister Akeksej Kudrin trekke seg umiddelbart, om ikke han ombestemmer seg og støtter den russiske presidenten.

KLAR BESKJED: Russlands president Dmitrij Medvedev (t.v.) vil ikke utfordre statsminister og tidligere president Vladimir Putin ved neste års presidentvalg. Nå har han gitt finansminister Aleksej Kudrin (t.h.)beskjed om å støtte den nye ordningen med Putin som president og ham selv som statsminister - eller å trekke seg hvis han ikke gjør det. Kudrin har vært finansminister siden 2000 og anses som den siste gjenværende liberaleren i den russiske ledelsen.
Publisert:

– Hvis du ikke er enig i presidentens politikk, som utføres av regjeringen, har du bare én valgmulighet – å trekke deg, var president Medvedevs beskjed til Kudrin mandag, ifølge russiske nyhetsbyråer.

– Du må bestemme deg raskt for hva du vil gjøre og gi meg et svar i dag, fortsatte Medvedev.

Finansminister Kudrin sa søndag at han ikke vil sitte i en kommende regjering under Medvedev, dersom Medvedev bytter plass med Vladimir Putin og blir statsminister.

– Jeg vil definitivt avslå, svarte Kudrin på spørsmål om han vil slutte seg til en ny regjering ledet av Medvedev som statsminister.

Uttalelsen kom ifølge Moscow Times under et møte i Verdensbanken i Washington.

Tvinger Putin til å velge

Dermed tvinger Kudrin han som etter alt å dømme blir president fra neste år av, altså nåværende statsminister Vladimir Putin, til å velge om han vil ha Medvedev eller Kurdin med seg videre.

Kudrin har hatt jobben som finansminister siden 2000, altså helt siden starten av Vladimir Putins tid som landets sterke mann. Han er dermed den lengst sittende finansministeren i Russland etter Sovjetunionens sammenbrudd, og han regnes av enkelte dessuten som den siste gjenværende liberaleren i landets politiske ledelse.

I en økonomisk utfordrende tid kan Putin komme til å trenge en mann med økonomisk erfaring med på laget, noe Medvedev i mindre grad anses å inneha.

Medvedev har bestemt seg for å trekke seg etter én presidentperiode og foreslår Putin som presidentkandidat ved valget neste år. Putin har på sin side fra før av sagt at han vil foreslå Medvedev som Russlands neste statsminister.

Publisert: