- Europa får flere år med negative renter

Det tror en av verdens største banker. Og nedgangstidene vil føre til at Norges Bank halverer renten, mener norsk sjeføkonom.

Demonstranter utenfor Den europeiske sentralbanken i Frankfurt i oktober i år.
Publisert:

Storbanken Citi sendte denne uken ut en oppdatering av sine anslag for verdensøkonomien de nærmeste årene. Bankens sjeføkonom, tidligere stjerneprofessor Willem Buiter, er dyster i sitt syn på Europas økonomiske utsikter.

Ikke bare tror han Den europeiske sentralbanken vil mer enn halvvere sin styringsrente fra dagens 1,25 prosent til 0,5 prosent i løpet av 2012 - han tror det vil ta flere år før den kan settes opp igjen.

Justert for inflasjon vil dette innebære rentenivåer som reelt sett er negative:

«Vi forventer en lang periode med ultralave nominelle renter (og negative realrenter) i de store industrilandene, med første renteheving i 2014 i USA, i 2015 i Storbritannia, og i 2016 i euroområdet» heter det i oppdateringen.

Buiter og hans kollegaer forventer også en rekke nedgraderinger av statsgjelden til de ulike eurolandene i løpet av de neste 2-3 kvartalene.

Willem Buiter, Sjeføkonom i Citi

- Norske renter halveres

Citis forventninger er i tråd med prognosene til en hjemlig «rentepessimist», sjeføkonom Jan Andreassen i Terra-gruppen. Han tror Norges Bank må følge etter.

- Styringsrenten her i landet er allerede betydelig lavere enn hva Norges Bank selv så for seg for relativt kort tid siden, og jeg tror den vil halveres fra dagens nivå i løpet av det neste året, sier Andreassen til E24.

I så fall vil den norske styringsrenten være ned mot 1 prosent ett år fra nå.

Dette står i skarp kontrast til sentralbankens egne planer. Frem til juni så Norges Bank for seg å heve styringsrenten til godt over 3 prosent i løpet av 2012. Selv i henhold til siste nedjustering (se siste utgave av Pengepolitisk rapport, offentliggjort 19. oktober) skal styringsrenten ligge på dagens nivå, altså 2,25 prosent, mot slutten av neste år.

Deretter skal den etter planen settes opp - men igjen, siden denne rentebanen ble tegnet opp har eurosonens problemer alt annet enn løst seg.

Kutter vekstanslag

Bakgrunnen for de stadig lavere renteanslagene er naturlig nok lavere forventninger til økonomisk vekst.

Citi forventer at den globale veksten vil bremse opp fra 4,2 prosent i 2010 til 3,0 prosent i 2011, og til 2,5 prosents vekst i 2012.

Dermed kutter banken sin tidligere prognose fra 5,0 prosent i 2010, 3,7 prosent i 2011 og 3,0 prosent i 2012.

Publisert: