Derfor kan Kina-konflikten bli enklere for Brende

En undersøkelse viser at kineserne er villige til å bruke økonomisk press mot handelspartnere, men sjeldent over lengre tid. BI-professor mener likevel at konflikten med Norge er spesielt alvorlig.

KJENNER KEQIANG: Det er knyttet store forventninger til hva Norges nye utenriksminister Børge Brende kan få til i forholdet til Kina, ettersom han har gode kontakter og kjenner statsminister Li Keqiang personlig.

Knut Falch
  • Thomas Solberg
Publisert: Publisert:

Norges forhold til Kina har vært iskaldt siden menneskerettsforkjemperen Liu Xiaobo fikk Nobels fredspris i 2010, noe som har hatt konsekvenser blant annet for eksporten av norsk laks til Kina.

Mange har imidlertid spådd at Norges nye utenriksminister Børge Brende, som har gode kontakter i Kina og kjenner statsminister Li Keqiang personlig, skal ha gode forutsetninger for å «tine opp» forholdet.

Brende kan imidlertid få en noe enklere jobb enn sine forgjengere. To tyske forskere har sett på 159 av Kinas handelspartnere, og funnet at Kina er villig til å bruke økonomiske press for politisk vinning - men sjeldent i mer enn to år.

«Dalai Lama-effekten»

Det er ikke bare Norge som har tapt markedsandeler i Kina etter kritikk av det den kinesiske ledelsen regner for å være indre anliggender.

En rekke akademikere og analytikere har påpekt at Kina de siste ti årene har blitt mer villige til å ta i bruk økonomiske pressmidler for å vinne politiske seire. Kinesiske myndigheter forteller stadig oftere sine handelspartnere at de burde unngå å kritisere indre anliggender eller «ta konsekvensene».

De tyske forskerne Andreas Fuchs og Nils-Hendrik Klann gjennomførte i 2010 en statistisk undersøkelse av 159 av Kinas handelspartnere.

I artikkelen «Paying a Visit: The Dalai Lama Effect on International Trade» fant de at i tilfeller der den politiske lederen av et land mottok Dalai Lama, falt eksporten fra dette landet til Kina i gjennomsnitt 12,5 prosent over de to påfølgende årene.

Men effekten forsvant etter to år. Dersom kineserne er tilsvarende lite «langsinte» overfor Norge har Brende og den nye norske regjeringen større muligheter enn sine forgjengere til å løse konflikten.

- Gjort feil to ganger

Professor og Kina-ekspert Rolv Petter Amdam ved Handelshøyskolen BI kjenner til resultatene til de to tyske økonomene, men mener Norges problem skiller seg fra det i undersøkelsen - det er langt mer alvorlig for kineserne.

– Det kineserne nå sier er at «dette tilgir vi ikke uten videre». Slik de ser det har Norge gjort feil to ganger. Først ga de fredsprisen til Dalai Lama, og så skjer det igjen med Liu Xiaobo. For dem vil logikken være slik at en feil kan man gjøre en gang, men gjør man den to kan man begynne å lure, sier Amdam.

Han mener derfor det er vanskelig å spå hvor lang tid det vil ta før vi får se en bedring i forholdet.

- Fra den kinesiske ledelsens perspektiv fikk Obama dessuten fredsprisen bare for å ønske fred, mens de som har hjulpet millioner ut av fattigdom ikke får noe som helst. Tvert imot får en som motarbeider dem prisen. Det oppleves som direkte frekt, sier han.

- Norge har nøkkelen

Tross de store forventningene som nå rettes mot utenriksminister Brende, har kineserne signalisert at en ny regjering ikke vil endre noe på Norges forhold til supermakten.

- Det er helt opp til den norske regjering å bedre forholdet til Kina. Den vet hva som skal til, uttalte en talskvinne i kinesisk UD fredag.

BI-professor Amdam sier dette er som forventet.

- Om de sa noe annet ville de jo på en måte blandet seg inn i våre indre forhold. Men de mener det er den som har gjort feilen som har ansvaret for å rette opp, sier han.

Han mener at kineserne venter på en gest fra norske myndigheter før den vil gå videre.

- Siden Norge etter deres mening har gjort feilen, er det også Norge som har nøkkelen til å løse dette. Men det er ikke snakk om en eksplisitt unnskyldning når det gjelder Nobelprisen. Jeg tror det som skal til er en gest på et annet område. For eksempel bisto Norge nylig Kina med å få observasjonsstatus i Det arktiske råd. Slike ting kan hjelpe, sier han.

- Ikke avhengig av Norge

Amdam mener det er relativt enkelt for Kina å straffe Norge for tildelingen, ettersom laks er en lite kritisk handelsvare som kan fremskaffes fra mange andre steder.

- Kineserne er i liten grad avhengige av Norge som handelspartner. Det ser vi også nå. Før 2010 kom nesten all import av laks i Kina fra Norge. Det er et ganske dramatisk fall vi har sett etter tildelingen, hvor Skottland, Færøyene og andre har tatt store markedsandeler, sier Amdam, og legger til:

- Nå som det først har skjedd vil det uansett bli en stor utfordring å vinne tilbake andeler i det kinesiske markedet.

Likevel stor optimisme

Både tidligere utviklingsminister Erik Solheim og Gerhard Heiberg, som har jobbet tett med Kina gjennom Den internasjonale olympiske komité (IOK), tror Brende er rett mann for å få skikk på Norges forhold til Kina.

– For første gang på tre år har jeg store forhåpninger om at forholdet til Kina kan normaliseres. Børge Brende nyter tillit i Kina, og jeg har hørt kinesere på meget høyt nivå snakke bra om ham. Dette kunne ikke vært bedre for forholdet Norge-Kina, sa Heiberg til Dagens Næringsliv tidligere i uken.

– Børge Brende er definitivt den beste mannen vi har til å løse problemene i forholdet med Kina, sa Solheim til samme avis.

Amdam mener at andre faktorer enn Brendes nettverk kan bli utslagsgivende. Han viser til at tidligere australsk statsminister Kevin Rudd også hadde lignende forventninger til seg fordi han hadde et bredt kinesisk nettverk og snakket mandarin.

- Men det gikk ikke særlig bra likevel. At Børge Brende nå tar over gir et håp, men man skal ikke ha for store forhåpninger til ham som person, sier Amdam.

- Umulig å svare på

E24 har vært i kontakt med UD, som sier at det vil være umulig å svare på hva tidsperspektivet vil ha å si for en løsning på konflikten. Brende har tidligere kommentert at han vil legge seg i selen for å bedre forholdet.

– Vi legger avgjørende vekt på at det skal være et godt forhold til Kina. Og jeg vil gjøre det jeg kan, og det som er klokt, i forsøket på å nå den målsettingen, uttalte Brende fredag.

Den kinesiske ambassadøren var heller ikke tilgjengelig for en kommentar søndag.

LES OGSÅ:

Publisert:

Flere artikler

  1. Laksenæringen bekymret for Dalai Lama-besøk

  2. Kina: Ny norsk regjeringendrer ingenting

  3. Håper Brende kan skapebedre forhold til Kina

  4. Hagen om Dalai Lama-striden: Gi Kina fredsprisen

  5. Kinesisk avis: – Endelig har Norge lært leksen sin