Militærinnsatsen i Hormuzstredet: Forvirring rundt Norges «USA-skvis»

Storbritannias ja til en USA-ledet militærkoalisjon i Hormuzstredet skaper forvirring om Norges valgmuligheter. Men Forsvarsdepartementet sier de fortsatt vurderer britenes initiativ – tross meldinger om at det er skrinlagt.

KAN DE FORTSATT VELGE? Flere aviser melder at Storbritannia har skrotet planene om å lede en militærinnsats i Hormuzstredet – slik at Norge i så fall må bli med på opplegget til USA. Men Forsvarsdepartementet sier de fortsatt vurderer britenes planer, og at de ikke er kjent med at de er skrotet.

Foto: Terje Pedersen NTB scanpix
  • Karl Wig
Publisert:,

Det er uklart hvilken maritim militærkoalisjon Norge egentlig kan si ja til å bli med på i Hormuzstredet – hvor flere tankskip har blitt angrepet, og nedskytning av droner har eskalert en pågående sabelrasling mellom Iran og USA.

Forsvarsdepartementet og UD har de siste ukene vært i tenkeboksen om to ulike henvendelser; først en fra USA, og deretter en fra britene.

Begge militærmaktene har lansert planer om å lede hver sin forsvarskoalisjon, og henvendt seg til Norge for mulig bistand.

Mens Forsvarsdepartementet sier de to henvendelsene er gjenstand for den samme vurderingsprosessen, har flere påpekt at det i en endelig politisk beslutning sitter mye lenger inne for Norge å si ja til å bidra til en operasjon ledet av USA, enn av britene.

Les også

Dette skjer om Iran stenger Hormuzstredet: «The sky is the limit» for oljeprisen

Usikkerhet etter USA-ja

Men har Norge lenger et valg?

Mandag meldte Storbritannia at de har sagt ja til USA om å bli med i en «internasjonal» innsats. I pressemeldingen kommenterer ikke den britiske regjeringen statusen for sitt eget initiativ.

Denne nyheten – og andre nylige uttalelser fra Storbritannia – har blitt tolket bredt i norsk og internasjonal presse som at en britisk-ledet forsvarsstyrke ikke lenger er aktuelt.

Med overskriften «Erna havner i USA-skvis» skrev Klassekampen 2. august at «Storbritannia vil ikke lenger lede en egen europeisk marinestyrke i Persiabukta».

– Dette gjør det vanskeligere for Norge å bidra, fastslo parlamentarisk nestleder i KrF, Knut Arild Hareide, overfor avisen.

Men onsdag opplyser Forsvarsdepartementet til E24 at britenes henvendelse fortsatt er til aktiv vurdering.

Les også

Tyskland og Frankrike krever løslatelse av svenskeid tankskip

Forsvarsdep: – Ikke kjent med britisk skroting

Departementet sier Storbritannia ikke har gitt dem noen beskjed om at planene er avlyst – men at de likevel har registrert at denne informasjonen har versert i mediene.

Statssekretær Tone Skogen i Forsvarsdepartementet

Foto: Forsvarsdepartementet

– Vi er ikke kjent med noe som bekrefter fremstillingen om at britene har endret eller forlatt sine planer, uttaler departementets statssekretær Tone Skogen til E24.

Fortsatt søker Norge mer informasjon om de to planene for å «danne et godt beslutningsgrunnlag», opplyser hun.

– Hvordan Norge skal respondere på disse henvendelsene er til vurdering. Eventuelle norske bidrag vil behandles på ordinær måte, og Stortinget vil bli konsultert på vanlig måte», sier Skogen.

E24 har sendt en henvendelse til den britiske regjeringen om å få klargjort hvorvidt en egenledet militærinnsats fortsatt er aktuelt – eller om Norge og andre land nå skal se bort ifra forespørselen deres.

E24s henvendelse ble ikke besvart onsdag ettermiddag.

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Trusselen i Persiabukta: Norge i møter med både britene og USA

  2. Betalt innhold

    Norge kontaktet av Storbritannia om militær innsats i Persiabukta

  3. Forsvarsdepartementet: Norge kontaktet av Storbritannia om eskorteplaner i Persiabukta

  4. Annonsørinnhold

  5. Norge deltok på hemmelig møte om militært samarbeid i Persiabukta

  6. Hareide positiv til britisk operasjon i Persiabukta