– Viser bare hvor dramatisk dette har blitt

Regjeringen kutter vekstutsiktene ytterligere etter coronakrisen. – Det viser bare hvor dramatisk dette har blitt på kort tid, sier sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken.

Sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken.
 • Camilla Knudsen
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Regjeringen kommer med nye anslag i forbindelse med statsminister Erna Solbergs pressekonferanse fredag klokken 12.

Finansdepartementet venter nå at at aktiviteten i Fastlands-Norge utenom offentlig forvaltning vil falle med 15–20 prosent den nærmeste tiden, grunnet strenge tiltak mot virusspredning i mange land.

Veksten på fastlandet kan falle med to prosent fra 2019 til 2020, sier regjeringen. Det er en nedjustering fra et anslag om et vekstfall på én prosent for en uke siden. Regjeringen påpeker at anslaget er usikkert.

«Fallet kan bli større», skriver regjeringen i en proposisjon til Stortinget fredag.

Les også

Dette er de økonomiske tiltakene mot coronakrisen

– Det viser bare hvor dramatisk dette har blitt på kort tid, sier sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken til E24.

– Vi har en arbeidsledighet som er på det høyeste siden krigen. Det viser at krisen treffer momentant, og det er ekstremt alvorlig, sier hun.

Hun utelukker ikke at regjeringen kan bli nødt til å kutte vekstutsiktene ytterligere etter hvert.

– Det store spørsmålet er hvor lenge det varer, og det kan godt tenkes regjeringen må nedrevidere ytterligere, sier Due-Andresen.

Tror veksten blir lavere

Det mener også sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets.

– Jeg tror regjeringen fortsatt er på den optimistiske siden, og mitt tips er at det kommer flere nedrevideringer, sier Olsen til E24.

– Vi tror at større deler av økonomien er rammet enn det regjeringen anslår, legger han til.

Mange er forsiktige med å bruke penger, og spørsmålet er om dette vedvarer også etter at det verste av coronakrisen er tilbakelagt, påpeker han.

– Det kritiske punktet er hvor lenge nedstengningen varer, men spørsmålet er også hvordan folk reagerer når det åpnes. Så lenge viruset er blant oss, vil nok mange være tilbakeholdne, sier Olsen.

Les også

Kontantstøtte til bedrifter: – Helt ekstraordinært

Øker underskuddet kraftig

Forrige fredag sa regjeringen at den ville øke det oljekorrigerte underskuddet på statsbudsjettet med rundt 111 milliarder kroner etter de tiltakene som da var lagt frem.

Nå er dette underskuddet økt til 135 milliarder kroner. Dette er fordelt på økonomiske tiltak som gir utgifter på 75 milliarder kroner, og på kraftig økt antall permitterte og sykemeldte, som øker utgiftene med 60 milliarder.

– Overhodet ikke overraskende. For en uke siden var det cirka 110 milliarder. Hvis dette varer lenge, vil man på et tidspunkt bli presset til å gjøre en samfunnsmessig vurdering av om dette blir for dyrt, sier Due-Andresen.

Oljekorrigert underskudd var opprinnelig oppgitt til 241 milliarder kroner i statsbudsjettet som ble lagt frem i oktober, og med de nye utgiftene blir det oljekorrigerte underskuddet økt til 376 milliarder kroner.

Staten har også utsatt innbetaling av skatt for 125 milliarder kroner, og vil gi lånegarantier for 50 milliarder kroner til små og mellomstore bedrifter for å gjøre det enklere for dem å låne penger i bankene gjennom krisen.

Klare til økt pengebruk

Kjetil Olsen i Nordea Markets mener regjeringen kunne vært enda mer romslig i å å bruke penger for å få økonomien gjennom krisen, også fordi det ikke er noens skyld at krisen har rammet dem.

- Åpne opp oljepengekrana og bruk det som trengs, sier Olsen.

– Jeg har stor forståelse for at det er krevende å finne de riktige tiltakene, men nå er det bedre å redde litt for mange enn litt for få, legger han til.

Finansminister Jan Tore Sanner (H) sier at veksten kan bli nedjustert videre, og at han derfor er klar til å bruke enda mer penger.

– Hvor mye det er snakk om, det er det ikke mulig å si noe om i dag, sier Sanner.

Han erkjenner at regjeringen vil bruke mer oljepenger enn «taket» på tre prosent av Oljefondet i år, men sier at den såkalte handlingsregelen åpner for å bruke mer penger i perioder hvor det er nødvendig.

– Norge er godt stilt, og bedre stilt enn mange andre land, sier han.

– Reflekterer usikkerheten

Nedgangen i fastlandsøkonomien skyldes flere faktorer, sier regjeringen.

«Nedjusteringen reflekterer både usikkerheten i dagens situasjon, et sterkere tilbakeslag internasjonalt og at departementet nå ser det som mer sannsynlig at virkningene av virusutbruddet og smitteverntiltakene vil påvirke både norsk og internasjonal økonomi negativt i lang tid fremover, også etter at norske smitteverntiltak mykes opp», skriver regjeringen.

Statsminister Erna Solberg understreker at regjeringen har innført tiltak på rekordtid, og at det har vært krevende å handle raskt nok til å motvirke krisen.

– Selv om det kan virke som et hav av tid siden, er det altså ikke mer enn 14 dager siden vi la frem de første tiltakene, sier Solberg.

Regjeringen sier at tiltakene som har kommet så langt vil motvirke fallende inntekter i bedrifter i Norge, og forbedre likviditeten deres med rundt 310 milliarder kroner, fra et anslag på 280 milliarder kroner for én uke siden

«I tillegg kommer effekten av lavere styringsrente», skriver regjeringen.

Les også

Regjeringen vil dekke faste kostnader til selskaper

Foreslo «kontantstøtte» til bedrifter

Tidligere på dagen la finansminister Jan Tore Sanner (H) og næringsminister Iselin Nybø (V) frem tiltak som skal gi direkte støtte til bedrifter som har mistet inntekter etter regjeringens tiltak mot coronaviruset.

Regjeringen venter at «kontantstøtten» til norske bedrifter vil kunne utgjøre en utgift på 10 til 20 milliarder kroner i måneden.

– Dette er helt ekstraordinært og har aldri skjedd før, for bare en måned siden hadde man aldri trodd det var mulig, sa sjeføkonom Øystein Børsum i Swedbank til E24 etter at forslaget ble presentert.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Coronaviruset
 2. Coronaviruset
 3. Økonomi
 4. Kari Due-Andresen
 5. Jan Tore Sanner

Flere artikler

 1. Regjeringen venter enda kraftigere brems

 2. Regjeringen varsler full brems som følge av virusutbruddet

 3. Oljepengebruken øker dramatisk etter coronakrisen

 4. Krisetiltakene mot corona er blitt 60 milliarder kroner dyrere i løpet av helgen

 5. Koronaregning hittil: 241 mrd.