Regjeringen viderefører strenge koronatiltak på Østlandet

Regjeringen viderefører de fleste koronatiltakene som ble innført i forbindelse med mutantutbruddene i Nordre Follo og Halden.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie viderefører i stor grad de strenge koronatiltakene på Østlandet.

Lise Åserud / NTB
 • NTB-Marius Helge Larsen
Publisert:

– Smittesituasjonen er uoversiktlig og i rask utvikling. Det blir stadig funnet tilfeller av mer smittsomme virusvarianter, og det er ukjent smittevei til flere av de smittede. Derfor videreføres tiltakene i stor grad, sier helseminister Bent Høie (H).

Dagens tiltak varer til og med onsdag. De viktigste endringene etter det er at Nordre Follo og Ås flyttes fra ring 1 til ring 2, og får noen lettelser i tiltaksnivået. Enebakk, Frogn, Nesodden og Vestby tas ut av ordningen med forsterkede nasjonale tiltak, og står fritt til å bestemme lokalt.

For de andre kommunene videreføres dagens tiltak. Det betyr at de strengeste koronatiltakene i ring 1 videreføres i Oslo, Halden, Sarpsborg videreføres.

Flere kommuner

Svært strenge, men noe mildere tiltak (kategori D) videreføres i Nordre Follo, Ås, Asker, Bærum, Indre Østfold, Hvaler, Fredrikstad, Moss, Rakkestad, Råde, Skiptvet, Våler, Lillestrøm, Lunner, Lørenskog, Rælingen og Nittedal.

I Nordre Follo og Ås har de nå god kontroll på smittesituasjonen etter mutantutbruddet, og de flyttes fra ring 1 til ring 2.

– Dette betyr at Nordre Follo og Ås fra 11. februar blant annet kan åpne treningssentrene for personer som er bosatt i kommunene. Det er heller ikke lenger forbud mot å gjennomføre arrangementer, sier Høie.

Ny kategori

Inntil nå har plassering i det som er blitt kalt ring 1 eller ring 2 i stor grad hengt sammen med hvor strenge tiltakene har vært. Regjeringen kommer nå med en avklaring rundt dette:

– Ring 1 og ring 2 er kun geografiske betegnelser. Hvilket tiltaksnivå som velges for ring 1 og ring 2 er avhengig av alvorligheten i smitteutbruddet. Det er fire tiltaksnivå som kan benyttes. Disse er A (særlig høyt tiltaksnivå), B (høyt tiltaksnivå), C (ganske høyt tiltaksnivå) og D (noe høyt tiltaksnivå).

Oslo, Halden og Sarpsborg har tiltak i kategori C, noe som innebærer full skjenkestopp, stengte kjøpesentre og stengte treningssentre.

Kommunene i kategori D har også stengte kjøpesentre og skjenkestopp, men kan ha åpne treningssentre for egne innbyggere.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Coronaviruset
 2. Regjeringen
 3. Coronaviruset
 4. Bent Høie

Flere artikler

 1. Regjeringen viderefører de nasjonale tiltakene frem til midten av februar

 2. Smitteutbrudd i Østfold: Dette er de nye tiltakene

 3. Opphever ringtiltakene rundt Oslo og Viken

 4. Annonsørinnhold

 5. Innfører regionale tiltak i seks kommuner i Vestfold og Telemark

 6. Oslo gjør noen lettelser – fortsatt skjenkestopp