Denne mannen har en nøkkelrolle denne uken: – Risikoen for bevegelser er større enn ellers

Mens boligprisene vil ta mye av oppmerksomheten her hjemme, vil alle øyne i Europa være rettet mot eurosonens sentralbanksjef Mario Draghi.

MANNEN SELV: Ordene til sentralbanksjef Mario Draghi vil bli grundig saumfart av markedsaktørene.
  • Steinar Rostad Breivik
Publisert: Publisert:

Denne uken kan by på overraskelser både her hjemme og internasjonalt.

I Norge er spørsmålet om boligprisene vil fortsette å falle, slik de har gjort de siste månedene.

Mer om det lenger ned.

Men for de internasjonale aksjemarkedene dreier denne uken seg hovedsakelig om én ting:

Torsdag vil markedsaktørene sitte ytterst på stolkanten når Draghi uttaler seg etter Den europeiske sentralbankens (ESB) rentemøte.

Italieneren varslet i sommer at han skulle annonsere neste steg i pengepolitikken en gang i løpet av høsten. Denne uken kommer første sjanse.

Markedene venter på at ESB annonserer at de vil trappe ned kjøpene av obligasjoner, og sakte, men sikkert begynne å normalisere pengepolitikken.

Men kan kunngjøringen komme allerede nå?

Like forventninger

– Det er veldig stor enighet blant makroøkonomene. Det virker som om alle har blitt enige om at det først skjer i oktober. Dette møtet kommer for tidlig, og møtet i desember for sent, sier Nordea-strateg Ingvild Borgen Gjerde til E24.

Likevel er det stor spenning knyttet til møtet, mener hun.

Økonomene har nemlig en klar formening om hva Draghi burde si og ikke si, og det kan skape trøbbel.

Les også: Her er ordene Draghi kan bruke for å bevege euroen

«Alle» venter at ESB-sjefen hinte om at annonseringen om en nedtrapping av obligasjonskjøpene skal komme i oktober, og at Dragi bør si noe om en euro som har styrket seg mye den siste tiden, sier Borgen Gjerde.

– Når forventningene til hvordan Draghi skal kommunisere er så eksplisitte og uniforme, gjør det at terskelen for overraskelser er lavere. Det gjør at risikoen for markedsbevegelser er større enn ellers, til tross for at det ikke ventes noe nytt, sier hun.

SPENT FØR DRAGHI-SHOW: Ingvild Borgen Gjerde, strateg i Nordea

ESB-sjefen balanserer på én hårfin linje. Tar han for hardt i, vil det bli markedsutslag. Sier han ingen ting, vil det bli markedsutslag.

– Det er risiko på begge sider. Euroen har styrket seg mye i år, men er ikke så sterk i et historisk perspektiv. Hvem vet egentlig hvor smerteterskelen er? Markedet er ikke komfortabel med så sterk euro, men det er farlig å ta ESBs syn for gitt, sier Nordea-strategen.

– Og dem som sier at ESB må kutte i obligasjonskjøpene, glemmer kanskje litt at de ikke har to pilarer de styrer etter. De styrer bare etter inflasjonen, og den er veldig langt unna målet, sier hun.

Boligpriser

Før Draghi inntar hovedrollen, skjer det imidlertid ting både her hjemme og ute i verden.

Etter en tilsynelatende kalenderhendelses-fattig ukestart, vil tirsdagen by på både boligtall, SAS-resultat og tall på forventningene blant innkjøpssjefene (såkalte PMIer) fra både Storbritannia, eurosonen og Japan.

Les også

Økonom-strid om Oslo-prisfall

Boligprisene har falt i tre måneder på rad, særlig drevet av et fall i Oslo-markedet. Faller prisene i hovedstedene også i august, er det historisk.

Siden bransjeforeningen Eiendom Norge startet sine målinger for 14 år siden har prisene i august alltid vært høyere enn i juli.

– Det ligger fortsatt veldig mye boliger ute for salg i Oslo. Jeg tror prisene vil falle ytterligere 10–15 prosent før markedet stabiliserer seg, sa sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets til E24 i helgen.

Det er imidlertid ikke bare i Oslo at det ventes nedgang i boligprisene. Også i en rekke andre norske byer ventes det boligprisfall.

Eiendom Norge legger frem sin månedlige boligprisstatistikk tirsdag klokken 11.

Senere i uken, på torsdag, legger SSB frem ferske prognoser for norsk og internasjonal økonomi. Denne dagen holder også Sveriges sentralbank rentemøte.

Les også

– Det er latterlig lavt

Les også

– Har tatt veldig mange på sengen

Les også

Spår byks i «verdens billigste» valuta

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Økonomi
  2. Den europeiske sentralbanken
  3. Mario Draghi
  4. Bolig

Flere artikler

  1. Gir influensasesongen skylden for svake eurotall

  2. Dette skjer denne uken

  3. Tror denne mannen halverer krisepakken

  4. Strateg om børsuro etter USA-tall: – Ekstraordinært

  5. Draghi halverer støttekjøpene