– Går mot en veldig myk brexit eller en veldig hard brexit

Onsdag kveld er det duket for en mistillitsvotering over den sittende regjeringen i Storbritannia. – Det blir for dramatisk for partiet å kaste henne, tror sjeføkonom.

I HARDT VÆR: Spekulasjonene flyr rundt hva som blir britenes neste steg i den kaotiske brexit-situasjonen.

Foto: Henry Nicholls REUTERS
Publisert:

Onsdag klokken 20 norsk tid skal det britiske Underhuset stemme over hvorvidt de har tillit til den sittende regjeringen eller ikke gjennom en mistillitsvotering.

Det er relativt uvanlig at en mistillitsvotering ender med at den sittende regjeringen må gå av, skriver The Telegraph, og viser til at det bare har skjedd tre ganger i løpet av det siste århundret.

Vi må tilbake til 1979 da James Callaghans Labour-regjering måtte gå av, for å finne sist gang en britisk regjering gikk på et slikt nederlag.

Les også: (+) Kommentar: Mays knusende nederlag beviser at brexit har havarert

For å sikre seg en majoritet, må opposisjonspartiet Labour skaffe stemmer fra hvert eneste parlamentsmedlem på opposisjonssiden, ifølge den britiske avisen. Det inkluderer det nordirske unionistpartiet (DUP), som skrev i en uttalelse tirsdag kveld at de ville stille seg bak Mays regjering.

Da må Labour i stedet overvinne Mays partifeller.

– Det blir for dramatisk for partiet å kaste henne, sier sjeføkonom i Sparebank1 Harald Magnus Andreassen til E24, som har sterk tro på at kveldens mistillitsvotering vil falle i Mays favør.

– Mye oppside i markedene

«Alle» forventer at den sittende regjeringen i Storbritannia vil overleve kveldens mistillitsvotering, skriver The Guardian.

Det vil gi Theresa May et femdagers pusterom, før hun må orientere Underhuset om hvordan regjeringen vil gå videre med EU-utmeldelsen mandag 21. januar, med en Plan B - og en avstemning på den planen vil finne sted senest 30. januar, ifølge avisen.

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Sparebank1.

Foto: LISE ÅSERUD NTB SCANPIX

– May vil forsøke å reforhandle avtalen med EU, og det kommer ikke til å få noen spesielt stor reaksjon i markedet, fordi det allerede er ventet, spår sjeføkonomen om mandagens orientering.

Til tross for at flere har antydet å skrinlegge utmeldelsen, inkludert EU-president Donald Tusk, har statsministeren selv gått ut og bekreftet at hun vil lede britene ut av EU som planlagt.

– Folkeavstemningen ble holdt i 2016, og den slo fast at Storbritannia skal forlate EU, sa May i en debatt i Parlamentet onsdag ettermiddag.

Senere i debatten hintet statsministeren til at hun vil forsette å jobbe med avtalen som er blitt forhandlet frem med EU.

– Det vi vil gjøre etter gårsdagens tap, er å lytte til ledermøtene i Parlamentet for å se hva vi skal gjøre for å få den støtten som trengs, sa May ifølge NTB.

Andreassen tror ikke mandagens orientering om regjeringens nye plan vil komme med noen overraskelser. Han venter at May vil bli mer tverrpolitisk i hennes forhandlinger, og høre med Labour om hva de ønsker å inkludere i en ny avtale.

– Dette går mot en veldig myk brexit eller en veldig hard brexit, hvor førstnevnte er mer sannsynlig.

Han forteller at en mykere brexit vil kreve tid, og dermed føre til en utsettelse av britenes utmarsj fra EU - men at det sannsynligvis blir vanskelig for regjeringen å få til en bedre avtale med EU, da unionen vil se britene svi litt på utmeldelsen.

Det kan føre til en ny folkeavstemning.

– Hvis alternativet er hard brexit eller folkeavstemning, går May for en ny folkeavstemning. Ifølge dagens meningsmålinger vil britene da stemme på å bli værende i EU, forklarer han.

– Da er det mye oppside i markedene. Pundet kan gå tilbake til nivået den var på før brexit-avstemningen i 2016. I tillegg vil bankaksjer og andre sektorer som ble hardt rammet av resultatet få et rally, mener sjeføkonomen.

– 10 prosent nedside i pundet

Til tross for et hav av usikkerhet, er bookmakerne tydelige: britene vil forlate EU uten en avtale, ifølge Andreassen, som viser til tall fra Oddschecker.

Fem av to bookmakere spår at Storbritannia krasjer ut av EU 29. mars, mens seks av fire tror på en ny avstemning i løpet av året.

– Det virker veldig høyt, mener han, som sier seg uenig med oddsen om en hard brexit.

– Men tar vi veddemålet på alvor, så er det oppunder 10 prosent nedside i pundet. Det er avhengig av hvor uryddig den blir, men pundet kommer ikke til å svekke seg mye over 10 prosent, forklarer sjeføkonomen.

– «No deal» vil gi betydelige kursfall i britiske og europeiske aksjer, mens en eventuell utsettelse vil gi positive utslag i pundet, mener sjefstrateg i Danske Bank Christian Lie.

Sjefstrateg Christian Lie i Danske Bank

Foto: Danske Bank

På forhånd har Storbritannias sentralbank, Bank of England, advart om at britenes BNP vil synke med 8 prosent på et år ved en hard brexit, samtidig som boligprisene vil falle 30 prosent.

– Hard brexit kan være starten på et nytt krasj. Men det kan også hende at sentralbanken tar feil. Det kommer mye an på hvordan man løser den praktiske handelstrømmen i månedene etter utmeldelsen, sier Andreassen.

Bookmakerne er ikke alene om å frykte et slikt scenario, skal vi tro EUs sjefforhandler Michel Barnier, som påpekte at det ikke er flertall for en alternativ avtale.

– Bare ti uker før fristen har risikoen for «no deal» aldri vært høyere, sa Barnier ifølge NTB.

Det utenkelige skjer

Dersom kveldens avstemning viser manglende tillit til den sittende regjeringen, har det konservative partiet 14 dager på seg på å danne en alternativ regjering, som dermed må vinne tilliten til Underhuset ved en ny avstemning.

Det er ingen begrensing på hvor mange slike avstemninger som kan finne sted over denne perioden. Men om de konservative ikke lykkes i å danne en ny regjering, åpner det opp for at opposisjonspartiet Labour danner sin egen mindretallsregjering, som da må vinne tilliten til parlamentet. Britiske medier skriver at dette er usannsynlig.

I stedet vil det åpnes for nyvalg, dersom det ikke er en regjering på plass med Underhusets tillit innen tidsfristen om 14 dager.

– Nyvalg løser ingen problemer. Hvis Labour kommer til makten, hva skal de levere? De klarer ikke forhandle en bedre avtale en May, mener Andreassen.

Et eventuelt nyvalg vil finne sted tidligst den 7. mars.

– Alt som peker mot utsettelse, vil styrke pundet. Og alt som peker mot en hard brexit vil svekke pundet, forklarer han.

– Vi tror at en ny folkeavstemning vil gi de mest positive markedsreaksjonene, konkluderer Christian Lie.