Prisveksten endrer ikke renteprognoser

Nordea Markets, Danske Bank, og Handelsbanken sitter stille i båten, og gjør ingen endringer i sine prognoser. DNB gjør imidlertid en helomvending.

Kjetil Olsen i Nordea Markets forventer en renteøkning på 0,25 prosentpoeng i november.
Publisert: Publisert:

Mandag morgen kom inflasjonstallene for september. De ble høyere enn det som var forventet.

SSB målte konsumprisindeksen (KPI) til å bli 6,9 prosent i september i år fra samme tid i fjor. Kjerneinflasjonen (KPI-JAE) ble målt til 5,3 prosent på årsbasis.

– Det er overraskende høyt, sa Marius Hov i Handelsbanken.

Han holder fast på sin prognose om økning på 0,25 prosentpoeng i november. Men sier at sannsynligheten for en 0,5 prosentpoeng oppgang har økt.

DNB Markets, representert av Kjersti Haugland sa etter at inflasjonstallet ble kjent at de fortsatt trodde på en 0,25 prosentpoeng økning i november. Mandag kveld snudde imidlertid meglerhuset, og skrev i en prognoserapport at de ventet en dobbel renteheving på 0,5 prosentpoeng.

– Høyere inflasjon øker risikoen for at Norges Bank hever styringsrenten mer enn forutsatt, står det i prognosen.

Les på E24+

Ukomfortabelt å si at en ikke vet

Sitter stille i båten

Nordea Markets og Danske Bank gjør ingen endringer i sine forventninger etter de ferske inflasjonstallene. Begge bankene forventer et rentehopp på 0,25 prosentpoeng i november. Danske Bank har tidligere sagt at de ikke forventer noen renteøkning i desember.

– Dagens tall øker sjansen for at det kommer nye 25 basispunkter i desember, sier Frank Jullum, sjeføkonom i Danske Bank.

Les på E24+

Vedum sier han demper prispresset. Det gjør han ikke.

Sjeføkonom i Nordea Markets, Kjetil Olsen holder på sin side døren på gløtt for at Norges Bank kan komme til å heve renten mer enn 0,25 prosentpoeng.

– Dagens inflasjonstall øker sannsynligheten for at de går fortere fram, med en 0,5 prosentpoeng økning enten i november eller i desember, sier han.

Inflasjonsøkningen var 0,3 prosentpoeng høyere enn det banken så for seg.

– Jeg tror ikke det er nok til en 0,5 prosentpoeng økning, men det er en vanskelig beslutning. Jeg tror Norges Bank er litt usikre, og at de vil ha litt mer bevis for at det går bedre i norsk økonomi, sier han.

Skulle Norges Bank få hastverk, og at det går bedre i norsk økonomi enn ventet tror han heller på en renteøkning i desember.

Han sier at det kun er et spørsmål om tid før veksten vil gå ned i norsk økonomi.

– Vi står i en brytningstid, sier han.

Les også

Inflasjonshopp øker risiko for ny «dobbel» renteheving

Publisert:
Gå til e24.no