NY UNDERSØKELSE: - Svenskehandel er ikke harry

Nær halvparten av oss synes slett ikke det er harry å reise på shoppingtur til Sverige.

Linn Cathrin Olsen
  • Anne-Lise von der Fehr
Publisert:

Det skapte voldsomt rabalder da daværende landbruksminister Lars Sponheim for drøyt seks år siden stemplet nordmenns mathandel i Sverige som harry. Det angrer han ikke på i dag.

- Jeg traff nok et ømt punkt. Mange følte seg truffet. Jeg tror det er veldig mange som handler i Sverige som egentlig synes det er harry, sier Sponheim til VG.

- Bildet som ble tegnet den gang var at vi så å si var et sultent folk som krabbet over grensen for å få tak i billig ribbefett, forklarer Sponheim.

Enig med Sponheim

Nå viser en ny undersøkelse at nær en av to er litt eller helt uenig i påstanden om at det er harry å dra på handletur til Sverige.

- Det er særlig i elitegruppene i samfunnet at du finner dem som sier seg helt enig, sier samfunnsgeograf og førstelektor ved Markedshøyskolen i Oslo, Karl-Fredrik Tangen.

Han jobber også i analyseselskapet Sosioraster som har gjennomført undersøkelsen i samarbeid med TNS Gallup og Burston Marsteller, på vegne av Norsk Landbrukssamvirke.

De har delt befolkningen i grupper ut fra ressurser som penger, utdanning og oppvekstvilkår. Eliten er den gruppen som skårer høyt på alle kriteriene.

Undersøkelsen viser også at: En av fire synes det er harry å dra på handletur til Sverige. Det er nesten ingen forskjell i meninger blant kvinner og menn. De unge mellom 15 og 29 år er mest enig med Sponheim. Blant dem mener nær fire av ti at handleturer til Sverige er harry. Hele syv av ti av Frps velgere synes ikke svenskehandel er harry, og får følge av drøyt fire av ti av Sponheims egne velgere. Senterpartivelgerne er mest kritisk, blant dem er nær seks av ti enige med Sponheim. Seks av ti østlendinger tok turen til Sverige for å handle i fjor.

Tiltro til nordisk mat

Undersøkelsen er utført blant 1004 nordmenn over 15 år.

– Den avdekker også at så godt som alle nordmenn har stor tiltro til norsk og nordisk mat. Nesten hver fjerde nordmann derimot føler seg ikke trygg på mat fra Europa, mens nesten seks av ti ikke er trygg på mat som kommer utenfra Europa, forteller Tangen.

I fjor la vi igjen mer enn ni milliarder kroner hos søta bror, viser tall fra Statistisk sentralbyrå. Det er en økning på mer enn 400 millioner kroner fra året før.

– Jeg synes det er all right å søke etter den billigste varen. Men å bruke alle fridager på å reise i timevis for å kjøpe det dårligste svenskene har av varer, som er dumpet på grensen, det var det jeg fokuserte på, sier Venstre-lederen.

Han påpeker at han ikke vet om det er slik nå.

– Bedre ting å gjøre

Sponheim har vokst opp i Halden, og opplevde svensker som kom til Norge for å handle billig margarin.

Som ung bilfører kjøpte han selv bensin i Sverige. Som voksen har han derimot ikke vært på harrytur på mange år.

- Jeg synes det er mye som er mer spennende å ta seg til på lørdager, enn å handle svinekjøtt i Sverige, sier Venstre-lederen.

Flere nyheter på E24.

Publisert:

Flere artikler

  1. Svenske kroner på det laveste nivået på ett år

  2. Nordmenn storhandler på nett

  3. Internett er blitt viktigste medium

  4. Vi handler oftere og mer i Sverige

  5. – Har vært en markert nedgang i handelen