SENTRALBANKSJEFEN I EUROPA: Avviser lavere eurorente

USA dumper renten, men Den europeiske sentralbanken nekter å bøye av.

Publisert:

Den amerikanske sentralbanken har kuttet renten med 2 prosentpoeng hittil i år, men kollegene i Europa har stått knallhardt i mot, og det er liten grunn til å tro på noen endring.

Jean Claude Trichet, sjef i Den europeiske sentralbanken (ESB), holder fast ved at kampen mot inflasjon er viktigere enn hjelpe bankvesenet med billige penger.

- Hvis vi hadde kuttet renten uten å ha noen bestemt grunn utover vårt mål om å begrense inflasjonen, ville vi faktisk bedt våre medborgere om å ta regningen for å redde bankene, sa Trichet til Europa-parlamentet onsdag, skriver Reuters.

Federal Reserve styrer ikke etter noen konkret inflasjonsmål, men inntil i fjor høst var det stigende priser som var sentralbankens hovedbekymring.

Les også: Fed kutter renten med 0,75 prosentpoeng

Moralsk hassard

Trichet mener at dette ville gitt et klassisk ekempel på moralsk hasard, altså at sentralbanken kom løpende for å redde banker som selv har satt seg i en uheldig situasjon.

Federal Reserve er blitt anklaget for å skape slike problemer i USA, men Fed har holdt fast ved at det er viktigere å redde det finansielle systemet, fremfor å bekymre seg for moralsk hasard.

Derfor har Fed ved flere anledninger kuttet styringsrenten, og den har også gjort andre tiltak for å hjelpe bankvesenet.

- Ville skapt ustabilitet

Det vil ikke skje i EU. Trichet understreker at forankring av inflasjonsforventningene har høyeste prioritet for ESB.

Sentralbanksjefen sier at hvis man tillot stigende inflasjon ville det skapt ytterligere uro i finansmarkedene noe som igjen ville slått ut i høyere markedsrenter - spesielt på mellomlang og langt sikt.

- Sett på denne måten ville vi helt klart ikke bidratt til finansiell stabilitet. I stedet ville vi bidratt til mer ustabilitet, sier Trichet.

ESB har et inflasjonsmål på 2 prosent, og Trichet forventer at inflasjonen vil holde seg over 2 prosent i 2008.

Flere nyheter på E24.

Publisert: