Småsparere på bunnfiske

Mens verdens børser er i fritt fall, strømmer småsparere til nettbankene. Morten Wichstrøm har tapt 700 000 kroner på børsfallet, men skulle ønske han fikk lov til å kjøpe mer aksjer nå.

SATSER: Morten Wichstrøm har vært i opprørt sjø som seiler, og nær himmelen som purser på fly. Han tror stormen på børsene vil legge seg i løpet av ett år eller to.
  • CHRISTIAN H. HARALDSEN
Publisert:

- Nå er vi i fryktens land. Dette er en ypperlig mulighet til å handle, nå som alt ligger nede, sier Morten Wichstrøm.
Han ble tidlig pensjonist etter å ha jobbet som purser hos SAS, men kaller seg "vanlig lønnsmottager". Det siste året har han tapt 700 000 kroner på det dramatiske børsfallet. Likevel er det bare et par dager siden han kjøpte flere aksjer. Helst skulle han kjøpt enda mer, men nå er det stopp.
- Kona har nektet meg å kjøpe mer, for hun er redd det går gale veien, sier Wichstrøm.

Handler du med aksjer eller fond - da bør du sjekke ut E24s børssider som gir deg fyldig informasjon om verdipapirer både på Oslo Børs og ellers i verden.
Vil handle

Han er ikke alene om å satse på at Børsen skal komme raskt ut av dødsskyggens dal. Nettmeglerne, som er populære blant aktive småsparere, melder om sterk tilstrømning av nye kunder.
- Vi merker en veldig sterk pågang fra nye kunder som ønsker å komme i gang, og stor pågang fra "sovende" kunder som vil handle igjen, sier Anders Skar, som leder Nordnet i Norge.
Ifølge Skar har det ikke vært så stor pågang av nye kunder siden januar, da et kraftig børsfall lokket mange nye kunder på banen. Nordnet driver med aksjemegling på Internett i hele Norden, og Skar forteller at selskapet opplever det samme i de andre nordiske land.
- Det er ingen tvil om at det er mange privatpersoner som ser muligheter i dette markedet, sier han.
Kjøper

Skar presiserer at det også finnes kunder som selger seg helt ut av markedet, men hittil i oktober har Nordnets 37 000 kunder kjøpt mer enn de har solgt.
DnB NOR opplever det samme som Nordnet. Espen Andersen som er leder for online aksjehandel i DnB NOR forteller at det enkelte dager den siste tiden har vært fem ganger flere nye kunder enn vanlig.
- Dette kan man ikke relatere til markedsføring. Dette skyldes all oppmerksomheten rundt Børsen, sier han.
Med mindre kundene av en eller annen grunn kommer fra konkurrentene må veksten skyldes at flere vil handle på børsen, konstaterer Andersen.
- Det er nok volatiliteten i markedet som gjør at endel ser muligheter, sier han.
Rolf Dammann i Netfonds opplever også sterk pågang, men han er overbevist om at kundene kommer fra de islandske bankene som nå er satt ut av spill.
- I dette markedet har ikke folk lyst til å være uten meglerforbindelse, sier han, og forteller at Netfonds kan ta inn kunder på dagen.
Stille vann

Morten Wichstrøm er ivrig seiler og er vant til at det går opp og ned. Ute i Atlanterhavet har han opplevd bølger på 15 meter.
- Det er med børsen som det er på sjøen, det er bare et spørsmål om tid før det blir stille vann igjen. Eksperter sier at det i verste fall kan ta åtte år, men jeg tror dette går over i løpet av et par år, sier han, og legger til:
- Om et år kommer folk til å si at dette var en sjanse som kom én gang i livet, og så vil de spørre seg hvorfor de ikke kjøpte aksjer.

Les flere nyheter på E24

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Kunderush ga bråstans for aksjehandel på nett

  2. Dette ga stjernesmell for småsparerne

  3. JENS ULLTVEIT-MOE: - Verst for dem som må tvangsselge

  4. Småsparerne klarer ikke å plukke vinneraksjer

  5. - Privatpersoner skjelver i buksene