PAUL KRUGMAN: - Herfra går det bare nedover

Professoren heller is i årene på dem som har blitt optimister etter positive overraskelser på makrofronten.

Publisert:

Nobelprisvinner og økonomiprofessor Paul Krugman advarer mot å tro på bedre tider i USA.

- Herfra går det bare nedover, slår han fast i et ferskt innlegg på sin blogg The Conscience of a Liberal.

Han lar seg ikke rokke av at forrige uke bød på to oppmuntrende overraskelser for investorene som frykter en ny nedtur i USA:

Onsdag viste nye tall fra Institute for Supply Management (ISM) at industrien ligger an til en kraftigere vekst enn tidligere antatt, ifølge målingen fra august.

Fredag viste ferske tall fra Regjeringskontoret for arbeidsstatistikk (BLS) at sysselsettingen i det amerikanske arbeidsmarkedet falt mindre enn ventet i august, mens ledigheten steg til 9,6 prosent.

Vrangforestillinger

En rekke samtaler har fått Krugman til å innse at mange nå beroliger seg selv mer flere beroligende forventninger.

Dette dreier seg imidlertid om vrangforestillinger, understreker professoren.

- Vrangforestilling nummer én er at vi befinner oss på veien mot økonomisk gjeninnhenting, selv om det går noe langsommere enn vi helst skulle ønsket.

Det Hvite Hus gjentar dette synspunktet, påpeker Krugman.

- Men dette stemmer ikke i det hele tatt. Bruttonasjonalproduktet vokser langsommere enn det har potensiale til.

- Ikke nok

Fredagens arbeidsmarkedsrapport viste at det ble skapt 67.000 jobber i det private næringslivet, ikke 41.000 slik ekspertene som deltok i en spørreundersøkelse i regi av Reuters før tallene kom. Samtidig ble også jobbveksten i det private oppjustert for både juni og juli.

Det er imidlertid ikke nok til å absorbere det økte antallet av amerikanere som stiller seg i arbeidsstyrkens rekker, mener professoren.

- Sysselsettingen, også hvis du kun fokuserer på jobbveksten i det private næringslivet, vokser langsommere enn befolkningen i arbeidsfør alder.

- Hvis man spør hvor lang tid det vil ta for oss å komme tilbake til, for eksempel, 5 prosent arbeidsledighet, med dagens utvikling, er svaret at det vil ta uendelig med tid, legger Krugman til.

Ingen stimulansehjelp

Heller ikke dem som krysser fingrene for at den gjenstående økonomiske stimulansen vil hjelpe amerikansk økonomi, vil få rett, mener han. Dette omtaler han som "vrangforestilling nummer 2".

- BNP-nivået avhenger ikke av den totale stimulansen som går med, men av i hvilken fart stimulansen benyttes. Vekstfarten har allerede toppet seg, og BNP-veksten som kommer som følge av krisehjelpen toppet allerede neste år.

Dermed peker samtlige piler nedover fremover, konkluderer den dystre professoren.

Les flere nyheter på E24

Publisert: