Chavez nasjonaliserer kaffeprodusenter

Landets to største kafferøktere blir fanget av statens klør.

TAR BANK: President Hugo Chavez fortsetter nasjonaliseringen.
Publisert:

Venezuelas president Hugo Chavez har tirsdag bestemt å nasjonalisere landets to største kafferøktere, Fama de America og Cafe Madrid.

- Vi har tatt kontroll over disse to selskapene og jobber nå med å nasjonalisere dem, sa Chavez i en tale på TV under en militær parade i landets hovedstad Caracas.

Kaffe er en av Venezuelas største eksportvarer og viktigste inntektskilder, og Chavez ønsker både inntektene fra kafferøktingen samt å gi folket sitt den beste kaffen. Fama de America og Cafe Madrid er også landets mest kjente kaffemerker.

- Folkets eiendom

- De to store kafferøkteriene vil bli folkets eiendom, landets eiendom - nok er nok av privat eierskap, sa Chavez til folkemassene.

Han begrunner nasjonalisering med at selskapene har eksportert kaffe illegalt.

Selskapene fortviler over presidentens inngrep og har kommet med pressemeldinger hvor de bedyrer at de ikke har brutt noen lover eller eksportert kaffe utenfor reglene.

Nasjonaliseringens far

Det er ikke første gang Chavez nasjonaliserer inntektsbringene selskaper og industrier.

Han er kjent for å ha nasjonalisert store deler av oljefeltene og oljeselskapene som operer i Venezuela. Han har også nasjonalisert flere risprodusenter og andre matvareselskaper.

Til forsiden

Publisert: