Oljeservicetopp: – Mye mindre sårbare enn sist

Ståle Kyllingstad mener oljebransjen er bedre rustet for krise etter oljeprisfallet som toppet seg i 2016, men at det er grunn til bekymring dersom Opec+ ikke greier å bli enige.

Oljeservicegründer og IKM Gruppen-sjef Ståle Kyllingstad håper Russland og Saudi-Arabia kommer til en enighet så oljeprisene kommer opp på et stabilt nivå igjen.

Kyrre Lien
 • Nora Rydne
Publisert: Publisert:

– Fallet er mye større enn jeg hadde forventet, og jeg så det ikke komme at Russland og Saudi-Arabia ikke skulle bli enige, for det er så store beløp involvert.

Det sier oljeservicegründer og IKM Gruppens eier og administrerende direktør Ståle Kyllingstad til E24 mandag formiddag.

Oljeprisene har stupt etter at forhandlingene mellom Opec og Russland, i det såkalte Opec+-samarbeidet, brøt sammen. Nordsjøoljen handles til det laveste nivået siden februar 2016 med en pris på 35,64 dollar i 13-tiden mandag.

Les på E24+

Derfor er tankaksjer vinnerne på oljekollapsen

Når Opec+ ikke greier å bli enige om videre produksjonskutt, vil de oljeproduserende landene i teorien stå fritt til å hente opp så mye olje de vil etter at den gjeldende avtalen har gått ut i slutten av mars.

– Vi er ikke bekymret per nå

Foreløpig merker ikke oljeservicebransjen noe til prisfallet, ifølge oljeservicegründeren.

– Det er mange svakheter i leverandørindustrien, vi er veldig prisgitt oljeselskapene, men styrken er at når vi først har kommet i gang med arbeid, må vi gjøre det ferdig. Vi er ikke bekymret per nå, men overordnet er jo bekymringen at Opec+ ikke vil fungere. En oljepris på 35 dollar vil ramme hele den norske økonomien, og det er klart det vil ramme hele industrien, sier Kyllingstad.

Oljeprisfall er ikke noe nytt for bransjen: Etter oljeprisfallet som startet i 2014, mistet tusenvis jobben. Det førte også til betydelige innstramminger for selskapene i oljebransjen.

– Lærdommen vi tok med oss fra sist, er å ikke øke kostnadene som man gjorde i siste oppgangsperiode. Mange av oss driver bedre og billigere, og har bedre forretningsmodeller på plass. Derfor er vi mye mindre sårbare enn sist, og det er bra, sier Kyllingstad.

Han legger til at det tross alt kommer noe godt ut av mange kriser, selv om han ikke tror bransjen står overfor en ny krise nå.

Les på E24+

Børskommentar: Kan Tysklands virus-fiks være redningen for Oslo Børs?

Tror Opec+ vil bli enige

Kyllingstad tror det vil komme en Opec-løsning før avtalen går ut, og at det derfor ikke er noen grunn til panikk for oljeserviceselskapene ennå.

– Jeg tror ikke Russland og Saudi-Arabia så for seg at fallet ville bli så stort. Ser du på hvor stor produksjon Russland og Saudi-Arabia har og regner på tapet, så kan jeg ikke se for meg at de har økonomi til å la dette vedvare.

Han tipper det vil komme en løsning på neste møte mot slutten av mars, så oljeprisene kan komme seg opp over 45 dollar per fat – et nivå han ser som et minimum for å sikre stabil drift på norsk sokkel, samt stabil norsk og global økonomi.

– Jeg håper og tror de vil bli enige, så vi får en fornuftig prisutvikling på olje. Det positive er jo at co₂-utslippene går veldig ned, for hele verden stopper jo opp, sier han.

– Er det noe som ligger langt frem i bevisstheten i oljebransjen?

– Nei, det er jo ikke det, og ikke hos meg heller. Det er mange som trenger å få det bedre i verden, og det får de ikke med en dårlig verdensøkonomi. Det verden trenger nå er en stabil periode.

Graf: Slik var kursutviklingen for de største oljeserviceselskapene på Oslo Børs mandag

Les på E24+

Derfor er det blåmandag på Børsen

Merker ikke corona-effekt

Utover at spredningen av coronaviruset i stor grad har bidratt til oljeprisfallet vi ser nå, har ikke oljeservice-gründeren merket noe særlig til forsinkelser i leveranser eller andre faktorer som kan påvirke bransjen som følge av coronaviruset.

– Vi ser lite til det nå, men det er klart vi frykter det kan skje. Vi frykter fremtiden mer enn fortiden nå, kan du si. Men per nå kan vi ikke spå hvor det kan treffe først, sier Kyllingstad.

Han forteller at IKM Gruppen følger corona-utviklingen tett fra uke til uke, og har satt strenge restriksjoner for å hindre smitte i selskapet. Utover det er ikke Kyllingstad voldsomt bekymret ennå.

– Det kan forekomme forsinkelser, men da får vi ta det når det skjer. Husk: De fleste problemer blir ingenting av.

Les også

Asiatiske børser stuper etter kraftig fall i oljeprisen

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Opec-avtalen
 2. Ståle Kyllingstad
 3. IKM Gruppen
 4. Oljepris
 5. Coronaviruset
 6. Opec
 7. Russland

Flere artikler

 1. Rystad: Nye Opec-kutt ikke nok til å løfte oljeprisen

 2. Trump om Opec-kutt: – Vi får se hva som skjer. De er nære en avtale

 3. – Russland og Saudi-Arabia er svært nær en avtale

 4. Vinglete oljepris etter kuttavtale

 5. Russland setter seg på bakbena: – Virkelig en kalddusj for markedet