Antallet ledige mer enn doblet på én uke

Arbeidsledigheten har steget 128 prosent den siste uken, samtidig som bedriftene rammes hardt av coronaviruset. – Et sånt type sjokk som dette har ikke truffet oss i moderne tid, sier sjeføkonom.

Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets sier vi må forvente å se ekstreme utslag i antall permitteringer, antall ledige, i tiden som kommer.
Publisert:

Det var 149.000 personer registrert som helt ledige tirsdag, ifølge foreløpige tall fra Nav. Det utgjør 5,3 prosent av arbeidsstyrken.

Sammenlignet med tirsdag i forrige uke har 84.000 flere blitt registrert som helt arbeidsledige, en økning på 128 prosent.

Nav legger som følge av corona-krisen frem ukentlige ledighetstall, og har endret deler av statistikkproduksjonen for å vise hvordan norsk økonomi og næringsliv påvirkes av coronaviruset.

– Vi må forvente å se ekstreme utslag i antall permitteringer, antall ledige, i tiden som kommer. Et sånt type sjokk som dette har ikke truffet oss i moderne tid, sier sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets til E24.

Hun sier at tiltakene som settes inn for å stanse smittespredning gjør at produksjonen stopper.

– Vi må ikke bli overrasket over ekstreme utfall i arbeidsledighet og andre typer statistikker som kommer nå. Det treffer så brått og sterkt det vi nå opplever.

Arbeids- og velferdsdirektør Sigrun Vågeng.

Høyeste ledighet siden 90-tallet

Nav har ikke målt så høy arbeidsledighet siden 1990-tallet, viser historiske tall.

– Hvis vi ser på årsgjennomsnitt for helt ledige, hadde vi 5,4 prosent i 1992, 5,5 prosent i 1993 og 5,2 prosent i 1994. Så vi må tilbake til disse årene for å finne tilsvarende tall som det vi ser i dag, skriver kommunikasjonsrådgiver Marianne Pedersen i Nav i en e-post til E24.

Den aller høyeste andelen helt ledige Nav har målt var i januar 1994, med 5,9 prosent.

– Norsk økonomi og det norske arbeidsmarkedet er inne i en svært krevende tid, og dette gir seg allerede utslag i permitteringer og sterkt økende arbeidsledighet. Slik situasjonen er nå forventer Nav at ledigheten vil fortsette å øke, sier arbeids- og velferdsdirektør Sigrun Vågeng i en melding.

Summen av helt ledige og arbeidssøkere på tiltak var på 164.000 personer, eller 5,8 prosent av arbeidsstyrken. Disse tallene er ikke sesongjustert.

– Dette skyldes i all hovedsak permitteringer. Det viser hvor fort det går, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Sparebank 1 Markets til E24.
Han viser til at antallet permitteringer har eksplodert kraftig.

Også Nav skriver at hovedårsaken til økningen er permitteringer.

– Jeg blir ikke sjokkert om 20 prosent av arbeidsstyrken blir permittert, men jeg blir overrasket om det blir mindre enn 10 prosent, sier Andreassen.

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Sparebank 1 Markets.

Ledigheten øker i hele landet, men økningen den siste uken har vært størst i Trøndelag, med 153 prosent flere ledige, og Vestland og Oslo, som begge har sett en økning på 152 prosent.

– Må passe på at folk får gode ordninger

Økningen har vært minst i Vestfold og Telemark, med 96 prosent flere helt ledige enn for én uke siden.

Sjeføkonom Jan L. Andreassen i Eika Gruppen sier det er viktig med ordninger som er treffsikre, skalerbare og tidsavgrensede for folk som blir permittert.

– Det er nesten bra at bedriftene permitterer for å passe på egenkapitalen sin, og så må myndighetene nå ha opplegg klart for å håndtere det.

– Det man må passe på er at folk får gode ordninger, sier han.

Les Dine Pengers guider for deg som er rammet av coronakrisen:

* Guide til deg som kan bli permittert* Guide til coronarammede frilansere og selvstendig næringsdrivende* Guide til coronoarammede småbedrifter

Kvinner hardest rammet

Ledigheten øker mest for kvinner. Den siste uken har antallet helt ledige kvinner steget med 46.000, eller 170 prosent.

For menn har ledigheten steget med 38.000 personer, en økning på 99 prosent. Ledigheten er nå på 5,5 prosent for kvinner og 5,1 prosent for menn.

«Denne utviklingen henger sammen med hvilke yrkesgrupper som rammes», skriver Nav.

Bransjene reiseliv og transport har hatt størst økning i ledigheten, med 299 prosent. Serviceyrker er nest mest rammet, med en oppgang i ledigheten på 223 prosent, fulgt av butikk- og salgsarbeid med en ledighetsvekst på 171 prosent. Til sammen har det blitt 47.000 flere ledige innen disse tre yrkesgruppene den siste uken.

45.000 søknader om dagpenger

Nav meldte tidligere tirsdag at det har blitt registrert 45.000 søknader om dagpenger ved permittering. Mandag ble halvparten av alle de registrerte tilfellene mottatt.

Økningen i nye dagpengesøknader vil ifølge Nav komme med noe etterslep sammenlignet med økningen i ledigheten. Årsaken er at man først må registrere seg ledig før man får innvilget søknaden om dagpenger, og papirarbeid i forbindelse med dagpengesøknaden kan også ta noe tid.

«Det er derfor grunn til å vente at antallet dagpengesøknader vil holde seg svært høyt i dagene som kommer», skriver Nav.

NHOs sjeføkonom Øystein Dørum spår den høyeste ledigheten i etterkrigstiden, og at veien ut av den økonomiske krisen skapt av viruseffektene vil bli lang og seig.

Dørum er ikke overrasket over antallet søknader Nav har mottatt om dagpenger på fem dager.

– Jeg er ikke overrasket, jeg har selv spådd, på ekstremt usikkert grunnlag at vi står foran de høyeste ledighetsratene i etterkrigstiden, sa han til E24 tidligere mandag.

Publisert:
Gå til e24.no