Sykkelimportør jubler over Olsen-grep som styrker kronen: – Det er fantastisk

Sykkelimportør Olav M. Hagen rammes hardt av tidenes kronesmell, og er glad for at sentralbanksjef Øystein Olsen sier han kan gripe inn for å styrke kronen. – Bra for folk flest, gitt at dette fungerer på sikt, sier han til E24.

IMPORTØR: Her er sykkelimportør Olav M. Hagen sammen med den italienske skiskytteren Dorothea Wierer, som har på seg en hjelm importert via hans selskap Topbikes.
Publisert: Publisert:

Olav M. Hagen er daglig leder og eier av selskapet Topbikes, som importerer sykler og deler, med base i Oslo og lageret sitt i Innfjorden i Møre og Romsdal.

Topbikes leverer blant annet hjelmer til landslaget i langrenn og skiskyting, til bruk på rulleskiturer.

Hagen kjøper inn varer i euro, og hadde tatt høyde for at kronen kunne svekke seg. Men kronesmellen denne uken har overgått hans villeste fantasier, og det gjør varene han kjøper fra Europa langt dyrere.

– Jeg kjøpte for eksempel inn Pirelli sykkeldekk som skal selges nå i vår, og tok høyde for en eurokurs på 9,50 eller kanskje 10,50. Nå er euroen på 13 kroner. Skulle jeg betalt ordren til Pirelli med dagens kurs, ville jeg tape ti, kanskje opp mot 15 prosent, sier han til E24.

– Det rammer meg hardt, legger han til.

Hagen trodde knapt det var mulig at euroen kunne koste særlig mer enn 10,50 kroner. Torsdag nådde euroen derimot 13 kroner. Det betyr at han må ut med tre tusenlapper mer for hver tusen euro han handler for, sammenlignet med kronekursen ved nyttår.

Les på E24+

Myndighetene kan bli nødt til å trekke frem «gullkortet» fra finanskrisen

– Jeg kjøper mest fra eurosonen, faktisk fra Lombardia-distriktet i Italia (som er hardt rammet av coronaviruset, journ.anm.). Det er Pirelli-dekk, hjelmer, sykkelsko og annet. Men jeg var heldig og fikk varene jeg skulle ha før dette brøt ut for alvor, sier Hagen.

Fornøyd med Olsens grep

Torsdag varslet Norges Bank et sjeldent grep: Banken vurderer nå å gripe inn i valutamarkedet for å styrke kronen, etter den dramatiske kronesvekkelsen denne uken. Det vil i så fall være første gang siden 1999 at banken gjør et slikt grep.

Kort tid etter sentralbankens utspill styrket kronen seg kraftig.

– Det er fantastisk. Det viser at tiltakene til Norges Bank virker. Det er jo slik at også eksportbedriftene importerer varer til sin produksjon. Jeg håper på en mest mulig forutsigbar valuta, så vi ikke opplever slike kilevinker. Det er bra for alle, sier Hagen.

Da kronen var på sitt svakeste torsdag var en euro verdt over 13 kroner, mens den var under 10 ved nyttår. Dollaren var på det meste verdt 12 kroner, mens den var under ni kroner ved nyttår.

Rundt klokken 15 kostet euroen 12,43 kroner og dollaren 11,48 kroner. Dette er imidlertid fortsatt mye svakere nivåer for kronen enn det den har ligget på de siste årene.

Les også

Norges Bank vurderer å gripe inn i valutamarkedet

– Veldig bra

– Hva tenker du om at Norges Bank nå vil vurdere å gripe inn i kronemarkedet?

– For meg som driver med import er det veldig bra. Det er også bra for folk flest, gitt at dette fungerer på sikt. Men oljeprisen er i full kollaps, og norsk økonomi er avhengig av oljeprisen. Jeg håper at Norges Banks grep ikke bare hjelper meg, men hindrer at importørene må øke prisene for mye, sier Hagen.

Han frykter at prisene på importerte varer vil stige mye hvis kronen holder seg på de ultrasvake nivåene. Det vil kunne øke prisene på varer som klær, sykler og alkohol.

– Det hjelper at Norges Bank har satt ned renten, men hvis kronen holder seg så svak som nå, vil kanskje inflasjonen spise opp alt, sier han.

Hagen sammen med skiskytter Martin Fourcade.

Frykter for sportsbransjen

Ikke bare blir Topbikes rammet av kronekursen. Usikkerheten er også et problem. Akkurat nå sliter Hagen med at mange sportsbutikker ikke kan ta mot varer.

– En av mine største kunder er en Intersport-butikk som fortsatt ruller videre, men ikke får kjøpe inn varer. Jeg kan heller ikke vite om butikken eksisterer om en måned, for det er ikke avgjort hva som skjer etter Gresvig-konkursen, sier Hagen.

– Flere andre butikker stenger dørene fordi folk må holde seg hjemme eller er permittert, legger han til.

Les på E24+

Kommentar: Kronekursen tar ekspressheisen ned. La oss håpe den tar trappen opp igjen

– Må løfte sammen

Han er likevel optimistisk, og sier at situasjonen ikke er helsvart etter spredningen av coronaviruset.

– I en krise vil noe gå dårlig. Men vi må også tenke muligheter i en vanskelig tid. Men mange vil for eksempel ikke ta kollektivtransport på jobb. Da kan man tenke seg at de heller vil ta sykkelen. Jeg får signal fra noen butikker om at salget faktisk går ganske bra, sier Hagen.

Han vil også snakke positivt om det samholdet han ser, både mellom bedriftene, i befolkningen og hos politiske myndigheter.

– Det som er bra, er at vi lever i et land med et sikkerhetsnett, hvor folk blir tatt vare på. Andre forstår situasjonen min, for de er i samme båt. Det er det positive. Vi må løfte sammen, sier Hagen.

Publisert:
Gå til e24.no