Sjeføkonom: – Pragmatismen vant over ideologien

Avtroppende finansminister Siv Jensen (Frp) har smurt økonomien med oljemilliarder, men vil også huskes for å omfavne måtehold og møte utlånsglade banker med jernhånd, sier økonomer.

Siv Jensen har styrt finansdepartementet i en periode der handlingsrommet har økt.
 • Karl Wig
Publisert:

Siv Jensen, som mandag annonserte at Frp trer ut av regjeringen, har selv sittet som finansminister siden 2013.

I løpet av den tiden har hun blant annet måttet styre Norge gjennom et dramatisk oljeprisfall, som i flere år lammet økonomien og førte tusenvis ut i arbeidsledighet.

Men som finansminister har Jensen også nytt godt av større handlingsrom i den økonomiske politikken, påpeker økonomer, fordi oljefondets verdi har økt kraftig.

Det har gjort at Jensen har kunnet levere ekspansive statsbudsjett som drysser oljemilliarder på «alt» – og samtidig holde seg godt innenfor handlingsregelens grense om å maksimalt bruke tre prosent av de årlige oljeinntektene.

Les også

Fremskrittspartiet går ut av regjeringen

– På ingen måte moderasjon

– Det er på ingen måte moderasjon som har preget årene med Frp i regjering, sier Kjersti Haugland, sjeføkonom i DNB Markets.

– Men det må sees i sammenheng med det økte handlingsrommet, i kombinasjon med flere år med dårlige tider i norsk økonomi, presiserer hun.

Med Siv Jensen i finansministerstolen har oljepengebruken økt jevnt og trutt – inntil helt nylig. I statsbudsjettet for 2020 kuttes oljepengebruken fra 246,2 til 243,6 milliarder kroner.

– Det er første gang i handlingsregelens historie at statsbudsjettet har lagt opp til redusert oljepengebruk. Det har aldri skjedd før, sier Haugland.

Tross ekspansive statsbudsjetter tror hun Jensen også vil huskes for å vise moderasjon, ettersom den ekstra oljepengebruken har vært innenfor handlingsregelen med klar margin.

Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB.
Les også

Norges klimaplan kommer i 2020: – Må komme en reell omstilling

– Pragmatismen vant over ideologien

– I finansministerstolen har Jensen ført ansvarlig økonomisk politikk, sier Haugland.

Hun får følge av Harald Magnus Andreassen, sjeføkonom i Sparebank 1 Markets. Som finansminister har Jensen hatt en helt annet retorikk enn hun hadde som Frp-leder før partiet kom inn i regjering, sier han.

– Pragmatismen vant over ideologien, sier sjeføkonomen:

– Frp var jo sterkt imot handlingsregelen da de gikk inn i regjeringen. Men det tok vel knapt en uke før Jensen omfavnet den da hun ble finansminister. Under henne har handlingsregelen stått som grunnpilaren i Norges økonomiske politikk, og hun har begrunnet det veldig godt, sier Andreassen.

– Og det skal hun ha ros for, mener sjeføkonomen.

Samtidig har den kraftige verdiøkningen på Oljefondet også gjort det enkelt for Jensen å holde seg innenfor prosentgrensen, og likevel smøre statsbudsjettet med langt flere oljemilliarder, påpeker han.

Harald Magnus Andreassen, sjeføkonom i Sparebank 1 Markets.
Les også

Siv Jensen: – Helt ko-ko å stenge oljekranene

«Aggressiv» mot bankene

Selv hadde sjeføkonomen foretrukket om Frp-statsråden hadde vist litt mer måtehold.

– Vi kunne godt satt av litt mer til en regntung dag, sier han.

Sjeføkonomen mener Jensen også vil huskes for å møte norske banker med jernhånd: Tross høylytte protester i bransjen har Jensen strammet inn reglene for å få boliglån i flere omganger.

– Den strengere utlånsreguleringen har vært et viktig bidrag for å stabilisere norsk økonomi, mener Andreassen, og viser til at boliglånsforskriften i dag får æren for å bremse galopperende boligpriser og økende gjeld i norske husholdninger.

I tillegg har forbrukslånsbanker blitt ilagt strengere låne krav under Jensen som finansminister.

– Hun har vært aggressiv i kravene til forbrukslånsmarkedet, noe jeg tror var helt riktig. Regjeringen Frp var del av fikk også endelig etablert gjeldsregistret, riktignok flere år for sent, sier Andreassen.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Handlingsregelen
 2. Økonomisk politikk
 3. Siv Jensen
 4. Harald Magnus Andreassen
 5. Kjersti Haugland
 6. Oljefondet
 7. Politikk

Flere artikler

 1. Sjeføkonom om oljepengebruken: – Mindre enn vi hadde sett for oss

 2. Handlingsregelen for bruk av oljepenger 20 år: – Det er nå den vil bli testet

 3. – Finansministerens jobb blir mer krevende

 4. Krevende å kutte bruken av oljepenger: – Det er der slaget vil stå

 5. Venter at regjeringen vil bruke mer enn «taket» av Oljefondets verdi