Sjeføkonom: – Pragmatismen vant over ideologien

Avtroppende finansminister Siv Jensen (Frp) har smurt økonomien med oljemilliarder, men vil også huskes for å omfavne måtehold og møte utlånsglade banker med jernhånd, sier økonomer.

Siv Jensen har styrt finansdepartementet i en periode der handlingsrommet har økt.

Frode Hansen
Publisert:,

Siv Jensen, som mandag annonserte at Frp trer ut av regjeringen, har selv sittet som finansminister siden 2013.

I løpet av den tiden har hun blant annet måttet styre Norge gjennom et dramatisk oljeprisfall, som i flere år lammet økonomien og førte tusenvis ut i arbeidsledighet.

Men som finansminister har Jensen også nytt godt av større handlingsrom i den økonomiske politikken, påpeker økonomer, fordi oljefondets verdi har økt kraftig.

Det har gjort at Jensen har kunnet levere ekspansive statsbudsjett som drysser oljemilliarder på «alt» – og samtidig holde seg godt innenfor handlingsregelens grense om å maksimalt bruke tre prosent av de årlige oljeinntektene.

Les også

Fremskrittspartiet går ut av regjeringen

– På ingen måte moderasjon

– Det er på ingen måte moderasjon som har preget årene med Frp i regjering, sier Kjersti Haugland, sjeføkonom i DNB Markets.

– Men det må sees i sammenheng med det økte handlingsrommet, i kombinasjon med flere år med dårlige tider i norsk økonomi, presiserer hun.

Med Siv Jensen i finansministerstolen har oljepengebruken økt jevnt og trutt – inntil helt nylig. I statsbudsjettet for 2020 kuttes oljepengebruken fra 246,2 til 243,6 milliarder kroner.

– Det er første gang i handlingsregelens historie at statsbudsjettet har lagt opp til redusert oljepengebruk. Det har aldri skjedd før, sier Haugland.

Tross ekspansive statsbudsjetter tror hun Jensen også vil huskes for å vise moderasjon, ettersom den ekstra oljepengebruken har vært innenfor handlingsregelen med klar margin.

Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB.

E24
Les også

Norges klimaplan kommer i 2020: – Må komme en reell omstilling

– Pragmatismen vant over ideologien

– I finansministerstolen har Jensen ført ansvarlig økonomisk politikk, sier Haugland.

Hun får følge av Harald Magnus Andreassen, sjeføkonom i Sparebank 1 Markets. Som finansminister har Jensen hatt en helt annet retorikk enn hun hadde som Frp-leder før partiet kom inn i regjering, sier han.

– Pragmatismen vant over ideologien, sier sjeføkonomen:

– Frp var jo sterkt imot handlingsregelen da de gikk inn i regjeringen. Men det tok vel knapt en uke før Jensen omfavnet den da hun ble finansminister. Under henne har handlingsregelen stått som grunnpilaren i Norges økonomiske politikk, og hun har begrunnet det veldig godt, sier Andreassen.

– Og det skal hun ha ros for, mener sjeføkonomen.

Samtidig har den kraftige verdiøkningen på Oljefondet også gjort det enkelt for Jensen å holde seg innenfor prosentgrensen, og likevel smøre statsbudsjettet med langt flere oljemilliarder, påpeker han.

Harald Magnus Andreassen, sjeføkonom i Sparebank 1 Markets.

E24
Les også

Siv Jensen: – Helt ko-ko å stenge oljekranene

«Aggressiv» mot bankene

Selv hadde sjeføkonomen foretrukket om Frp-statsråden hadde vist litt mer måtehold.

– Vi kunne godt satt av litt mer til en regntung dag, sier han.

Sjeføkonomen mener Jensen også vil huskes for å møte norske banker med jernhånd: Tross høylytte protester i bransjen har Jensen strammet inn reglene for å få boliglån i flere omganger.

– Den strengere utlånsreguleringen har vært et viktig bidrag for å stabilisere norsk økonomi, mener Andreassen, og viser til at boliglånsforskriften i dag får æren for å bremse galopperende boligpriser og økende gjeld i norske husholdninger.

I tillegg har forbrukslånsbanker blitt ilagt strengere låne krav under Jensen som finansminister.

– Hun har vært aggressiv i kravene til forbrukslånsmarkedet, noe jeg tror var helt riktig. Regjeringen Frp var del av fikk også endelig etablert gjeldsregistret, riktignok flere år for sent, sier Andreassen.