Nå er den nye tusenlappen lansert

Torsdag går den nye tusenlappen ut i sirkulasjon. Det er den siste seddelen som blir ny i denne omgang.

  • Martin Hagh Høgseth
Publisert:

Innføringen av den nye seddelserien fra Norges Bank går inn i sin siste fase etter at 1000-kroneseddelen ble lansert på et arrangement på Havforskningsinstituttet og Akvariet i Bergen torsdag.

– Å utgi en ny seddelrekke er ikke noe vi gjør særlig ofte. Vi er bare kommet til den åttende utgaven siden kronen erstattet spesidaleren, og 1000-kroneseddelen har vært med hele oss veien, sa sentralbanksjef Øystein Olsen i sin tale.

Han forklarte samtidig at den første 1000-kroneseddelen som kom i 1877 ville vært betydelig mer verdt i dag, om vi forholder oss til datidens gjennomsnittlige årslønn, sammenlignet med nåtidens.

Olsen forklarte at årslønnen i 1877 er anslått til å være 742 kroner, noe som gjør at 1000-kroneseddelen den gang tilsvarte 1,35 ganger den gjennomsnittlige årslønnen.

– I dag ville en seddel tilsvarende 1,35 ganger gjennomsnittlig årslønn vært en 750 000-kroneseddel, sa Olsen i talen.

– Dette forteller ganske mye om de store endringene som har skjedd i betalingssystemet siden den gangen. De færreste av oss ville vel i dag ønske å gå rundt med så store verdier i lommeboken.

Les på E24+

E24+: Hvorfor trenger vi egentlig kontanter?

Gått bort fra historiske personer på sedlene

Tidligere har norske sedler hatt historiske mennesker som motiv. Det ble det slutt på da den nye seddelserien ble lansert for litt over to år siden. Nå har alle sedlene et motiv fra havet, og 1000-kroneseddelen er selvsagt ikke noe unntak.

– Undertemaet for 1000-kroneseddelen er «havet som bringer oss videre». Bølgen på forsiden forteller oss om havet som en motkraft vi bryner oss på, og om en drivkraft som bringer oss fremover, forklarte Leif Veggum, direktør for kontante betalingsmidler i Norges Bank til E24 forrige måned.

– På seddelens bakside kan du skimte åpent hav i horisonten – et symbol på det ukjente som ligger fremfor oss.

Les også

Les også: Derfor går Trump rundt med kontanter i lommen

Kan fortsatt bruke gamle sedler

Videre forteller han at begge motivene kan ses i sammenheng med behovet for å satse tungt på kunnskapsinnhenting og forskning også i fremtiden, for at ressursene i havet fortsatt skal skje på en bærekraftig måte. Dette var også noe av grunnen til at man lanserte seddelen akkurat på Havforskningsinstituttet.

Når den nye 1000-kroneseddelen nå er i sirkulasjon er seddelserien komplett.

Selv om den nye tusenlappen nå kommer inn i sirkulasjon er det ingen grunn til å frykte for dine gamle sedler. De vil være mulig å bruke helt frem til 14. november 2020, altså om et år.

Når den datoen omsider kommer er ikke seddelen lenger gyldig betalingsmiddel i Norge, men kan som de andre nye sedlene i serien fortsatt leveres inn hos Norges Bank i ytterligere ni år.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Norges Bank
  2. Øystein Olsen
  3. Kontanter

Flere artikler

  1. Nå kommer den nye tusenlappen

  2. Om én måned blir sedler verdt 4,8 milliarder kroner ubrukelig i butikk

  3. 4,3 milliarder går ut på dato i helgen

  4. Seks milliarder kroner går snart ut på dato

  5. Bankene har bare 500 kroner per innbygger i kontanter