Sjeføkonom håper Olsen gir politikerne refs

Boligmarkedet, oljefondet og Trump. Dette er blant temaene økonomer håper sentralbanksjef Olsen vil ta for seg i sin tradisjonsrike årstale torsdag.

DIPLOMATISK: Torsdag er det duket for sentralbanksjef Øystein Olsens årstale. Olsen er ikke kjent for å gå hardt ut mot norske politikere. Sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika Gruppen håper dette blir året Olsen går i rette mot en skattepolitikk som Andreassen mener stimulerer til boligspekulasjon.

Berit Roald NTB scanpix
 • Geir Molnes
 • Eirik Amb Nysveen
Publisert:

Torsdag er det duket for sentralbanksjefens tradisjonsrike årstale. Talen er blant de årlige høydepunktene for dem som følger norsk økonomisk politikk. Når Øystein Olsen holder sin tale, vil det være som alltid være store forventninger knyttet til hva han skal si.

Men en av dem som kan styre sin begeistring for hele konseptet med slike årlige taler er økonominestor Knut Anton Mork.

– Jeg anser årstalen som en anakronisme. Det er en overlevning fra tiden der sentralbanken hadde som oppgave å holde valutakursen fast. Årstalen ble en måte å bringe et budskap fra sentralbanken til dem som tok de virkelige beslutningene, sier NTNU-professoren til E24.

Han forteller at den gamle situasjonen skiller seg fra dagens, der Norges Bank driver med aktiv pengepolitikk.

NTNU-professor Knut Anton Mork.

Vidar Ruud NTB scanpix

– Har holdt renten altfor høy

Mork forventer ikke at vi får servert noen tydelige signaler om rentepolitikken fremover under talen.

Men han er tydelig på hva han mener bør skje med renten.

– Det begynner å bli ganske tydelig at arbeidsledigheten har bitt seg fast på et høyt nivå. Det skyldes i stor grad at Norges Bank har vært for forsiktige med å stimulere økonomien. De har holdt renten for altfor høy, sier Mork.

Tror aksjeandel i oljefondet blir tema

Mork har ledet et utvalg som har vurdert aksjeandelen i oljefondet. Utvalget anbefalte å øke aksjeandelen til 70 prosent, fra dagens 60.

Mork ønsket selv å redusere aksjeandelen til 50 prosent. Han blir ikke overrasket hvis sentralbanksjef Øystein Olsen gjentar Norges Banks anbefaling om å heve aksjeandelen til 75 prosent, 5 prosent høyere enn Mork-utvalgets anbefaling.

Les også

Norges Bank vurderer nye e-penger

Han tror også Olsen vil ta for seg boligmarkedet under talen.

– Jeg tror han kommer til å uttrykke sin bekymring for boligmarkedet, slik han pleier å gjøre, sier Mork.

Fleksibel inflasjonsstyring

Sjefstrateg i SEB, Erica Blomgren, tror sentralbanksjefen vil gjøre som han har gjort tidligere, å fokusere på de langsiktige strukturelle utfordringene.

Sjefstrateg Erica Blomgren i SEB.

SEB

− Noe annet som kan være aktuelt er fleksibel inflasjonsstyring, noe som også har vært tema tidligere. Det har blitt mer aktuelt og ble nevnt mer i den siste pengepolitiske rapporten. Dette temaet er også relevant med tanke på utviklingen i boligpriser og gjeldsveksten, sier hun.

Prisveksten i boligmarkedet i 2016 var veldig sterk, og da spesielt i Oslo hvor boligprisene steg med over 20 prosent i løpet av året.

− Utviklingen i boligmarkedet er noe som Norges Bank siden september har løftet frem som en potensiell risiko. Da koblingen til pengepolitikken og de valgene man må gjøre med stigende finansiell ubalanse. Dette ble diskutert i den pengepolitiske rapporten i desember, og jeg tror det kan være noe han vil adressere på torsdag, sier Blomgren.

Håper på politiker-refs

Seniorøkonom Jan Ludvig Andreassen er særlig spent på om dette blir året der Øystein Olsen vil komme med tydeligere kritikk av norske politikere.

– Jeg er spent på det. Her er det to skoler. Den ene sier at «slik må du ikke gjøre», men den andre sier at «dette er sentralbanksjefens jobb».

Les også

Tidligere sentralbanktopp: Tror ikke renten kan stagge boligprisgaloppen

Han viser til at Norges Bank i stor grad har lagt seg på den første linjen. Det håper han det nå blir slutt på.

– Når man fjerner arveavgiften og har lite skatt på utleieboliger så blir det mer interessant å spekulere i småleiligheter. Ubalansen kunne blitt mindre med en annen skattepolitikk, med arveavgift og boligskatt, sier han og tilføyer:

– Du skal ikke lenger enn til Danmark før du finner sentralbanksjefer som går hardt i rette med sine politikere.

Ønsker udiplomatisk Olsen

Han viser til at handlingsrommet i rentepolitikken er mer begrenset enn det tidligere har vært.

Sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika Gruppen.

Eika

Samtidig som rentenivået er lavt i andre land, tilsier også en del andre faktorer at renten bør senkes, mener Andreassen. Han viser til at både lønnsveksten og BNP-veksten er beskjeden.

– Men rentekutt gjør det bare enda mer interessant å spekulere i eiendom. Her presser det seg frem en konflikt, sier sjeføkonomen.

– Tror du Olsen vil tale politikerne imot i år?

– Jeg har mast lenge om det, og har fått beskjed fra folk jeg kjenner om at Olsen er en diplomat. Dette er kanskje ikke året du bør være diplomat, men heller bør slå til litt, sier Andreassen.

Trump og Brexit

Sjeføkonom i Nordea, Kjetil Olsen tror at resultatet av fjorårets to store valg i internasjonal politikk kommer til å få oppmerksomhet ifra sentralbanksjefen.

− Det er naturlig å tenke at han kommer innom trekkene man ser internasjonalt med anti-globaliseringskrefter som nå er i vinden med blant annet proteksjonisme, da i lys av Brexit, Trump og det man ser vokser frem i Europa – og hvilke konsekvenser dette for Norge som en liten åpen økonomi, sier Olsen til E24.

Sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea.

Vidar Ruud NTB scanpix

− Også tror jeg han vil dra de lange linjene, hvordan internasjonalisering og globalisering har påvirket norsk økonomi gjennom historien, sier han.

Boligmarkedet

Sjeføkonomen tror også oljefondet, og det mye omtalte boligmarkedet kommer til å stå på sentralbanksjefens liste over temaer.

− Det har også vært mye diskusjon rundt forvaltningen av oljefondet, så jeg vil tro det er naturlig for han å komme innom det, sier Olsen.

− Boligmarkedet er også naturlig for han å komme innom, og innretningen av pengepolitikken, da vil han nok også komme innom inflasjon, sier han.

Men noen sniktitt inn i Norges Bank pengepolitiske planer for 2017 tror Olsen man må se langt etter.

− Erfaringsmessig er det mer generelle vendinger enn å kommentere det siste inflasjonstallet. Jeg tror ikke man skal ha for store forhåpninger til hvordan man tolker det tallet i årstalen, sier han.

Svein Flåtten, finanspolitisk talsmann i Høyre.

Berit Roald NTB scanpix

– En interessant tale

Finanspolitisk talsmann i Høyre, Svein Flåtten ser frem til torsdagens tale. Han håper også at Olsen tar opp det politiske klimaet i verden.

− Jeg ønsker å høre hans generelle betraktninger om hvordan verden ser ut fremover. Det kommer et par valg snart, og har nettopp vært et i USA, sier Flåtten

– Også håper jeg han tar opp forholdet til europeisk økonomi og verdensøkonomien for øvrig håper jeg han vil snakke om. Også kanskje forholdet mellom Norge og Kina.

Mye har endret seg siden sentralbanksjefens tale i fjor, med blant annet en oljepris som nesten har doblet seg.

− Det er en interessant tale. Vi befinner oss i en spesiell situasjon etter oljeprisfall, hvor vi nå er i en omstilling der hans betraktninger vil være viktige, sier Flåtten.

– Pengebruken har løpt løpsk

Marianne Marthinsen, finanspolitisk talsperson for Arbeiderpartiet.

Håkon Mosvold Larsen NTB scanpix

Finanspolitisk talsperson Marianne Marthinsen i Arbeiderpartiet tror usikkerheten i verden og oljefondet kan bli temaer under årstalen.

– Pensjonsfondet kan ikke forventes å levere samme avkastning som tidligere, og det må få konsekvenser for hvordan vi innretter finanspolitikken i Norge, sier Marthinsen til E24.

Hun tror også Olsen vil komme med en vurdering av utsiktene for økonomisk vekst, norsk eksport og situasjonen på boligmarkedet.

Stortingsrepresentanten håper Olsen vil diskutere offentlig pengebruk.

– Han bør peke på hvordan pengebruken har løpt løpsk uten at vi ser nødvendig omstilling. Underskuddet på statsbudsjettet er nesten doblet uten at det har gitt resultater. Andelen som er i jobb er på det laveste nivået på 20 år, sier Marthinsen.

Les også

Ap vurderer strengere handlingsregel

Les også

Sentralbanksjefen får strategikritikk

Les også

Dette skjer denne uken

Les også

Ti hendelser som formet Norges Bank

Her kan du lese mer om

 1. Norges Bank
 2. Øystein Olsen
 3. Arbeidsledighet
 4. Økonomi
 5. Boligmarkedet
 6. Rente
 7. Eiendom

Flere artikler

 1. – Morsomt

 2. Renterådet: Dette må du gjøre, Olsen

 3. Økonomer tror ikke krisebudsjettet holder: – Kommer til å sprenges

 4. Annonsørinnhold

 5. – Ingen grunn til å heve renten nå

 6. E24s renteråd: Dette må du gjøre, Olsen