Norsk økonomi overrasker

Veksten i første kvartal var vesentlig bedre enn hva ekspertene hadde sett for seg.

OVERRASKER: Den største overraskelsen i BNP-tallene for første kvartal var at oljeinvesteringene faktisk økte litt. Oseberg-feltet i Nordsjøen.

  • Jostein Nissen-Meyer
  • Anders Park Framstad
Publisert:

Bruttonasjonalproduktet for Fastlands-Norge steg med 0,5 prosent fra fjerde til første kvartal.

Blant analytikerne var det på forhånd ventet en vekst på 0,2 prosent.

I fjerde kvartal var den økonomiske veksten til sammenligning på 0,4 prosent – nedrevidert fra 0,5 prosent.

Bruttoproduktet i petroleumsvirksomhet og utenriks sjøfart falt med 0,7 prosent i kvartalet, og dette bidro til at bruttonasjonalproduktet totalt økte med 0,2 prosent dette kvartalet.

Les også

– Nå må Norges Bank nesten kutte renten

Konsumet i husholdningene økte med 0,7 prosent i kvartalet som gikk.

Bruttoproduktet fra industri og bergverk falt i kvartalet med 0,8 prosent, etter en kraftig oppbremsing av veksten i andre halvår 2014.

– Nedgangen skyldes blant annet redusert produksjon i petroleumsrelatert leverandørindustri, slik som verftsindustri og reparasjon og installasjon av maskiner og utstyr, skriver SSB.

De foreløpige tallene viser at petroleumsinvesteringene økte med 0,8 prosent i første kvartal. Investeringene hadde en topp i tredje kvartal 2013 og har deretter avtatt gradvis.

Sysselsettingen uendret fra kvartalet før, etter en jevn økning på mellom 0,2 og 0,3 prosent hvert kvartal gjennom hele fjoråret. Sysselsettingen har for øvrig økt jevnt siden andre kvartal 2010.

Les også

Brannfakkel fra NHO-topp Stein Lier-Hansen: Spår 200.000 arbeidsledige i Norge

Kronen styrker seg

Den norske kronen reagerte med å umiddelbart styrke seg. Dollaren handles nå for 7,55 kroner, mot 7,59 kroner like før tallene. Euroen går 8,39 kroner, mot 8,42 kroner før tallene, mens pundet må man nå ut med 11,72 kroner for - ned tre øre siden tallene ble lagt frem.

Les også

Nesten 15.000 oljejobber er forsvunnet på to år

– Oljeinvesteringene overrasker

– Overskriften er at dette er bedre enn ventet, men dersom man ser på detaljene er det i oljeinvesteringene overraskelsen ligger. Disse øker litt fra fjerde kvartal, og det var ventet et fall, sier Magne Østnor i DNB Markets.

Etter en gjennomsnittlig vekst på rundt 15 prosent de siste tre årene, ventes det at oljeinvesteringene faller bratt i inneværende år. Flere venter at investeringene faller med 15 prosent i år og ti prosent til neste år.

En galopperende kostnadsutvikling har medført at oljeselskapene har økset sine investeringsbudsjetter.

Han mener ellers at den underliggende utviklingen er svakere enn det hovedtallet tilsier, og trekker frem nullvekst i sysselsettingen som et eksempel.

Les også

Spår boligprisfall de neste to årene

For Norges Bank sin del er dagens tallslipp omtrent på linje med det sentralbanken hadde sett for seg.

– I hvert fall dersom man ser for seg at det kommer ytterligere kutt i oljeinvesteringene som ikke vises i dagens statistikk, sier Østnor.

– Ingen tegn til at forbruket har bremset

Sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank sier at bildet er bedre enn ventet.

– Du ser en avmating i aktiviteten på den ene siden, det er som ventet på grunn av lavere aktivitet i oljebransjen i Norge og globalt, men det er ingen tegn til at forbrukerne har bremset, sier Jullum til E24.
Han tror ikke den overraskende veksten i norsk økonomi forandrer bildet de sitter med.
– Jeg tror fremdeles de vil kutte renten i juni, men markedet kan bli i tvil når de ser en så tydelig vekst. Jeg tror reaksjonen vil være svakt positiv, sier Jullum

Publisert:

Flere artikler

  1. – Nå må Norges Bank nesten kutte renten

  2. Sjeføkonom: Ikke umulig at det blir resesjon i Norge

  3. Sjeføkonom om svake BNP-tall: – Nå må Norges Bank kutte renten

  4. Annonsørinnhold

  5. BNP-tall fra USA 14:30: Dette må du vite

  6. Norsk økonomi vokser svakere enn ventet