Høie: – Jeg har ikke grepet inn i sykehussaken

Sjefen for Helse Møre og Romsdal sluttet på dagen på grunn av striden om hvor regionens nye sykehus skal ligge. Bent Høie (H) nekter for å ha instruert Helse Midt-Norge i saken.

AVVISER INNBLANDING: Helseminister Bent Høie (H).
Publisert:

Nordmøre og Romsdal skal få ett felles akuttsykehus, men om det skal utenfor Molde eller Kristiansund er ennå ikke bestemt.

Administrerende direktør Astrid Eidsvik ble utnevnt i 2011, da Helse Nordmøre og Romsdal ble fusjonert med Helse Sunnmøre til ett helseforetak for hele fylket.

I dag kom bomben: Eidsvik trekker seg med umiddelbar virkning, bare seks dager før hun skulle offentliggjøre sin innstilling til styret.

Saken skal opp for styrebehandling i Helse Møre og Romsdal 17. desember. 

Les også

Helsedirektør slutter på dagen

Høyt konfliktnivå

Enten blir det bynært Kristiansund, eller bynært Molde. Uansett utfall vil saken skape skuffelse i en av byene og fogderiene, som mister sykehus nær seg.

TREKKER SEG: Astrid Eidsvik

Temperaturen i debatten rundt sykehusstruktur har i en årrekke vært svært betent i Møre og Romsdal.

Eidsvik sier hun trekker seg fordi hun ikke opplever at hun har tillit i spørsmålet.

– Jeg opplever nå i sluttfasen av arbeidet at Helse Midt-Norge har grepet inn i prosessen lokalt før min innstilling til styret er klar. Dette tolker jeg slik at Helse Midt-Norge ikke stoler på min dømmekraft i innspurten av dette krevende arbeidet, sier Astrid J. Eidsvik i en pressemelding.

– Har ikke instruert

Ordfører Per Kristian Øyen (Ap) i Kristiansund mener det er helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) som står bak helseforetakets håndtering av saken.

– I og med at det er Helse Midt-Norge som har reagert ovenfor Astrid Eidsvik, og de kun tjener statsråden, betyr det at han har grepet inn, sier han til NRK.

Det benekter statsråden.

– Det er ikke korrekt. Jeg har ikke grepet inn og instruert Helse Midt-Norge i denne saken, sier Høie til NTB.

TROR STATSRÅDEN BLANDET SEG INN: Per Kristian Øyen, ordfører i Kristiansund.

– Synd

Høie sier han vil ta stilling til hvor sykehuset bør ligge når helseforetakenes styrer har behandlet saken 17. og 18. desember.

– Min vurdering og beslutning vil bygge på de vurderingene styrene i Helse Møre og Romsdal og Helse Midt-Norge har gjort, sier Høie.

– Eidsvik har vært en svært viktig sykehusleder. Jeg syns det er synd at hun velger å gå av. Jeg ønsker ikke å kommentere prosessen rundt tomtevalget på nåværende tidspunkt, sier Høie.

Styreleder Stein Kinserdal i Helse Møre og Romsdal beklager Eidsviks avgang, men sier han har forståelse for at prosessen har vært vanskelig.

– Det setter styret i en vanskelig situasjon. Nå må vi først og fremst klare å behandle saken som planlagt i desember, sier han til NRK.

– Fortjener en avgjørelse

Eidsvik har siden 2011 ledet arbeidet med å slå sammen Helse Nordmøre og Helse Sunnmøre. Hun skulle etter planen overlevere sin innstilling i spørsmålet om hvor det nye sykehuset skal ligge, til Helse Midt-Norge neste uke.

– Nå håper jeg arbeidet med saken fortsetter som planlagt, selv om jeg ikke leder det lenger. Denne saken fortjener å bli avgjort nå, sier Eidsvik. Hun ønsker ikke å kommentere saken ytterligere.

I oktober trakk administrerende direktør og styrelederen i Helse Midt-Norge seg fra sine jobber. Direktøren, Michael Andersen, sa han følte han ikke hadde tillit. Styreleder Marthe Styve Holte trakk seg, ifølge VG, fordi hun nektet å gi Andersen sparken.

Publisert:
Gå til e24.no