Sannhetens time for tysk koalisjon

Berlin (NTB-DPA-Ritzau): Tysklands sosialdemokratiske parti SPD teller lørdag opp stemmene i uravstemningen om koalisjonsavtalen som er inngått med de konservative.

MEDLEMENNE AVGJØR: Sosialdemokratiske partimedlemmer avgjør om avtalen som sosialdemokratenes leder Sigmar Gabriel (t.v.) inngikk med Angela Merkel og hennes konservative støttespiller Horst Seehofer gjennomføres.
  • NTB
Publisert: Publisert:

Hele 70,2 prosent av de 475.000 medlemmene i SPD har deltatt i uravstemningen, hvor partiet skal ta stilling til regjeringsplattformen som er forhandlet fram med statsminister Angela Merkel og hennes konservative partiallianse CDU/CSU.

– Det er en fremragende deltakelse. Det hadde vi ikke regnet med, og det viser at SPD er blitt belønnet for sitt mot, sier partisekretær Andrea Nahles.

SPDs partileder Sigmar Gabriel skal legge fram resultatet av uravstemningen lørdag ettermiddag. Sammen med resten av partiledelsen har han oppfordret grasrota til å stille seg bak storkoalisjonen med de konservative.

Blir det nei, vil Tyskland bli kastet ut i fullt politisk kaos. Merkel vil da måtte starte helt på nytt og innlede forhandlinger med De grønne, mens hele SPDs ledelse vil gå av. Et nyvalg vil også kunne bli nødvendig.

Et ja fra SPDs grunnfjell vil derimot innebære at Merkel kan fortsette som statsminister.

SPD og CDU/CSU regjerte også sammen i perioden 2005– 2009.

Tyske medier har den siste tida vært fulle av lekkasjer om hvordan ministerpostene vil bli fordelt i den nye regjeringen, men noen offisiell liste er ikke lagt fram.

Les også:

Tyske partiledere enige om storkoalisjonNå får Erna møte sitt forbilde i BerlinTysk vekst avtar – fransk økonomi krymper

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. - En historisk dag for Tyskland

  2. Tyske partiledere enigeom storkoalisjon

  3. Merkel-regjering i hardt vær etter ministeravgang

  4. Tyske forhandlere beredt på nattarbeid

  5. Tyskland vil at Hellas skal bli i eurosonen