- De økonomiske krisene viktigst i 2013

Barack Obama er gjenvalgt, og Kina har fått en ny leder i Xi Jinping. Men verdens ledere står overfor store utfordringer i 2013 – fra en ulmende finanskrise til mer uro i Midtøsten.

BETENKT: Det såkalte budsjettstupet har vært elefanten i rommet i lengre tid, og kan fort bli den aller viktigste faktoren i internasjonal økonomi i 2013.
  • NTB
Publisert: Publisert:

Den økonomiske krisen i USA og Europa står trolig aller øverst på de to ledernes dagsorden for neste år.

– Ikke noe «utenrikspolitisk» tema i 2013 vil ha så stor betydning for global økonomi, politikk og til sjuende og sist, sikkerhet, som spørsmålet om hvorvidt USA og Europa klarer å håndtere sine økonomiske kriser, sier Carnegie-forsker Jessica Mathews.

Les også: Lieberman tror USA går utfor «budsjettstupet»

Harde forhandlinger mellom Demokrater og Republikanere har pågått i desember for å hindre at USA skulle gå utfor det såkalte budsjettstupet og bli rammet av automatiske kutt og en mulig ny økonomisk nedgangsperiode.

Les også: Fem presidenter - 16.000 milliarder dollar i statsgjeld

For Europa handler det meste fortsatt om å oppfordre til økonomisk disiplin og politisk vilje, skriver Mathews fra Carnegie Endowment for International Peace i artikkelen «Global Ten: Challenges and Opportunities for the president of 2013».

Verste over?

Hun mener eurosonen må opprettholde den harde kuttpolitikken i utsatte land, som Hellas og Spania, unngå tilbakeslag i Frankrike og fortsette å jobbe for ny vekst.

Eurosonens bruttonasjonalprodukt ventes å krympe med 0,3 prosent neste år. Men direktør Jusin Vaisse ved Brookings Institution tror den verste fasen av eurokrisen er over.

– Amerikanerne og markedene har konkludert med at euroen ikke kommer til å eksplodere. Ellers ville euroen falt, og vi ville ha sett kapitalflukt, sier han.

Les også: Bygg- og anleggssektoren i Europa blør: Laveste produksjon siden 2008

Den franske eksperten er ellers bekymret for hva den økonomiske nedgangen globalt kan få å si for Kina. En kraftig nedgang i Europas etterspørsel kan få «politiske, sosiale og geopolitiske konsekvenser i Kina», antyder han.

HENDENE FULLE: Kinas nye leder Xi Jinping, her sammen med Jimmy Carter, må handskes med uro i øst.

Kina og naboene For Kinas del er det ikke bare økonomien som gir den nye presidenten Xi Jinping hodebry. Eksperter frykter at de stadig økende spenningene mellom Kina og landets naboer om innflytelse og herredømme i Sør-Kinahavet skal føre til et våpenkappløp.

Tilsynelatende harmløse konflikter om avsidesliggende øygrupper kan blusse opp til å bli militære konflikter mellom Kina, Japan og Sør-Korea, frykter noen. USA har en militær allianse med Japan, men har hittil nektet å ta side.

Les også: Abe strekker ut hånd til Kina – kan bli avvist

Kinas naboer ser på USA som en balanserende militær og politisk makt overfor Kina, som ellers ville funnet det langt enklere å dominere regionen totalt, mener USAs tidligere forsvarsminister Harold Brown.

Sanksjoner utspilt

Irans kjernefysiske program forblir også i 2013 «det brennende temaet» internasjonalt med «en rimelig stor mulighet for en alvorlig, regional storbrann», mener Brookings-forsker Vaisse.

Mens stormaktene mener Iran utvikler kjernefysiske våpen, hevder iranerne selv at de bare har fredelige hensikter med sitt atomprogram. Men Vaisse peker på at sanksjonslinjen nå har utspilt sin rolle, i og med at Iran går ufortrødent videre med sitt atomprogram.

Les også: Iran vil at stormaktene får slutt på fastlåst atomstrid

Borgerkrigen i Irans naboland Syria har rast i to år, og foreløpig er spådommene om president Bashar al-Assads fall gjort til skamme. Men presset øker mot Assad, og hvis han faller, kan 2013 bli året hvor Syria må «starte på en lang og vanskelig politisk overgangsprosess», mener Mathews fra Carnegie.

2013 vil også gi flere svar på hvor mye som er igjen etter den arabiske våren. Ikke minst vil utviklingen i Egypt, hvor gapet mellom islamister og andre grupper vokste seg stadig større i 2012.

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Slik kan Syria-krigen spre seg

  2. Iran vil bidra til å gjenoppbygge Syria

  3. Syria-resolusjon vedtatt – Assads skjebne i det blå

  4. Russland inviterer Tyrkia og Iran til toppmøte om Syria

  5. – Politikk den største trusselen