Derfor vil de ikke senke skatten mer

Regjeringen vil tette to smutthull før de senker selskapsskatten videre.

VENTER LITT TIL: Finansminister Sigbjørn Johnsen (t.v.) og statsminister Jens Stoltenberg presenterte søndag sin nye skattepakke. Men de vil ikke senke selskapsskatten mer enn ett prosentpoeng før de kan unngå skatteplanlegging.
Publisert: Publisert:

I en hasteinnkalt pressekonferanse søndag annonserte statsminister Jens Stoltenberg og finansminister Sigbjørn Johnsen en ny tiltakspakke for næringslivet.

Blant tiltakene er å senke selskapsskatten fra 28 til 27 prosent.

Det ligger i kortene at regjeringen ønsker å senke satsen mer, blant annet fordi mange land rundt oss allerede har senket skattesatsen til 22 prosent (som Sverige) eller lavere.

- Det vi har gjort, sier noe om retningen vi går i, sier statssekretær Roger Schjerva i Finansdepartementet om skattekuttet, til E24.

Men de vil ikke senke satsen mer nå, fordi de frykter økt skatteplanlegging.

Dette frykter de

Det er to triks som Finansdepartementet frykter skal bli brukt hvis selskapsskatten senkes for mye, uten at man tar andre grep samtidig.

Statssekretær Roger Schjerva
  1. Inntektskifting. At man fører inntekter i selskapet og deretter tar utbytte. Med en lavere selskapsskatt vil dette lønne seg fremfor å ta ut pengene i lønn.
  2. Fradragsproblemet. Hvis bedriftsskatten er lavere enn kapitalskatten for personer, vil det lønne seg å låne penger privat fremfor i bedriften.

- Problemstillingen gjelder spesielt selskaper der eieren jobber selv, sier Roger Schjerva, og peker blant annet på konsulentselskaper, investeringsselskaper og andre typer bedrifter for selvstendige næringsdrivende.

Tilsammen vil disse to smutthullene kunne brukes til å senke skatten man betaler.

- Vi tror ikke dette blir et problem nå, fordi forskjellen i skattesatsene er liten og at dette er en midlertidig løsning, sier statssekretæren.

Norge har siden 1992 hatt samme kapitalskatt på personer og bedrifter, noe som har gjort har gjort situasjonen langt enklere.

- Norge har et skattesystem der alt henger sammen med alt, sier Schjerva, og legger til at dette er et relativt enklere system som har fungert godt.

- I land hvor man har skilt person- og selskapsbeskatning har man ofte mer detaljerte regler, hvor mulighetene for fradrag er begrenset. Da er ikke interessen så stor for hvor du fører fradragene, legger han til.

Roger Schjerva forteller at det frem til skattereformen i 2006 foregikk utstrakt bruk av såkalt inntektskifting.

- I 2006 gjorde vi det mindre interessant fordi vi innførte utbytteskatt og reduserte satsene på toppskatt, sier Schjerva.

Dermed ble ikke forskjellen så stor mellom å ta ut inntekt fra bedriften som utbytte, eller lønn.

Har ikke svaret ennå

Men Finansdepartementet vil ikke senke skatten mer nå, fordi de ikke vet hvordan de skal unngå nye smutthull, slik man hadde før 2006.

De venter på svaret fra skatteutvalget, ledet av administrerende direktør i SSB, Hans Henrik Scheel. Utvalget har frist med å svare innen oktober 2014.

- Hva utvalget kommer med, vet vi ikke. Men vi ønsker at de skal analysere hvordan man kan senke marginalskatten på bedrifter, uten at det fører til en uønsket økning i tilpasninger, sier Roger Schjerva.

- Hvorfor kunne dere ikke satt ned satsene mer nå, siden det nå er tydelig at dere vil gjøre det senere uansett?

- Vi har satt et bredt utvalg med eksperter fra privat og offentlig sektor, samt utlandet. Grunnen til at vi vil vente på svaret, er at vi ikke vet hvordan dette best bør løses, sier Schjerva.

Fortsetter som planlagt

Hans Henrik Scheel, sjef i SSB, leder skatteutvalget som regjeringen har oppnevnt. Utvalget har først frist i oktober 2014 for å levere sin rapport.

SSB-sjef Hans Henrik Scheel

Ifølge Scheel kommer ikke regjeringens nye skattepakke ti å fremskynde arbeidet.

- Mandatet vårt ligger fast og jeg ser ikke for meg at utvalgets arbeid vil bli påvirket hverken innholdsmessig eller tidsmessig, sier Scheel.

Han understreker at utvalget ikke har møttes etter nyheten kom fra regjeringen søndag.

Skattekonkurranse

Da Norge i 1992 innførte en felles kapitalbeskatning, var det en betydelig reduksjon av satsene sammenlignet med tidligere ordninger. Andre land har i ettertid redusert sine satser for selskapsskatt.

I tillegg til regjeringen selv, har blant andre NHO-president Kristin Skogen Lund, sagt at hun tror det kommer ytterligere kutt utover reduksjonen fra 28 til 27. prosent.

Lederen i skatteutvalget, Hans Henrik Scheel, er helt enig i at problemet med tilpasninger ikke blir så stort med endringen som nå er gjort

- Men blir forskjellen for stor, kan man se for seg at problemet blir større.

Les også: Derfor kunne Sigbjørn kutte skatten nå

Scheel sier at muligheten for skatteplanlegging for næringsdrivende vil avhenge av hva slags regler som lages. Regjeringen varslet søndag at skatteletten for personlig næringsdrivende først kommer i statsbudsjettet til høsten.

- En av grunnene til at man valgte samme skattesats for husholdninger og bedrifter i 1992, var for å ha samme kapitalskatt og rentefradragsmuligheter for begge to, sier Scheel.

Han peker på at skatteplanleggingen trolig vil gjøre seg mest gjeldende i kapitalformer utenom bolig, ettersom bolig er såpass gunstig å eie skattemessig for privatpersoner.

Leter etter løsninger

Scheel forteller man tidligere i Norge har sett på modeller for å deling av gjeld, særlig når det gjelder personlig næringsdrivende.

- Den typen regler er ofte veldig praktisk vanskelige å gjennomføre. De gir ofte rare incentiver og kan være lette å omgå.

Les også: Sjeføkonom om nytt skatteforslag: - Regjeringen feiler

Utvalgslederen forteller at flere land har begrenset mulighetene for rentefradrag for privatpersoner, for å unngå for mye skatteplanlegging.

Han vil ikke ikke forskuttere om det kan bli en anbefaling fra skatteutvalget.

Les også

Oljebransjen: - Vil svekke norsk sokkel- Dette er litt pjusketeSer mangler i regjeringens tiltakspakkeVirke: - Regjeringen burde heller prioritert formueskattenNoreng: - Oljebransjen har ingenting å hisse seg opp overOljeanalytiker tror at opptil 20 prosjekter må revurderes

Publisert:
Gå til e24.no