- Berlusconi kan vinne valget i Italia

Opptellingen etter det italienske valget kan bli en thriller til siste slutt.

STEMMER I TO DAGER: En nonne avgir sin stemme søndag i sentrum av Roma. Det italienske valget begynte søndag og avsluttes mandag.
Publisert:

En prognose fra det statlige italienske fjernsynsselskapet RAI indikererer at Silvio Berlusconis sentrum-høyreallianse kan vinne flertall i det italienske overhuset - Senatet.

Tallene viser at Berlusconis koalisjon har fått 31 prosent, mens sentrum-venstre koalisjonen har 29,5 prosent. Femstjernersbevegelsen til komikeren Beppe Grillo har en oppslutning på 25,1 prosent.

En regjering må ha flertall i begge kamrene i Italias nasjonalforsamling for å kunne styre.

Den endelige mandatsammensettingen i senatet er imidlertid fortsatt uklar ettersom det avgjøres av stemmigivningen i hver av de 20 regionene.

Også i andre målinger som er offentliggjort mandag ettermiddag leder Berlusconis allianse i senatsvalget.

Prognosen ble offentliggjort like før klokken 16.30 og tyder på at at overhuset får et annet politisk flertall enn underhuset.

En meningsmåling som fjernsynskanalen RAI offentliggjorde like etter at valglokalene stengte klokken 15.00 mandag ettermiddag viste nemlig at Berlusconis allianse kommer i mindretall i undershuset.

Sentrum-venstrealliansen får i RAIs måling, som er foretatt gjennom telefonintervjuer, 35-37 prosent av stemmene.

Berlusconis alternativ ligger i målingen an til å få 29-31 prosent av stemmene.

Sittende statsminister Mario Montis allianse ligger an til 8-10 prosent, mens outsideren Grillo ligger an til mellom 19 og 21 prosent.

(Les mer om kandidatene lenger ned i saken)

Det skal velges 630 representanter til deputertkammeret og 315 representanter til Senatet.

Venstresiden leder i underhuset

RAIs meningsmåling gjelder stemmegivningen ved valget til deputertkammeret.

Nyhetsbyrået Reuters omtaler ledelsen til sentrum-venstrealliansen som klar. Samtidig pekes det på at valgdagsmålinger tidligere har bommet kraftig på valgresultatet i Italia.

Ifølge italienske SKY ligger sentrum-venstrealliansen noe bedre an i senatsvalget.

De første offisielle prognosene basert på opptalte stemmer begynner å komme fra klokken 16.30.

Det endelige valgresultatet er ventet å foreligge mandag kveld eller tirsdag.

Valget er svært viktig for eurosonen, der Italia er den tredje største økonomien. Hvis den politiske situasjonen i Italia gjør det umulig å gjennomføre den upopulære kuttpolitikken, øker faren for at eurosonen igjen mister tillit i finansmarkedene.

Sjokk i markedene

I finansmarkedene var det jubel over at det så ut til at sentrumvenste-alliansen, i samarbeid med sittende statsminister Mario Monti, får flertall og vil danne regjering.

Renten på tiårige italienske statsobligasjoner falt umiddelbart med 0,08 prosentpoeng da valgdagsmålingen til RAI ble kjent. Kursene på Milan-børsen stiger kraftig.

Men jubelen forsvant som dugg for solen da RAIs senatsmåling ble kjent og pilene snudde.

I deputertkammeret får den seirende koalisjonen 55 prosent av plassene, mens resten fordeles blant partiene som har kommet over sperregrensen.

Slik blir det et styringsdyktig flertall i deputertkammeret.

Thriller i senatet

Verre er det i Senatet hvor stemmenes telles opp regionsvis. Den seirende koalisjonen får 55 prosent av plassene fra hver region, mens taperne får resten.

Det er spesielt knyttet stor spenning til det italienske overhuset Senatet.

I fire av regionene viste meningsmålingene før valget nærmest død løp, ifølge en oversikt utarbeidet av nyhetsbyrået Reuters. Av disse fire ligger to i nord - Lombardia og Veneto. To ligger i sør - Campania og Sicilia.

De første valgdagsmålingene viser at sentrum-venstresiden og Berlusconis sentrum-høyreallianse er like store i Lombardia. Berlusconi leder i Veneto, mens sentrum-venstealliansen leder i Sicilia og Campania.

Men ikke-offisielle meldinger indikerer imidlertid at sentrum-venstre alliansen ikke har vunnet Sicilia. De kan dermed være avhengig av å vinne i Lombardia for å få et styringsdyktig flertall i senatet.

Opptellingen kan altså blir mer spennende enn det de første meldingene tydet på.

Les også: Sjekk Berlusconis drømmelag

Dersom ingen av partiene får det nødvendige flertallet i Senatet, kan det få store konsekvenser for både Italia og eurosonen som helhet. Videre kan et resultat bli at senatet får et politisk flertall, mens det er at annet flertall i deputertkammeret.

Investeringsbanken Goldman Sachs skriver i en fersk analyse at dette vil føre til betydelige svingninger i markedene.

Dersom det likevel blir dannet en regjering, vil denne være svak og prisgitt flere partnere med ulike agendaer. Den andre muligheten er at det skrives ut nyvalg.

- I dette scenariet kan en midlertidig regjering be de andre eurolandene og den europeiske sentralbanken om hjelp innenfor OMT-rammene, skriver analytikerne.

OMT står for Outright Monetary Transactions, og er sentralbankens program for oppkjøp av statsgjeld i annenhåndsmarkedet.

Dette er kandidatene:

I helgens valgrunde stemte italienerne på koalisjonslister satt opp av de politiske partiene. Fire alternativer levnes størst sjanse i meningsmålingene før valget, og disse frontes av fire markante skikkelser:

Pier Luigi Bersani leder en allianse bestående av fire partier (Italia Bene Comune), og regnes som sentrum-venstre-alternativet. Bersani har vært et hestehode foran på de sprikende meningsmålingene, men oppslutningen har en fallende kurve.

Den sittende statsminsiteren Mario Montis fraksjon, Con Monti Per L'Italia, var ikke levnet stort håp på meningsmålingene før valget, men er ventet til å gå i allianse med Bersani etter valget.

Valgets joker er standup-komikeren Giuseppe «Beppe» Grillo, som ifølge målingene ligger tredje best an. Det regnes som usannsynlig at Grillo vil få noen form for flertall, men han kan stikke kjepper i hjulene for Monti og Bersani.

Det gjenstående alternativet er velkjent for de fleste, nemlig tidligere statsminister Silvio Berlusconi; mediemogul, mangemilliardær og notorisk skjørtejeger. Den omstridte 76-åringen stiller til valg som høyresidens kandidat, i spissen for en allianse bestående av blant annet Popolo della Liberta og Lega Nord.

Publisert:
Gå til e24.no