Norsk PMI faller i november: Produksjonsbrems i industrien

Den norske innkjøpssjefsindeksen (PMI) viser en nedgang til 53,7 i november etter markant oppgang måneden før. Det peker mot noe svakere vekst i industriproduksjonen fremover.

Statsminister Erna Solberg får en omvisning av verkssjef Arne Werge-Olsen under et besøk til Elkem Bremanger sitt smelteverk i Svelgen i høst.
Publisert:

Norsk PMI faller med 1,6 poeng til 53,7 i november, viser undersøkelsen fra Norsk forbund for Innkjøp og Logistikk (NIMA) og DNB.

På forhånd ventet økonomene 53,3 poeng, ifølge konsensusestimat fra DNB Markets.

«Det var særlig indeksene for produksjon som bidro til å trekke PMI
ned, men sysselsettingsindeksen avtok også noe», skriver DNB i pressemeldingen.

Nedgangen i november kommer etter solid oppgang i oktober, som også er revidert opp med 0,4 poeng til 55,3. Dermed er PMI tilbake på gjennomsnittet for året, men om lag ett poeng lavere enn ved samme tid i fjor.

«PMI svinger noe fra måned til måned, men en beregnet trend indikerer at aktivitetsveksten er forsiktig på vei opp», forklares det i meldingen.

Norske økonomer er stort sett litt skeptiske til verdien av norsk PMI, fordi den har svingt mye og til tider vært lite i tråd med den faktiske utviklingen.

Indeksen følges imidlertid tett av internasjonale investorer, og påvirker derfor ofte kronekursen ved avvik fra forventningene.

Produksjon trekker mest ned

Produksjonsindeksen falt 5,9 poeng i november til 53,0 og reverserte mesteparten av oppgangen i oktober. Trenden i produksjonsindeksen fortsetter ned i november etter å ha vært svakt nedadgående siden desember i fjor.

Indeksen for nye ordre stiger derimot med 3,1 poeng til 55,2 i november, løftet av eksportordre, som dermed bikker over 50 og igjen tyder på vekst fremover.

Sysselsettingsindeksen avtok med 1,3 poeng til 56,8 i november, og her har trenden vært sideveis på et relativt høyt nivå den siste tiden.

Indeksen for leverandørenes leveringstid steg til 54,1 i november, noe som betyr lengre leveringstid og er assosiert med høyere aktivitet. Lagrene av innkjøpsvarer falt til 46,4 i november. Dette anses også som et tegn på høyere aktivitet.

Til sammenligning falt svensk PMI til 45,4 fra 46,0 måneden før, ifølge TDN.

Tidligere på dagen overrasket kinesisk PMI med en oppgang til 51,8 i november. Det er den sterkeste veksten siden 2016, skriver Reuters.

Les på E24+

Les også: (+) Bekymrede rikfolk søker gammeldags sikkerhet

Les saken om kinesisk PMI fra Reuters her
Publisert: