Mener Finanstilsynet skremmer unødig: – Jeg ville vært mer bekymret hvis gjeldsnivået var på bunn

Det norske gjeldsnivået er på europatoppen, men med avtagende gjeldsvekst mener flere at Finanstilsynet overdriver sine bekymringer. – Nå synes jeg Finanstilsynet har grunn til å bli litt mindre bekymret, sier spareøkonom.

Spareøkonom Bjørn Erik Sættem i Nordnet mener det nå er mindre grunn til bekymring for det norske gjeldsnivået.
 • Camilla Knudsen
Publisert: Publisert:

Finanstilsynet gjentok tirsdag sine bekymringer for gjeldsnivået blant norske husholdninger, og advarte om at fortsatt lave renter kan økte sårbarheten i tiden som kommer.

– Jeg har lenge ment at Finanstilsynet er for bekymret for den høye gjeldsbelastningen til norske husholdninger, sier spareøkonom Bjørn Erik Sættem til E24.

Med en gjeldsbelastning på 232 prosent i forhold til inntekt, ligger Norge i europatoppen.

– Det skulle da også bare mangle, sier Sættem, og viser til at vi også ligger på europatoppen når det gjelder andel som eier egen bolig og husholdningenes kjøpekraft.

Les på E24+

Finanstilsynet: Dette skjer med Norge under en økonomisk krise

– U-land der finanssystemet ikke fungerer

Spareøkonomen ville vært mer bekymret hvis vi lå i bunnen av listen for gjeldsnivå.

– Det ville vært et tegn på at vi var et u-land hvor finanssystemet ikke fungerte og befolkningen ikke var kredittverdige, sier han.

Mandag viste tall fra SSB at gjeldsveksten fortsetter å falle. Ved utgangen av tredje kvartal var husholdningenes gjeldsvekst på 4,9 prosent, det laveste som er notert i statistikken som går tilbake til 1996.

– Nå synes jeg Finanstilsynet har grunn til å bli litt mindre bekymret, siden gjeldsveksten har falt sakte, men sikkert siden 2012, og veksten er på det laveste på over 20 år, sier Sættem.

Han skjønner at Finanstilsynsdirektøren «er betalt for å være bekymret», men synes han nå burde nyansere budskapet mer for å ikke skremme folk unødig.

– For eksempel synes jeg tilsynet bør poengtere at gjeldsveksten er på vei ned, og at det er positivt for finansiell stabilitet.

Carl O. Geving, administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund.

Trenden er i ferd med å snu

Norges Eiendomsmeglerforbund deler tilsynets bekymring for det høye gjeldsnivået, men påpeker også at trenden er i ferd med å snu.

– Vi noe mindre bekymret for fremtiden enn Finanstilsynet, sier Carl O. Geving, administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund.

Han understreker av dempet vekst både i totale lån og forbrukslån tyder på at det er «vesentlig bedre kontroll med gjeldssituasjonen».

Såfremt den moderate boligprisutviklingen vedvarer, vil fallhøyden i boligmarkedet blir gravis lavere. Forholdet mellom tilbud og etterspørsel kan tilsi moderasjon fremover, sier han.

Gjeving er imidlertid noe mer bekymret for Oslo-markedet, hvor det ligger an til ubalanse mellom tilbud og etterspørsel i løpet av de neste to årene.

Norske boligpriser steg 0,2 prosent i november (justert for sesongvariasjoner), og er kun 3,1 prosent høyere enn ved samme tid i fjor.

Det er mye mer moderat enn tidligere år, og betyr at boliger knapt har blitt dyrere det siste året hvis man tar høyde for inflasjon og lønnsvekst.

Finanstilsynsdirektør Morten Baltzersen ønsket ikke å kommentere kritikken.

Les også

Historisk høy gjeld i norske husholdninger

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Finanstilsynet
 2. Nordnet
 3. Norges Eiendomsmeglerforbund
 4. Boliglån
 5. Gjeldsvekst
 6. Forbrukslån
 7. Carl O. Geving

Flere artikler

 1. Finanstilsynet ser stor usikkerhet om pandemi-effekten på norsk økonomi: – Mange husholdninger er sårbare

 2. Historisk høy gjeld i norske husholdninger

 3. Finanstilsynet: Bekymret over høy gjeld hos låntakere

 4. Finanstilsynet: Boligkjøperes gjeld øker

 5. «Bobleindeks»: Boligprisene var 25 prosent overvurdert i tredje kvartal