Overblikk

Rentehopp, sentralbankdrama og karbonfangst

 • Camilla Knudsen
Publisert:

Et utvalg av E24s største saker og den beste journalistikken på tampen av uken.

(Pssst: Du kan også få Overblikk som nyhetsbrev)

Krigen i Ukraina fortsetter å prege nyhetsbildet. I tillegg til de menneskelige lidelsene, blir det stadig mer åpenbart at den også får økonomiske konsekvenser langt utenfor landegrensene.

Økende prisvekst kombinert med fare for dempet global vekst, er blant dilemmaene som nyutnevnte sentralbanksjef Ida Wolden Bache måtte balansere denne uken.

Her er noen av ukens toppsaker.

Ida Wolden Bache la fram sin første rentebeslutning som sentralbanksjef denne uken.

Hever renten

Norges Bank økte torsdag styringsrenten med et kvart prosentpoeng til 0,75 prosent, og varslet samtidig ytterligere tre hevinger i år og fire neste år. Det gir en topp på 2,5 prosent, med en forventet dobling av boliglånsrenten til nær fire prosent de neste årene.

Det er risiko for enda flere rentehevinger, hvis prisveksten skulle bli sterkere eller mer vedvarende. Det vil gjøre innhugg i lommeboken, men trøsten er at lønnsveksten ser ut til å bli høyere enn sentralbanken tidligere ventet.

Usikkerheten er imidlertid svært stor rundt alle økonomiske prognoser for tiden, både på grunn av krigen i Ukraina og etterdønningene etter pandemien.

Ida Wolden har nå fått jobben som toppsjef for Norges Bank, etter at Jens Stoltenberg trakk seg torsdag.

Jens trekker seg – Ida blir

Torsdag trakk Jens Stoltenberg seg som sjef for Norges Bank, slik at han kan fortsette ett år til som Nato-sjef.

Dermed blir det likevel Ida Wolden Bache som får jobben som sentralbanksjef. Økonomene er samstemte i sin dom: Hun er godt kvalifisert og pengepolitikken er i trygge hender.

Bache er Norges første kvinnelige sentralbanksjef. Gratulerer!

Byrådsleder i Oslo Raymond Johansen og næringsbyråd Victoria Marie Evensen presenterte milliardplanene for karbonfangst på Klemetsrud.

Satser ni milliarder på karbonfangst

Det ligger nå an til karbonfangst på Klemetsrud i Oslo fra 2026, med en total prislapp på drøye 9 milliarder kroner. Oslo kommune, med partnere, legger 6 milliarder på bordet, mens staten skal stå for de siste tre milliardene.

Forbrenningsanlegget på Klemetsrud står i dag for 14 prosent av Oslos utslipp, og er den aktøren som slipper ut mest CO₂ i Oslo.

Målet er å fange opp mot 400.000 tonn CO₂ årlig. Det tilsvarer utslipp fra 200.000 biler, og er en viktig forutsetning for at byen kan nå sine klimamål.

Godt og blandet

 • Flyktningstrømmen fra krigen i Ukraina fortsetter for fullt. Aftenposten har laget en reportasje fra Lviv, der barer, museer og restauranter nå fylles opp av flyktninger.
 • Halvparten av norske menn vil nå at Norge skal satse på atomkraft for å løse energikrisen, men kvinner og eldre er skeptiske, skriver NRK.
 • Sjefen for Oljefondet, Nicolai Tangen, har startet sin egen podkast. Der skal han blant annet intervjue noen av toppsjefene i verdens største selskaper, som fondet eier deler av. Podkasten heter «In Good Company».

Helgetips

Det kommer som alltid mye godt lesestoff fra E24 i helgen. Du kan blant annet lese om investorlegenden Warren Buffett, som er ukens navn.

I tillegg tar vi deg med på en spennende reportasjetur fra den russiske gruvebyen Barentsburg på Svalbard.

E24 har besøkt den russiske befolkningen i Barentsburg på Svalbard.

Helgen byr ellers på en solid dose glamour, når den årlige Oscar-utdelingen går av stabelen i Hollywood på søndag. Den norske filmen «Verdens verste menneske» er nominert i to kategorier: Beste fremmedspråklige film, og beste originale manus.

Håper du får en vin vårhelg!

Hva synes du om Overblikk? Send meg gjerne dine tanker til camilla.knudsen@e24.no eller til overblikk@e24.no.

Hilsen Camilla

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Overblikk
 2. Norges Bank
 3. Karbonfangst

Flere artikler

 1. Rentedrama, Dubai-avsløringer og Equinor-rekord

 2. Olsens siste tale, lønnsvekst-tall og Ukraina-konflikten fortsetter

 3. Økonom om sentralbankdramaet: – Bache er mer kvalifisert for jobben

 4. Overblikk: Drømmepåske for høyfjellshotellene, skrekktall for Netflix, og russisk boikott på Svalbard

 5. Overblikk: Ny sentralbanksjef, en meter og 24 kvadrat for fire millioner

 6. Nå er det offisielt: Ida Wolden Bache formelt utnevnt til sentralbanksjef