Bakke-Jensen åpner for at andre kan ta kampflyregningen

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) åpner for at andre enn Forsvaret kan ta regningen for de eventuelle ekstrakostnadene knyttet til de nye kampflyene.

Foto: Mads Claus Rasmussen NTB scanpix
  • NTB
Publisert:

– Hvis det blir behov for å bruke noen kroner i fremtiden, vel, så må vi løse det da, i de budsjettene som vi leverer da. Det er ikke noe vi sitter og jobber med nå, sier Frank Bakke-Jensen til Klassekampen.

Ministeren sier til Bergens Tidende at det ikke er forutsatt at kostnadsøkninger skal dekkes av Forsvaret selv.

BT har tidligere omtalt at anskaffelsen av de 52 nye F-35-kampflyene blir mye dyrere enn først antatt. Ifølge avisens beregninger kan ekstrakostnadene blir 16 milliarder kroner mer enn det såkalte «styringsmålet».

Forsvarsministeren bestrider regnestykket til BT siden det også er inkludert prosjekter som ligger utenfor kampfly-programmet. Han innrømmer imidlertid overfor Klassekampen at kostnadsprognosene ser dårlige ut og sier de ligger rundt 8 milliarder over styringsmålet, noe som er 2–3 milliarder under kostnadsrammen.

Da Stortinget vedtok kampflykjøpet, satte de av 11 milliarder til en såkalt «usikkerhetsavsetning» i tillegg til styringsmålet. Dette utgjør til sammen kostnadsrammen. De vedtok ikke hvor de potensielle 11 milliardene i ekstrautgifter skulle tas fra.

I et skriftlig svar til lederen av utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget, Anniken Huitfeldt (Ap), skriver Bakke-Jensen for at disse pengene kan tas fra andre deler av statsbudsjettet.

Her kan du lese mer om

  1. Forsvaret

Flere artikler

  1. BT: Kampflyregningen har steget med 16 milliarder kroner

  2. Forsvarsfolk fortviler over skjerpet skatt for pendlere

  3. Solberg vil regne annerledes for å nå Nato-mål

  4. Annonsørinnhold

  5. Norge nærmere NATOs toprosentmål

  6. Forsvarssjefens ønskeliste: Minst to nye fregatter og flere kamp-avdelinger i Hæren