350 MISTER JOBBEN: Felgprodusenten Fundo konkurs

Felgfabrikken Fundo Wheels i Høyanger er slått konkurs og 350 ansatte mister jobben.

Publisert:

Felgfabrikken Fundo Wheels i Høyanger legger ned driften og 350 jobber står i fare.

- Det var ikke så mange muligheter. Dette er trist, men kom ikke veldig uventet, sier ordfører i Høyanger kommune, Kjartan Longva (Ap) på telefon til E24.

Kommunen er største eier i felgfabrikken, og gikk inn i selskapet i 2001 med 17 millioner kroner.

Bilkrise

Det er finanskrisen og den kraftige nedgangen i bilsalget som rammer felgfabrikken hardt. Fabrikken produserte aluminiumsfelger for Volvo, Saab, Audi, VW og BMW.

- Det er slik at det ikke selges felger når det ikke selges biler. Bilprodusentene betaler ikke for felgene før de blir tatt ut. De blir ikke tatt ut før bilene er solgt, dermed er krisen innlysende, sier Longva.

I desember ble rundt 60 ansatte permittert, og fabrikken stanset produksjonen mens de resterende 240 ansatte fikk en utvidet juleferie.

- Selskapet har slitt med lønnsomheten og finanskrisen er den utløsende faktoren, sier Ap-ordføreren.

Frierferd

Kommunen skriver selv på sine hjemmesider at det ble opplyst på et informasjonsmøte mandag at DnB NOR vil sikre økonomi til nødvendig drift i en måned.

Ordfører Longva sier at det ikke er aktuelt for kommunen å sørge for frisk kapital for å redde bedriften.

- Nå prøver vi å skaffe en industriell eier. Kommunen har ingen mulighet til å spytte inn frisk kapital, det er dessverre ikke kapital tilgjengelig, sier Longva.

Ordføreren forteller at han forrige uke var i samtaler med Handels- og næringsdepartementet og Innovasjon Norge, uten at det ga noen løsning.

DnB Nor vil sørge for å utbetale desemberlønnen til de ansatte i påvente av utbetaling fra Nav lønnsgaranti. Banken skulle ha forskuttert den forsinkede lønnen i forrige uke, men sa nei til å gi bedriften mer kreditt.

Patent

Kjartan Longva sier Fundo-konkursen er svært trist for Høyanger kommune.

- Vi er en liten kommune og disse arbeidsplassene betyr veldig mye, også regionalt fordi mange pendler til Høyanger for å jobbe på Fundo, sier Longva.

Fundo har, ifølge ordføreren, patent på et hybridhjul som er fire kilo lettere. Disse hjulene vil gjøre bilen 16 kilo lettere, og vil være viktig i fremtiden, presiserer Longva.

Flere E24-nyheter

Publisert:
Gå til e24.no