SYKEHJEMSLØFTENE: Varsler økt skatt

Ap-Raymond vil ha ny skattedebatt for å møte eldrebølgen.

Publisert:

Når eldrebølgen setter inn mot slutten av tiåret trengs det mer skatteinntekter, mener partisekretær i Ap, Raymond Johansen.

– Det er ingen tvil om at skattediskusjonen vil komme opp på nytt. Vi må diskutere hvordan vi skal finansiere velferdsstaten i fremtiden, sier Johansen til VG.

Han peker på at det fra 2017 – det vil si etter neste stortingsperiode – vil bli langt flere eldre her i landet. Da må statens inntekter økes.

– Da blir det snakk om å se på skattenivået, fastslår partisekretæren.

Han understreker at han ikke ser noe behov for et høyere skattenivå i denne stortingsperioden, og trolig heller ikke i neste.

– Men vi kommer ikke utenom en diskusjon om hvordan vi skal finansiere velferdsoppgavene, sier Johansen.

En ikke-sak

Ap lovte før valget i 2005 å ikke øke det samlede skattenivået til ut over 2004-nivå. Dette løftet ble forlenget foran valget i fjor, og bidro til å gjøre skatt til en ikke-sak i valgkampen.

At Johansen, som en av tre i Aps toppledelse, nå åpner for en ny diskusjon om skattenivået noen år frem i tid, vil trolig bli lagt merke til både i deler av eget parti og ikke minst hos regjeringspartner SV.

Johansen erkjenner at det i Ap-organisasjonen trolig vil komme forslag om økte skatter allerede før neste valg, i forbindelse med programprosessen foran 2013-valget.

– Det er helt sikkert noen som vil komme med det forslaget. Men det er viktig å ikke bli overivrig, vi bør vente med å øke skattene til det virkelig er behov for det, sier Johansen.

Pusser parketten

Denne uken begynner han sin sommerferie med å pusse opp stue og kjøkken hjemme på Lindeberg i Oslo, før han setter kursen til Spania neste uke.

Mens han pusser og lakkerer parkettgulvene får han rikelig med tid til å tenke gjennom Aps traurige posisjon på sommerens meningsmålinger, der partiet sist uke ble forbigått av Høyre som landets største på NRKs partibarometer.

Tar selvkritikk

På flere målinger ligger Ap seks-syv prosent lavere enn valgoppslutningen fra september i fjor.

– Det bekymrer meg veldig. Det er ikke gitt at vi klarer å komme oss opp på det nivået igjen. Også vi må kjempe for hver eneste stemme, sier Johansen.

Han tar selvkritikk for hvordan Ap og regjeringen har opptrådt etter valget.

– Vi har hatt mange problemsaker etter valget, med mye intern uenighet. Det har vi ikke håndtert godt nok. Det gjelder biodieselavgiften, lokalsykehusene, Afghanistan, spørsmålet om olje- og gassutvinning i Lofoten og Vesterålen og kraftlinjen i Hardanger. Det har gitt opposisjonen et lett spill, sier Ap-sekretæren, som tror dette vil endre seg:

– Det blir vanskeligere for de borgerlige når det må begynne å snakke om hva de skal være enige om, sier han.

LEG OGSÅ:

Flere E24-saker

Publisert:
Gå til e24.no