- God og riktig pengebruk

Finansministeren Siv Jensen (Frp) møtte pressen utenfor egen bolig i morgentimene. Hun sier hun gleder seg til å legge frem statsbudsjettet. Om oljepengebruken sa hun «riktig nivå».

  • Sindre Blicher Larsen
  • NTB Scanpix
Publisert:

– Gleder meg til å legge frem det nye statsbudjsettet, sa hun da hun tradisjonen tro møtte pressen på vei på jobb på årets viktigste dag for en finansminister.

– Jeg ser frem til å legge frem statsbudsjettet i dag. Dette er et budsjett som svarer på de problemene vi står overfor, både på kort sikt og på lang sikt, sier Jensen.

Når Jensen får spørsmål om hun selv er fornøyd med budsjettet, svarer hun:

– Mange vil bli glad, men vil også være noen som skulle ønske vi gjorde mer. Slik er det.

Les også

Undersøkelse slakter regjeringens skattekutt til superrike

Håper KrF og Venstre blir fornøyde

I den økonomiske situasjonen i Norge har det vært tyngre å sette sammen budsjettet:

– Vi står fremfor en omstilling i norsk økonomi, arbeidsledigheten øker og den vil fortsette å øke. Vi har prioritert de riktige tingene, i en situasjon som krever mer av oss. Jeg håper KrF og Venstre finner mange ting i dette budsjettet de er enige i, forklarer Jensen og fortsetter:

– Jeg mener vi har prioritert de viktige og riktige tingene nå for å styrke norsk økonomi og sikre arbeidsplasser. Det er god og riktig pengebruk som gir svar på mange utfordringer.

Les også

Statsbudsjettet 2016: Dette er lekkasjene

En utfordrenede jobb

Regjeringen foreslår å bruke oljepenger tilsvarende 2,8 prosent av oljefondet i statsbudsjettet for 2016, etter det NRK erfarer tirsdag kveld. Det tilsvarer 193 milliarder kroner. Til sammenligning har regjeringen i år anslått at det blir brukt 168,8 milliarder kroner.

– Har det vært vanskelig å sette sammen årets budsjett?

– Vi har større utfordringer å forholde oss til og derfor har det vært helt nødvendig at regjeringen har prioritert de viktigste tingene for å styrke innsatsen både på kort sikt i forhold til arbeidsledigheten. Men ikke minst på lang sikt, som handler om for eksempel en oljeindustri som vi har vært vandt til har vært stor og levert store bidrag inn til norsk økonomi nå skal bli mindre og sysselsette færre enn før. Da er jo det riktige svaret på det å legge til rette for at vi skaper flere arbeidsplasser, nye arbeidsplasser og nye bedrifter. Da må vi stimulere til at de investeringene kommer, og det er ikke gjort over natten, men det er utrolig viktig at vi får det til.

Les også

EU søker tyrkisk hjelp i flyktningkrisen

– Må sette fart på returarbeidet

Flyktningskrisen som herjer i hele Europa og Midtøsten, påvirker også oss her i Norge, ikke minst når det kommer til Statsbudsjettet:

– Statsministeren varslet i Stortinget i går at vi vil legge en egen tilleggsmelding for Stortinget i månedsskiftet. Det handler om at vi nå har bedt om å få oppdaterte tall, vi vet at de tallene som lå til grunn da vi la siste hånd på statsbudsjettet er foreldet nå. Alle ser jo at det kommer betydelig flere asylsøkere til Norge enn man kunne forutse for bare et halvt år siden. Det kommer til å representere store utfordringer for Norge, som vi må finne gode og kloke måter å håndtere det på og det betyr også må sette fart på returarbeidet for mange av de som nå kommer til Norge, ikke får lovlig opphold her sier Jensen.

Les også

Statsbudsjettet 2016: Dette er lekkasjene

Les også

NRK: Regjeringen vil bruke 2,8 prosent av oljefondet

Les også

Regjeringen gir 61 millioner til klimatiltak i skog og myr

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Statsbudsjettet

Flere artikler

  1. – Har vært mer krevende enn det pleier

  2. Siv Jensen: – Budsjettet er tilpasset en ny virkelighet

  3. Her møter Sanner pressen på budsjettdagen: – Krisen er ikke over

  4. Statsbudsjettet 2016: Dette er lekkasjene

  5. Siv Jensen bruker mindre oljepenger