Bøndene møter departementet for å diskutere jordbær-krisen

Landbruksministeren har allerede avvist tiltakspakker og erstatninger til jordbærbønder som har mistet store deler av avlingen. Likevel skal de to partene møtes for å diskutere situasjonen.

MÅ LØSE PROBLEMET SELV: Bjørn Ekeberg i Sylling i Lier er blant dem som opplever å få jordbæravlingene ødelagt av gråskimmelsopp. Regjeringen sier det ikke finnes noen erstatningsordning for slike skader og at bøndene må håndtere tapene selv.
Publisert: Publisert:

Norges Bondelag og Agder Bær og grønt AS har bedt om et møte med politisk ledelse i Landbruks- og matdepartementet. Bakgrunnen er det som har blitt omtalt som tidenes verste jordbæravling, spesielt i Agder og Rogaland.

– Akkurat nå tror jeg vi har omtrent halvparten av den produksjonen som vi burde hatt på denne tiden av året, sa Arvid Laksesvela i Grøntprodusentenes samarbeidsforening til E24 forrige uke.

Onsdag gikk Arbeiderpartiet ut og etterlyste en tiltakspakke fra landbruksminister Jon Georg Dale (Frp) for å helpe jordbærbøndene.

– Landbruksministeren har en veldig bakoverlent holdning til problemet som begynner å spre seg over hele Sør-Norge. Mange frykter for eksistensen til en hel næring ved at det ikke tør satses videre, på grunn av de økonomiske tapene de nå opplever, sa stortingsrepresentant Odd Omland fra Vest-Agder Arbeiderparti til NRK.

Vil ikke erstatte tapet

To dager før hadde Dale sagt at departementet ikke vil erstatte jordbærtapet.

– Først og fremst er dette en kjedelig situasjon for produsentene som er rammet, og jeg forstår at det er en vanskelig situasjon. Men det er alltid er en risiko med landbruk, om det så er jordbær- eller kornbønder som opplever dårlige avlinger enkelte år. Det er en risiko produsenten selv må håndtere, sa Dale til NTB.

Møtet vil bli holdt 18. juli klokken 14.30. Fra Landbruks- og matdepartementet deltar statssekretær Terje Halleland.

Mistet 95 prosent

I en melding på Norsk Bondelags nettsider opplyser Bama Rogaland om at enkelte produsenter har mistet opptil 95 prosent av avlingen.

– Om dette skyldes at plantene har blitt resistente mot de virkemidlene man har for å bekjempe sopp, må det også settes inn innsats på forskningsområdet for å finne en løsning på det, sa Geir Polle

stad (Sp), som leder næringskomiteen på Stortinget.

Senterpartiet har også foreslått en ekstraordinær tiltakspakke til jordbærbønder, som har blitt avvist av Dale.

Dyrere jordbær

Det er Agder og Rogaland som vanligvis står for mesteparten av produksjonen i starten av sesongen. I år har vått vær ført til at en rekke bær har blitt ødelagt.

Bama anslår at det har blitt produsert 40 prosent mindre bær enn planlagt nasjonalt.

Krisen gjør at du mest sannsynlig ikke vil kunne nyte norske jordbær til slikk og ingenting.

– For å si det sånn: Du får nok ikke kjøpt jordbær til 15 kroner kurven denne sesongen, sa han til E24.

Les også

Ap krever jordbær-tiltak fra Dale

Les også

Landbruksministeren vil ikke erstatte jordbærtap

Les også

Bama slår alarm: Den verste jordbærkrisen noensinne

Publisert: