Laveste selskapsskatt på 12 år

Ikke siden Per-Kristian Foss var finansminister har norske selskaper betalt så lite i skatt som i 2015.

DA OG NÅ: Daværende finansminister Per-Kristian Foss følge med under Stortingets behandling av revidert nasjonalbudsjett for 2003 i juni samme år. Siv Jensen, som nå er finansminister, er på vei til talerstolen for å komme med et angrep på regjeringens politikk
Publisert: Publisert:

Den samlede skatteregningen for norske selskaper har falt kraftig de siste årene.

Etter den siste toppen i 2012 da norske selskaper i alt betalte 306,5 milliarder kroner har den samlede selskapsskatten falt med 55 prosent til 139,3 milliarder kroner i 2015.

Det viser selskapsskatt-statistikken for 2015 som Statistisk sentralbyrå (SSB) offentliggjorde fredag morgen.

Nedgangen kan i betydelig grad tilskrives at oljeselskapenes skatt har falt kraftig i takt med oljeprisnedgangen som begynte på forsommeren 2014.

Les også

Statens oljeinntekter fortsetter å krympe

Den samlede selskapsskatten i 2015 var 69 milliarder, eller 33 prosent, lavere enn i 2014.

Nedgangen fra 2014 til 2015 kan i det vesentlige forklares med et fall i den utlignede skatten for oljeselskaper på 70 milliarder kroner. I tillegg gikk skatten for kraftselskapene ned med 1,2 milliarder.

Mer fra landbaserte virksomheter

Etter flere år med nedgang har skatteregningen for landbasert virksomhet økt i 2015. Disse selskapenes skatt økte med 2,4 milliarder kroner til 63 milliarder og bidrar dermed med fem milliarder kroner mindre til fellesskapet enn oljeselskapene.

Ifølge SSBs statistikkbank må vi langt tilbake for å finne et år hvor den samlede skatteregningen for norske selskaper var lavere enn i 2015.

Målt i løpende kroner må vi helt tilbake til 2003 for å finne et år hvor utlignet skatt var lavere enn i 2015. Da betalte selskapene 128,9 milliarder kroner.

Les også

Jensen må se langt etter fjorårets skatteinntekter

I 2003 var Per-Kristian Foss fra Høyre finansminister.

2003 var for øvrig året da Irak-krigen startet, romfergen Colombia gikk i oppløsning på vei tilbake til Jorden.

Silje Nergaard vant Spellemannsprisen (utdelt året etter), Michael Schumacher vant Formel 1 for syvende gang og faren til keeperen hos den regjerende fotballmester i England, Peter Schmeichel, la opp fotballkarrieren som 40-åring.

Les også

Mot ny rekord i oljepengebruk fra Siv Jensen

Les også

Oljefondet har plassert 368,5 milliarder kroner til negativ rente

Les også

I åtte av de siste 15 årene har oljeprisen vært lavere enn i dag

Publisert: