Lei av tulleavgifter og skadelig symbolpolitikk: Dette er NHOs krav til ny regjering med KrF

– Vi må ikke få nok et avgiftssjokk i siste sekund, sier fungerende NHO-direktør Ole Erik Almlid. 

STILLER KRAV: Fungerende NHO-sjef Ole Erik Almlid sier han ikke plages av vonde statsbudsjett-drømmer, men poengterer viktigheten av ikke å gå tilbake på skattekuttene.

Foto: Janne Møller-Hansen VG
 • Hans Jordheim
Publisert:

Etter Knut Arild Hareides nederlag 2. november er KrF på full fart inn i regjering med Høyre, Frp og Venstre.

NHO har noen klare forventninger til hva de mener må skje, og hva som ikke må skje, når partiene i de kommende uker samles for å fremforhandle neste års statsbudsjett.

– De siste årene har vi opplevd flypassasjeravgift, plastposeavgift og sukkeravgift i innspurten av budsjettforhandlingene. Det er veldig skadelig og veldig uforutsigbart. Vi må ikke få nok et avgiftssjokk i siste sekund, sier fungerende NHO-direktør Ole Erik Almlid til E24.

Trønderen forklarer at organisasjonen ser positivt på at landet for første gang siden 2013 vil få en flertallsregjering, og mener det nå er på høy tid at taktikk byttes ut med politikk.

– Vi har savnet en debatt om statsbudsjettet i høst. I fjor var det til sammenligning diskusjon hver eneste dag. Nå må vi få politikken tilbake på agendaen, sier han.

– Behold skattekuttet

I 2014 var det «Jensen-posen», i 2015 var det flyseteavgift og i fjor fikk vi den mye omtalte sukkeravgiften – som næringen selv har karakterisert som svært ødeleggende.

– At flere av tiltakene er helt eller delvis reversert illustrerer jo bare problemet. Næringen kan ikke få nok en regning på to milliarder i siste sekund. Det reduserer investeringslysten til norske bedrifter, sier Almlid.

– Hva frykter du at kan bli årets uventede avgift?

– Jeg har egentlig tro på at det ikke blir noe sånt i år, men viktigst er det kanskje at de ikke reverserer kuttet i selskapsskatten. Det kan jeg strengt tatt ikke si tydelig nok, svarer han.

Regjeringen har foreslått å redusere denne fra 23 til 22 prosent.

Les på E24+

Statsbudsjettet 2019: Slik er spillet om «siste liten-avgiftene»

Forventer full sukkeravgift-revers

I år har sukkeravgiften vært blant de mest omtalte næringspolitiske sakene. Berørte selskaper har rast, og kalt situasjonen «uholdbar».

Siv Jensen vedgikk i forbindelse med forslaget til neste års statsbudsjett, som ble lagt frem forrige måned, at avgiften ikke er godt nok utformet.

Regjeringen foreslo å gå tilbake på deler av den. Avgiften reverseres for sjokolade og godteri, men blir værende for brus.

NHO-sjefen mener at Siv Jensen i utgangspunktet har kommet med et godt budsjettforslag, men er ikke fornøyd med denne beslutningen.

– Hele avgiften burde vekk, og det forventer vi at regjeringen lander på i statsbudsjettforhandlingene, sier Almlid.

– Kan ikke snakkes nok om

Han gjentar også organisasjonens velkjente synspunkt om at 350-kronersgrensen for tollfri import bør ryke, av hensyn til norske bedrifter som mister inntekter, særlig til Sverige.

KrF bekreftet onsdag at dette blir blant partiets fanesaker når partiet nå skal inn i forhandlinger om samarbeid og budsjett.

I tillegg forventer NHO at det vil stå veldig tydelig at Norge trenger et CO₂-fond, og at regjeringen vil satse på karbonfangst for lagring (CCS).

– CCS er noe det nesten ikke kan snakkes nok om. Det ene er verdiskapningen det vil føre til. I tillegg er det et konkret klimatiltak som skaper effekt. Dette kan være vårt bidrag ut i verden.

Kravene

NHOs krav til statsbudsjettforhandlingene handler altså om en kombinasjon av ting som bør og ikke bør skje. Slik kan de oppsummeres:

 • Ikke reverser skattekuttene
 • Dropp hele sukkeravgiften
 • Kutt ut 350-kronersgrensen for tollfri import
 • Vær tydelig på at det skal satses på CO₂-fond og CCS
 • Ikke kom med nok et avgiftssjokk i siste sekund

Her kan du lese mer om

 1. NHO
 2. Politikk
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Statsbudsjettet: Hvor kommer kuttene?

 2. NHO refser regjeringen før statsbudsjettet: – Har hjertet i halsen

 3. Revidert budsjett: Sukkeravgiften skal kuttes med 365 millioner

 4. Annonsørinnhold

 5. Regjeringen endrer den omstridte sukkeravgiften

 6. – Regjeringen ødelegger bransjen