Tror kronesjokk er midlertidig

Under én måned før Norges Bank har signalisert at den vil heve renten, er kronekursen fortsatt på et «ekstremt svakt» nivå. Det vil ikke vare, mener eksperter.

SER KRONESTYRKING: Sjefanalytiker Nordea Markets, Eric Bruce, følger utviklingen i markedene fra lokalene til Nordea Markets. Foto: FRODE HANSEN, VG

Foto: Frode Hansen VG
  • Johan Nordstrøm
Publisert: Publisert:

Utviklingen i kronekursen de siste månedene har overrasket en samlet analytikerstand. For mens «alle» trodde at kronen ville gå sterkere etter sommeren, har den gått motsatt vei.

Det kraftige kronefallet gjorde at økonomer tidligere denne uken åpnet for en dobling av styringsrenten før året er omme. Styringsrenten vil da være på én prosent, en dobling fra dagens rekordlave nivå på 0,5 prosent.

Imidlertid står ekspertene fast på sin forventning om at kronen skal styrkes.

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets forventer at den norske kronen vil styrke seg generelt mot de store valutaene frem mot nyttår.

– Den norske kronen vil styrke seg noe slik at én euro vil komme ned på 9,50 kroner før nyttår. Og én dollar vil komme ned på 8,15-8,20 kroner mot nyttår, sier Bruce til E24.

Samtidig understreker han at med handelskrig og mye usikkerhet er det krevende å lage en prognose for den norske kronen mot dollar.

I løpet av ett år har den norske kronen svekket seg over fem prosent mot euro. For ett år siden kostet én euro 9,27 kroner. I skrivende stund koster én euro 9,73 kroner.

Mot dollaren har den norske kronen svekket seg i underkant av åtte prosent det siste året. For ett år siden kostet én dollar 7,75 kroner. I skrivende stund koster én dollar 8,36 kroner.

– Ekstremt svak

– Den norske kronen er ekstremt svak gitt grunnleggende faktorer som høy oljepris og Norges Banks varslede økning av styringsrenten, sier Bruce.

Prisen på Nordsjøolje har steget over 44 prosent til over 78 dollar fatet i løpet av ett år.

Sentralbanksjef Øystein Olsen har signalisert at Norges Bank vil heve styringsrenten i september. Det blir første renteheving siden 2011.

Sjefanalytikeren er i likhet med andre eksperter sikker på at Norges Bank hever renten som varslet i september.

– Rentehevingen til Norges Bank vil gi noe sterkere krone, sier Bruce.

Han forventer også at Norges Bank vil signalisere flere rentehevinger enn tidligere varslet, og at det vil bidra til ytterligere kronestyrking.

Les også

Stusser over kronekursen: – Nesten krisenivåer

Dratt med av den svenske kronen

Bruce tror at forklaringen til kronesvekkelsen har vært at den norske kronen er blitt dratt med av den svenske kronen, som har svekket seg over 12 prosent mot euro i løpet av ett år. Tidligere denne uken kostet én euro 10,70 svenske kroner. Dette er et nivå vi ikke har sett siden finanskrisen.

At den norske kronen svekker seg på bakgrunn av en svak svensk krone, har skjedd i økende grad over de siste par årene.

Bruce tror at denne samvariasjonen vil bli svakere igjen under høsten når Norges Bank øker renten, mens Riksbanken vil bli liggende med negative renter til godt ut i 2019.

– Samtidig er det vanskelig å se at korrelasjonen skal forsvinne helt. Så for å se den store trenden for sterkere krone må vi nok også ha med oss den svenske kronen, sier Bruce.

Tror på litt sterkere krone på sikt

Valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets forventer at de tingene som har bidratt til å svekke kronen i år, vil fortsette å bidra til en svak krone. Det handler om:

* Svakere global vekst
* Kina som bremser
* Den amerikanske sentralbank (Fed) som fortsetter å heve renten
* Handelskrigen mellom Kina og USA

– Jeg tror på litt sterkere krone på sikt fordi markedet begynner å fokusere på at Norges Bank skal heve renten ikke bare i år, men også i de kommende årene, sier Østnor til E24.

Pengepolitisk rapport som sentralbanksjef Øystein Olsen la fram i juni, antyder at styringsrente vil øke fra dagens 0,5 prosent til noe over 2 prosent ved utgangen av 2021.

Østnor forventer at 1 euro vil ha kommet ned på 9,40 kroner om seks måneder. Og at 1 dollar vil koste 8,70 kroner om seks måneder.

EKSPERT PÅ VALUTAER: Valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets.

Foto: Javad Parsa
Les også

– Hvilket tall som står på seddelen betyr ingenting

Les også

Analytiker tror ikke Tyrkias omfattende innstramminger er nok: – Hovedgrepet som må til høyere renter

Les også

Rubel-sjokk etter sanksjonsrykter

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Kronekurs
  2. Valuta

Flere artikler

  1. Eksperter: Kronesjokk kan gi to rentehopp i år

  2. Kronen faller til tidenes svakeste nivå mot euroen

  3. Kronen ofte svakest i desember: Julehandel i Sverige kan bli dyrere jo lenger du venter

  4. Annonsørinnhold

  5. Tror krone-rekord knuses: Nordea spår 10,25 mot euro

  6. Tror svensk rentegrep kan gi norsk kronefall