Dette er Entra-saken

Det stormer rundt den nyansatte Entra-sjefen, Rune Olsø.

Publisert:

Først ble det avslørt at Entra-sjefen har fått en lønn- og pensjonspakke som ligger langt over det topplederne i private eiendomsselskap får. Olsø har en årslønn på 4,2 millioner inkludert bonus.

Så begynte det å lekke fra styret i det statseide eiendomsselskapet Entra. Enkelte styremedlemmer skal ha presset inn Rune Olsø som ny toppsjef. Styreleder Siri Hatlen, nestleder Martin Mæland og Ida Helliesen stemte i mot.

Dette skjedde på et styremøte, der utnevnelsen av ny sjef ikke engang sto på agendaen, ifølge Adresseavisens avsløringer.

En av styremedlemmene som ville ha inn Olsø er eiendomsinvestor Ketil Fjerdingen, som mange mener er inhabil. Det er kommet anklager om at Rune Olsø i sin tid i Trondheim Arbeiderparti skal ha hjulpet med å få godkjent et hotell i Trondheim der Ketil Fjerdingen var en av investorene bak prosjektet.

Rune Olsø er i tillegg venn av næringsminister Trond Giske.

Det tok ikke lang tid før kritikken mot denne prosessen kom på løpende bånd fra kommentatorer, opposisjonen og folk i de rødgrønne partienes rekker.

Slik ser hendelsesforløpet ut, følg med:

18. april: Kyrre Olaf Johansen går av som Entra-sjef. Rune Olsø er på dette tidspunktet viseadministrerende direktør, og blir konstituert toppsjef inn til en permanent løsning er funnet.

April: Næringsminister Giske ber lovavdelingen i Justisdepartementet om å vurdere hans habilitet rundt Entra og Olsø. Lovavdelingen konkluderer med at Giske kan håndtere Entra generelt, men ikke saker som har med Rune Olsø å gjøre.

7. mai: Styremøte i Entra. Styremedlemmene Ottar Brage Guttelvik og Ketil Fjerdingen skal ha forsøkt å utnevne Rune Olsø til sjef. Guttelvik er tidligere Ap-topp og Ketil Fjerdingen er bekjent av næringsministeren.

14. mai: Generalforsamling avholdes. Styret reduseres fra 9 til 7 medlemmer. Styreleder Reksten Skaugen og Berg Jacobsen trer ut. Som E24 skrev om onsdag kan reduksjonen i antall styremedlemmer ha banet vei for utnevnelsen til Olsø.

Mai: Næringsminister Trond Giske erklærer seg selv inhabil i spørsmål om Rune Olsø, grunnet deres vennskap.

Juni: Det nye styret trer sammen.

August: Styret behandler lederspørsmålet, men blir ikke enige. Saken utsettes.

26. september: Rune Olsø ansettes som ny sjef i Entra, mot tre stemmer, blant annet fra styreleder Siri Hatlen og styrets nestleder. Utnevnelse av ny toppsjef stod ikke på agendaen.

9. oktober: Bård Vegar Solhjell (SV) utnevnes som settestatsråd.

Les også

Ap-representanter vil vrake Entra-styretGiske: - Jeg har ikke tatt i Olsø-saken med ildtangOlsø kan ende opp uten en krone i sluttpakkeStyreendring banet vei for Olsø til sjefsjobbenDerfor må Entra-sjefen gåSolhjell vil ikke frede noen i Entra-styretHatlen: - Kjente ikke til Fjerdingen og Olsøs vennskapEntra-sjefen skaffet kameraten hotell-tillatelseHver tredje ansatte i Entra er sjefJens avviser Entra-kritikk:- Det er nå situasjonen har oppståttHøyre om Entra-saken: - Må skifte ut styret

Publisert:
Gå til e24.no