Dette skjer denne uken: Amerikansk PMI og norsk ledighet

Resesjonsfrykten kan blusse opp igjen om mandagens temperaturmåler fra USA er svakere enn ventet, tror Danske Bank-strateg. Her hjemme kommer det norske arbeidsledighetstall i to omganger denne uken.

 • Ola Alsberg
Publisert: Publisert:

Hjemme og ute i verden kommer det flere nøkkeltall denne uken.

I tillegg har Norsk Hydro og Kongsberg Gruppen kapitalmarkedsdag tirsdag. Fredag er det generalforsamling i Borr Drilling.

Norske arbeidsledighetstall

Onsdag og fredag kommer tall på norsk arbeidsledighet fra henholdsvis SSB (Aku-tall) og Nav.

– Sett at arbeidsledighetstallene har stabilisert seg etter å ha falt i tre år, kan det være et tegn på at veksten dabber av. Men vi ser også at antall ledige stillinger stiger, og det motbeviser det negative signalet, sier sjefstrateg Christian Lie i Danske Bank.

– Det er en etterspørsel etter kvalifisert arbeidskraft. Vi tror på en uendret Nav-ledighet, mens Aku-ledigheten faller til 3,5 prosent, sier han.

Arbeidsledighetstallene viser litt forskjellige ting. Mens Nav-tallene for ledige viser kun faktisk registrerte arbeidsledige, plukke SSBs Aku-tall også opp dem som er klare til å jobbe, men som ikke er i Nav-systemet. Dette kan for eksempel være folk som er hjemmeværende, studerer eller av andre grunner ikke er på Nav.

Sjefstrateg Christian Lie i Danske Bank.

– Resesjonsfrykten kan blusse opp igjen

Mandag kommer det foreløpige innkjøpssjefenes forventningindeks for produksjonen (PMI) for USA, som tar temperaturen på den amerikanske økonomien.

– For august ble denne PMI-en for industrien revidert opp fra 49,9 til 50,3, forklarer Lie.

– Selv om dette er over 50, indikerer det den laveste ekspansjonen i amerikansk industri siden september 2009. Det blir veldig spennende å se om tallene svekkes videre. Da vil resesjonsfrykten som har blitt noe dempet den siste tiden, kunne blusse opp igjen.

Tyske indekser

Tirsdag kommer tyske IFO-indeksen for september. IFO-indeksen måler tilliten i næringslivet i Tyskland.

– Både bedriftenes betrakting av nåsituasjonen og fremtiden har vært avtagende, men basert på positive tall i ZEW-indeksen ( som baseres på inntil 350 investorer og analytikeres forventninger om utsiktene i tysk økonomi det nærmeste halvåret) ser vi en stabilisering, men at den fremdeles vil være på den svakere siden, sier Lie.

Spenning rundt brexit

Også denne uken er markedets øyne rettet mot brexit.

– Forhandlingene mellom den britiske regjeringen og EU om den «irske nødløsningen» vil være et hinder man må komme over for å komme til enighet. Forrige uke ga oss både positive og negative signaler fra EU, mens den irske regjeringen ga langt mindre positive signaler om potensialet for en avtale, sier Lie.

Tidlig neste uke får vi også beslutningen fra den britiske høyesteretten om hvorvidt Johnsons suspensjon av parlamentet i slutten av august var lovstridig.

– Dersom de kommer frem til at det var ulovlig kan han bli tvunget til å tilbakekalle parlamentet. Vi forventer at det mest sannsynlige er at Brexit utsettes til senere enn den tidligere inngåtte fristen på 31. oktober, og et nyvalg i sent november eller tidlig desember i år, sier Lie.

Handelskrig

Samtidig vedvarer handelskrigen mellom USA og Kina.

– Det vil være fokus på dialogen mellom USA og Kina inn mot forhandlingene som skal finne sted i oktober, sier Danske Bank-strategen.

– Det var en periode med imøtekommelser fra begge parter, men rett før helgen kansellerte kineserne besøk til jordbruksområder i USA, og etter det har Trump sagt at det ikke er sikkert det kommer avtale før presidentvalget, og at han har liten interesse i en midlertidig avtale, sier han, og legger til:

– Trumps uttalelser får mindre og mindre kredibilitet hos investorer ettersom vi ser så store svingninger. I Danske Bank tror vi ikke på noen løsning før presidentvalget neste år, og tror det må til en enda kraftigere svekkelse av amerikansk økonomi eller tilbakegang i amerikanske aksjekurser for at Trump skal mykne opp mot Kina før valget.

Konflikten mellom Iran og Saudi-Arabia

Etter angrepet på to av Saudi-Arabias oljeanlegg lørdag 14. september, sier Lie at konflikten mellom Iran og Saudi-Arabia kan eskalere ytterligere.

– Det har kommet nyheter om at Trump gir militær støtte til Saudi-Arabia, og samtidig innfører enda flere sanksjoner mot Iran. Skulle man eksempelvis se nye angrep på Saudi-Arabias anlegg, noe Houthi-rebellene har truet med, vil konflikten uvilsomt eskalere, sier Lie.

Les også:

Les også

Brexit-kaos for norsk fisk kan true britenes «fish and chips»

Les også

Mener norske oljeinstallasjoner er for dårlig sikret: – Overraskende om Norge ikke blir angrepet

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Dette skjer denne uken
 2. Danske Bank
 3. Christian Lie
 4. Tyskland
 5. Ifo-indeksen
 6. Arbeidsledighet

Flere artikler

 1. Dette skjer denne uken

 2. Betalt innhold

  Kruttønnen som kan skape kaos i oljemarkedet

 3. Danske Bank: Krig mellom USA og Iran kan presse oljen til 150 dollar og føre til global resesjon

 4. Oslo Børs falt tungt etter «tsunami av usikkerhetsfaktorer»

 5. NTNU-professor om droneangrepet: – Dette rammer verdensøkonomien