Svak krone gir Jensen 32 milliarder mer å rutte med

Den stadig svakere kronen har ført til at oljefondet har vokst med flere hundre milliarder kroner de siste ukene.

FYLLER PUNGEN: Den bratte kronesvekkelsen har gjort at verdien av Oljefondet har vokst med mange hundre milliarder kroner.

Vidar Ruud
  • NTB
Publisert:

I statsbudsjettet ble det antatt at oljefondet fra årsskiftet ville være på 5.500 milliarder kroner, men fredag var verdien nær 6.300 milliarder, skriver Dagens Næringsliv.

Ifølge avisen er svakere krone årsaken til økningen og legger man handlingsregelen på 4 prosent til grunn, har finansminister Siv Jensen (Frp) fått 32 milliarder mer å rutte med.

Handlingsregelen er enkelt forklart en plan for å sikre en jevn og langsiktig forsvarlig bruk av oljepengene. Regelen forutsetter at vi over tid ikke bruker mer av oljefondet enn den forventede realavkastningen. Denne er igjen anslått til 4 prosent av fondets kapital.

Den internasjonale krisen førte til at Stoltenberg-regjeringen i 2009 valgte å bruke mer enn 4 prosent. I 2010 brukte man 3,8 prosent og i årene etter har oljepengebruken ligget på litt over og under 3 prosent av realavkastningen. I statsbudsjettet for 2015 har Solberg-regjeringen lagt seg på 3 prosent.

Les også:

Full kronesmell etter Olsens rentekuttSSB: Så mye vil en svakere oljepris svekke norsk økonomiPartiene krangler om poseavgift

Flere artikler

  1. Dette er handlingsregelen

  2. Regjeringen endrer handlingsregelen

  3. Vil stramme inn handlingsregelen

  4. Annonsørinnhold

  5. Regjeringen øker oljefondets aksjeandel fra 62,5 til 70 prosent

  6. Slik vil han stagge Siv Jensens oljepengebruk