Årstaledebutant må google Norges Bank

Økonomene forventer at Øystein Olsen snakker om renter, inflasjon, gjeld, valutakrig og oljepenger i sin årlige tale. Oljeservice-topp Ståle Kyllingstad håper at talen blir kjedelig – og at han finner frem til Norges Bank. 

HÅPER PÅ KJEDELIG KVELD: Ståle Kyllingstad styrer sitt IKM Gruppen fra hovedkontoret på Sola. Men torsdag drar han til Oslo for årstalen.
Publisert:

Industrimannen Ståle Kyllingstad er debutant i det fine selskap når han torsdag kveld benker seg for å høre sentralbanksjef Øystein Olsens årstale.

Hvis han finner frem, vel å merke.

– Adressen står ikke i invitasjonen. Så jeg må google for å finne ut hvor jeg skal, sier Kyllingstad til E24.

Kyllingstad eier og leder IKM Gruppen som leverer varer og tjenester til olje- og offshoreindustrien. Gruppen har om lag 2.450 ansatte og regner med en omsetning på fire milliarder kroner i år, ifølge hjemmesiden.

Gruppen har sitt hovedkontor på Sola utenfor oljebyen Stavanger.

Kyllingstad håper egentlig at talen han reiser til Oslo for å høre skal være ganske kjedelig og at Olsen sier minst mulig.

– Jeg håper han skal si «steady business as usual». Det er en bra utvikling i norsk økonomi og vi bør ikke la oss påvirke av børsuroen, sier Kyllingstad.

– Ingenting er som stabilitet og forutsigbarhet for næringslivet og for samfunnet. Han trenger ikke forhaste seg med å sette opp renten. Vi trenger ingen ny kurs, sier han.

Renteprat og amerikanske inflasjonstall

Den nye toppsjefen for Skagen, Øyvind Schanke, er spent på om Olsen nevner noe om de amerikanske inflasjonstallene som kom onsdag formiddag.

SKAGEN-DIREKTØR: Etter at Storebrand kjøpte Skagenfondene, tok Øyvind Schanke over som administrerende direktør i februar.

– Jeg har ingen klare forventninger, men muligens noe om inflasjonsnivået i USA og hvordan rentenivået kan komme til å endres her hjemme, sier Skagen-sjefen.

Den amerikanske konsumprisindeksen økte med 0,5 prosent fra desember til januar. Det bringer årsveksten opp til 2,1 prosent, hvilket er over sentralbankens inflasjonsmål og overrasket markedet.

– Jeg har ikke vært noen gjenganger på de middagene, men det har jo kommet opp viktige temaer i denne sammenhengen med jevne mellomrom, så jeg lutter øre, sier Schanke.

Kjersti Haugland, sjeføkonom i DNB Markets, er på sin side klar i oppfatningen av hva hun forventer av kveldens tale.

DNB Markets: Kjersti Haugland, sjeføkonom

– I dag blir jeg veldig overrasket om han ikke snakker om det alle er opptatt av, nemlig utsiktene når sentralbankene, også i Europa, skal begynne å heve rentene. Det pengepolitiske eksperimentet med nullrentepolitikk er i ferd med å bli avsluttet, og jeg ser for meg at sentralbanksjefen vil spenne opp litt forskjellige scenarier, med gode drøftinger, uten å komme med noen bombastisk konklusjon, sier hun.

Sjeføkonomen forventer også at nordmenns økende gjeld vil være et tema.

– Dette er særlig aktuelt når vi vet at styringsrenten, ifølge sentralbanken, skal opp mot slutten av året. Hvor høye renter tåler vi i lys av den høye gjelden, spør Haugland.

Regner med festtale

Sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken tror ikke landet vil se særlig annerledes på de økonomiske utsiktene etter kveldens tale.

– Jeg regner med at det blir en flott festtale fri for pengepolitiske signaler – en tale der de store linjer trekkes opp, slik det har vært de siste årene. 2012-talen ble overtolket av markedet og det slo veldig feil ut i. Øystein Olsen har nok voktet seg for ikke å gjøre den samme feilen etter det, sier hun.

Handelsbanken: Kari Due-Andresen, sjeføkonom

Due-Andresen forventer at talen vil omtale den gode utviklingen i norsk og internasjonal økonomi, men at det nok kommer noen pekefingre. Hun trekker frem boligmarkedet, gjeldsvekst og oljepengebruk.

Modeller, valutakrig, oljefond og politikk

Utviklingen i USA de siste ukene har gjort forholdet mellom arbeidsledighet og inflasjon aktuelt.
Sjeføkonom i Sparebank 1, Elisabeth Holvik, tror ikke Olsen vil nevne børsuroen direkte, men at Olsen kanskje vil snakke om Norges Banks modeller.

Sparebank 1: Sjeføkonom Elisabeth Holvik

– En rekke spennende, strukturelle endringer i økonomien, som aldrende befolkning, automatisering, tregere globalisering, gjeldsvekst og proteksjonisme, vil gjøre det nødvendig å tilpasse modellene som sentralbanken bruker, sier Holvik til E24.

Faren for en fremtidig valutakrig og diskusjonen rundt aktiv eller passiv forvaltning av oljefondet er to andre tips.

– Det viktigste for Norge er nok uansett at sentralbanken støtter opp om en næringsvennlig politikk som kan hjelpe omstillingen bort fra olje. Vi må ha like vilkår som våre naboland for investering, skatt, gründere, og industri, slik at de gode ideene fra universitetene ikke blir satt i produksjon i andre land.

– Jeg tror ikke han vil være så tydelig, men han burde være det, sier Holvik.

Les også

– Vi har et rentenivå som ingen kunne forestille seg

Les også

Spår norsk renteheving før sommeren

Les også

Holder renten uendret

Publisert: