IMF-sjefen åpner for gresk euroexit

Det er en mulighet for at Hellas kan komme til å forlate eurosonen, sier IMF-sjef Christine Lagarde.

FORHANDLER: IMF-sjef Christine Lagarde sliter med å komme til enighet med Hellas, her ved finansminister Yanis Varoufakis.

Emmanuel Dunand
Publisert:,

– Dersom det skulle skje, vil det ikke akkurat bli noen spasertur. Men en gresk euroexit vil heller ikke bli euroens ende, sier Lagarde i et intervju med den tyske avisa Frankfurter Allgemeine Zeitung torsdag.

– En gresk exit er en mulighet, sier hun.

Lagarde er for øyeblikket i den østtyske storbyen Dresden, der eurosonens finansministere møtes.

Også sjeføkonom Olivier Blanchard i IMF har tidligere også sagt at en grexit kan skje.

– La oss håpe det ikke skjer. Men jeg er overbevist om at euroen kommer til å overleve dette, sier han ifølge Reuters.

– Usannsynlig

Forhandlingene mellom Hellas og deres kreditorer har nå pågått i lang tid, og Lagarde legger ikke skjul på at det er vanskelig.

– Det er svært usannsynlig at vi i løpet av de neste dagene finner en omfattende løsning, sier hun.

Intervjuet legger en demper på den positive stemningen som har rådet de siste dagene. Senest torsdag sa en talsperson for den greske regjeringen at de har som mål å ha en avtale klar innen førstkommende søndag, melder nyhetsbyrået Dow Jones.

Les også

Hellas vurderer gebyr på uttak i minibank

IMF-sjefen på sin siden er langt mer edruelig. Til Frankfurter Allgemeine Zeitung sier hun at det fortsatt er flere området som må gjennomgås grundig.

«Bankruns»

Det har vært tilløp til nettopp «bankruns» i Hellas det siste halve året. Senest tirsdag forsvant det 300 millioner euro ut av de greske bankene, etter uttalelser om at det kan innføres valutarestriksjoner snart, samt uttalelser fra det greske finansdepartementet om en mulig skatt på minibankuttak. Dette ble senere trukket tilbake, ifølge den greske avisen Ekathimerini.

IMF ga i 2010 Hellas tilsagn på 38 milliarder euro i kriselån, hvorav halvparten ennå ikke er utbetalt.

Les også

Denne dansken er Hellas' mest forhatte mann

Det er heller ikke mye som tyder på at fondet er villig til å gi etter for grekernes krav. IMF krever at Hellas må vaske frem tiltak som vil få gjelden ned til et akseptabelt nivå, en rekke reformer hvor kutt i pensjoner er spesielt viktig.

Syriza-regjeringen gikk til valgs på å ikke kutte i pensjoner og lønninger, samt å reversere en rekke reformer tidligere greske regjeringer har gjort.