Sverige dundrer videre

Sveriges BNP vokste med 5,3 prosent i forrige kvartal.

GRUNN TIL JUBEL: Sverige går så det suser.
Publisert:

Tross spådommer om en pågående oppbremsing dundrer det svenske økonomiske lokomotivet videre i høy fart.

I andre kvartal økte Sveriges bruttonasjonalprodukt (BNP) med 5,3 prosent, ifølge et førsteanslag fra Statistiska Centralbyrån (SCB) fredag.

Sammenliknet med kvartalet før steg landets samlede produksjon med 1,0 prosent. Begge tallene er justert for normale sesongvariasjoner.

Bedre enn forrige kvartal

Etter en bratt nedtur som følge av finanskrisen har den svenske økonomien det siste året opplevd den kraftigste veksten av samtlige EU-land.

Torsdag viste imidlertid en fersk konjunkturrapport tegn på at veksten sakker av raskere enn tidligere antatt.

Dagens BNP-tall tyder likevel på at trøkket ennå er høyt. Veksten sammenliknet med tremånedersperioden forut var sterkere i andre kvartal (1,0 prosent) enn i første kvartal (0,8 prosent), justert for sesongvariasjoner.

BNP-anslaget knuser også forventningene til analytikerne, som på forhånd lå på 4,7 prosent vekst på årsbasis og 0,4 prosents vekst fra forrige kvartal.

Ikke justert for sesongvariasjoner var årsveksten 4,8 prosent. Differansen til de sesongjusterte tallene skyldes at det var færre arbeidsdager fra april til juni i år enn i fjor.

LES OGSÅ: Stockholm vil bli feriemål for homofile

Blir mer produktive

Dagens tall er et tidlig overslag av mer fullstendige BNP-beregninger som legges frem i september. Førsteanslaget pleier likevel å treffe ganske bra sammenliknet med det endelige resultatet.

SCB peker på at produksjonen innen næringslivet har steget med 7,2 prosent på det siste året. Antallet sysselsatte har økt 2,5 prosent, mens arbeidsproduktiviteten har tiltatt hele 5,0 prosent.

Nordea-økonom Andreas Jonsson mener at BNP-tallet er noe høyere enn den svenske sentralbanken (Riksbanken) hadde ventet seg.

«Dette taler for vår oppfatning om at Riksbanken kommer til å fortsette med sin innstrammingspolitikk på kort sikt,» skriver Jonssen i en kommentar gjengitt av E24.se.

LES OGSÅ: Sverige setter opp renten

Publisert: