Hellas bekrefter at avstemningen er avlyst

Hellas' finansminister har gitt beskjed til EU om at landet likevel ikke vil holde folkeavstemning om redningspakken.

HAR SAGT FRA: Finansminister Evangelos Venizelos har ringt tre av EUs viktigste finanspolitikere og gitt beskjed om at det ikke blir noen folkeavstemning i Hellas.

ARIS MESSINIS
  • Bernhard L. Mohr
Publisert:

Hellas' finansminister Evangelos Venizelos ringte fredag formiddag til tre av EUs viktigste finanspolitikere.

På telefonen ga han klar beskjed om at Hellas ikke kommer til å holde noen folkeavstemning om den siste redningsavtalen med EU og Det internasjonale pengefondet (IMF).

Det skriver Reuters med henvisning til en offisiell melding fra det greske finansdepartementet.

Ifølge nyhetsbyrået snakket Venizelos med EUs kommisjonær for økonomispørsmål Olli Rehn, Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble og Luxembourgs statsminister Jean-Claude Juncker.

Sistnevnte leder den såkalte Eurogruppen, forumet for finansministrene i euroområdet.

LES OGSÅ: Skjebnedag for Papandreou

Massiv kritikk

Avtalen med EU og IMF ble vedtatt av EU-landenes regjeringssjefer, IMF og representanter for Europas største banker 26. oktober.

Den nye redningsplanen sikrer Hellas en gjeldsnedskrivning på 50 prosent, hvilket betyr at grekerne slipper å betale tilbake mer enn 100 milliarder euro.

Det skapte ramaskrik internasjonalt da statsminister Papandreou mandag trakk avtalen i tvil ved å kunngjøre folkeavstemning om saken.

Den greske statsministeren fikk umiddelbart beskjed av Angela Merkel og Nicolas Sarkozy om at EU og IMF ville stoppe pengeoverføringer inntil planen var vedtatt.

Torsdag morgen gikk til og med finansminister Venizelos ut og kritiserte sin egen statsminister.

«Hellas' plass i eurosamarbeidet er en historisk seier for det greske folket som ikke kan trekkes i tvil. ... det kan ikke avhenge av en folkeavstemning,» skrev finansministeren i en pressemelding.

LES OGSÅ: ESB-medlem sier EU-økonomien er i «fritt fall»

Snudde på flisa

Kritikken gjorde at Papandreou torsdag åpnet for å droppe avstemningen dersom opposisjonen i det greske parlamentet ville stille seg bak planen.

- Jeg vil være fornøyd selv om vi ikke har noen folkeavstemning, noe som aldri var noe mål i seg selv. Jeg er glad for at all denne debatten i det minste har fått folk til å ta til fornuft, sa Papandreou torsdag.

I dag ringte altså finansminister Evangelos Venizelos til tre av de viktigste europeiske partnerne og bekreftet avlysningen.

LES OGSÅ: Gresk milliardtap for tysk storbank

Opposisjonen vil støtte pakken

Politiske kommentatorer verden over spør seg nå hvor gjennomtenkte Papandreous handlinger har vært.

Selv antyder Papandreou at det hele har vært et politisk spill for å få opposisjonen i det greske parlamentet til å stille seg bak redningsplanen.

Opposisjonsleder Antonis Samaras har ustanselig kritisert regjeringen for den økonomiske politikken. Forrige uke uttalte han at redningspakken ville føre til «ni års fattigdom og kollaps», ifølge Globalpost.com.

Nå sier han at vil støtte planen - for å unngå at Hellas går bankerott.

LES OGSÅ: – Papandreou spiller poker

Publisert:

Flere artikler

  1. Dropper folkeavstemning

  2. - Skriftlig forpliktelser skal sikre nye nødlån

  3. I krisemøte nå

  4. BBC: - Den greske statsministeren går av om 30 min

  5. - Papandreou kan trekke avstemningskravet