Krangler om Giske-høringen: - Dette blir svært viktig

Kontrollkomiteen kaller næringsminister Trond Giske inn på teppet rett før jul.

- LANGE DISKUSJONER: Martin Kolberg (Ap) i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité misliker sterkt at opposisjonen skal kalle inn næringsministeren til høring. Ifølge Kolberg har det vært lange diskusjoner om hvordan høringen skal gjennomføres. Her er Kolberg avbildet under en annen høring i komiteen.
Publisert:

- Dette blir en svært viktig høring. Hittil har vi hatt lange diskusjoner om premisser for høringen, hvem som skal kalles inn og hvordan høringen skal gjennomføres, sier Martin Kolberg (Ap) til E24 på vei ut fra tirsdagens møte i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

I forrige uke vedtok opposisjonspartiene å avholde høring om næringsminister Trond Giskes eierutøvelse i statseide selskaper.

Høringen kommer i kjølvannet av utallige medieoppslag om Giskes håndtering av styreutnevnelser i Telenor, Kongsberg Gruppen og Entra.

- Arbeiderpartiet er mot høringen, og har kontinuerlig prøvd å motsette seg dette, sier Høyres Per Kristian Foss til E24 etter møtet. Foss er saksordfører i saken.

Les også: Kontrollkomiteen åpner sak mot Giske

Da beslutningen om høring ble tatt i forrige uke kalte Martin Kolberg hele prosessen «et uverdig politisk spill».

Frontene i komiteen er steile i denne saken. Splittelsen går mellom de rødgrønne regjeringspartienes representanter og opposisjonspartiene Høyre, Frp, Venstre og KrF.

Høring rett før jul

- Høringen blir trolig avholdt den 18. desember, sier Per Kristian Foss.

SAKSORDFØRER: Høyres Per Kristian Foss skal lede høringen med næringsminister Trond Giske i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

Datoen er ikke helt fastsatt fordi visse praktiske ting må avklares i forhold til Stortingets agenda, ifølge Foss.

- Den endelige listen over hvem som blir kalt inn vil bli klar neste uke, legger han til.

Etter det E24 erfarer er det snakk om å kalle inn de som ledet valg- og nominasjonskomiteene i Kongsberg Gruppen, Entra Eiendom og Telenor i de aktuelle periodene.

Næringsministeren har selv mulighet til å bestemme om han alene vil møte fra departementets side, eller om han vil ta med seg noen av toppbyråkratene fra eierskapsavdelingen.

Per Kristian Foss sier at de kan komme til å anmode Giske om å ta med lederen i Næringsdepartementets eierskapsavdeling, ekspedisjonssjef Mette I. Wikborg.

Ser frem til høring

Trond Giske uttalte i forrige uke at han ser frem til høringen.

I en uttalelse til E24 sa Giske følgende:

«Jeg ser frem til å få slått fast fakta i denne saken: I Entra-saken erklærte jeg meg inhabil for et halvt år siden og har overhodet ikke hatt noe med ansettelsen av ny sjef å gjøre, at det i våre styrer er en god balanse mellom folk fra høyre- og venstresiden, og at det ikke sitter en eneste nær venn av meg i et eneste styre i selskapene under Nærings- og handelsdepartementet».

EIER: Trond Giske er i flere saker blitt kritisert for måten han håndterer det statlige eierskapet på.

«Jeg ser også frem til den viktige diskusjonen om den store forskjellen mellom de rødgrønnes aktive eierskapspolitikk for å sikre arbeidsplasser og investeringer i Norge, og Høyre og Fremskrittspartiets omfattende forslag om privatisering av norske nøkkelbedrifter».

Anklages for press

Det har vært flere saker i media i høst knyttet til næringsminister Trond Giske og de statseide selskapene.

Først kom Entra-saken der et mindretall i styret klarte å kuppe inn Giskes nære venn Rune Olsø som ny konsernsjef i det statseide eiendomsselskapet. Ettersom valget ble gjort mot styreleder og nestleders vilje skal det ha oppstått full krise i Entra-styret.

Giske erklærte seg inhabil i våres, men det ble ikke utnevnt en settestatsråd for å håndtere krisen før i september.

I Kongsberg Gruppen skal Trond Giske ha prøvd å presse inn LO-leder Roar Flåthen i styret. Valgkomiteen skal ikke ha ønsket det, og situasjonen endte med at det ble opprettet en permanent varaplass i styret for LO-lederen.

TV 2 avslørte i oktober at Trond Giske skal ha forsøkt å presse inn sin venn Tore O. Sandvik i Telenor-styret. Telenors nominasjonskomité skal ha ment at Sandvik ikke var kvalifisert for jobben.

Sandvik endte til slutt med en plass i bedriftsforsamlingen i Telenor. Giske avviste på sin side at han hadde utøvet noe press mot Telenor.

Les også

Giske avviser styrepress i TelenorLundteigen: – Kampanje mot GiskeGiske må svare på fire nye spørsmålKomitéleder: - Ikke gunstig med FlåthenGiskes Entra-svar imponerer ikke AnundsenRune Olsø går av som administrerende direktør i Entra

Publisert:
Gå til e24.no