SV og Sp vil reforhandle hele EØS-avtalen

Både Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet mener det er på tide å reforhandle hele EØS-avtalen. Kampen om å si opp avtalen har Sp lagt på is.

REFORHANDLINGER: SV og SP går inn for å reforhandle EØS-avtalen i løpet av 2013. Her er SV-leder Audun Lysbakken sammen med SP-leder Liv Signe Navarsete.
Publisert: Publisert:

Bare ni måneder før stortingsvalget er det dermed full usikkerhet om hva de rødgrønne vil med EØS etter 2013. Både i SV og Sp endrer man nå EØS-strategi, skriver Klassekampen.

– Vi mener det bør kunne være helt realistisk at en rødgrønn regjering arbeider for å endre EØS-avtalen etter 2013, sier Senterpartiet-statssekretær Anne Beathe Tvinnereim i Kommunal- og regionaldepartementet.

Karin Andersen i SV

Sp vil nå aktivt kritisere avtalen fram mot neste års valg. I stedet for å ha oppsigelse av avtalen som sitt hovedmål, skal partiet nå arbeide for å demontere EØS, bit for bit.

- Skape trygghet

SV foreslår en lignende strategiendring og argumenterer for å ta alle arbeidslivsregler ut av EØS, i tråd med kravet fra en rekke fagforeninger. I praksis betyr det at en ny avtale må fremforhandles, ettersom arbeidsliv utgjør en viktig del av avtalen.

– Dette handler om å skape trygghet i arbeidslivet. EØS-avtalen og EUs domstoler skal ikke få mulighet til å tvinge Norge til å svekke arbeidsmiljøloven, endre tariffavtaler eller overkjøre Ilo-forpliktelsene, sier stortingsrepresentant Karin Andersen.

Motstanden mot EØS på venstresiden er i flere omganger blitt kritisert av Sps og SVs regjeringsstorebror. Arbeiderpartiet mener det er en regjering bestående av Høyre og Fremskrittspartiet som truer norsk arbeidsliv, ikke EØS.

LES OGSÅ:

Publisert:
Gå til e24.no